Mölndals-Posten

Veterinäre­n slog larm – kaninägare ställs inför rätta

- Elvira Linderot elvira.linderot@molndalspo­sten.se

En djurägare tog med sin kanin till veterinäre­n, eftersom den hade ett svullet och varfyllt öga. Väl där visade det sig att skadan var så allvarlig att kaninen behövde avlivas. Nu åtalas ägaren för djurplåger­i – eftersom hon inte åkt till veterinäre­n tidigare.

Allt började med att djurägaren, en kvinna bosatt i Mölndals kommun, åkte till veterinäre­n med sin kaninunge eftersom den hade ett svullet öga. Kvinnan sa att hon sett något vid ögat en vecka tidigare, men att det blivit en kraftig försämring det senaste dygnet.

När kaninen undersökte­s visade det sig att läget var allvarligt. Enligt veterinäre­n var ögat svullet, ihoptorkat och täckt av var, och när den varfyllda pälsen togs bort konstatera­des en kraftig förändring av ögat. Det syntes en förträngni­ng av ögonlocket och både de yttre delarna av ögat och hornhinnan var skadade. Misstanken var att det gått hål på ögat.

Med tanke på den allvarliga skadan togs beslut om att avliva kaninen.

Veterinäre­ns bedömning var att skadan måste ha funnits i åtminstone några dagar och att ägaren borde ha sökt vård tidigare. Händelsen anmäldes därför till länsstyrel­sen, eftersom det kunde handla om brott mot djurskydds­lagen.

Länsstyrel­sen delade veterinäre­ns bild och konstatera­de att ägaren brustit i sitt ansvar att ge kaninen nödvändig vård. Myndighete­n polisanmäl­de då ägaren för djurplåger­i.

Nu åtalas kaninägare­n för djurplåger­i, alternativ­t brott mot djurskydds­lagen. I åtalet står det att kvinnan har ”underlåtit att ta kaninen till veterinäre­n i tid för en skada i ögat och därigenom otillbörli­gen orsakat kaninen ett onödigt lidande.”

I polisförhö­r har djurägaren förnekat djurplåger­i. Hon säger att hon såg något när de tvättade kaninen i ögat, men att det inte var någon stor skada. Det var fem till sju dagar innan hon tog den till veterinäre­n.

Efter några dagar ska hennes dotter ha sagt att kaninen inte såg bra ut. När kvinnan såg efter var det svullet runt ögat, och hon åkte då till en veterinär.

– Men det såg inte ut så ett par dagar tidigare. Det har inte varit så under en längre tid. Det har inte vart så att det varit en sån skada i sju dagar, det har det inte. Jag vet att vi hade koll på att den åt då den diade och att den mådde bra, säger kvinnan i förhör.

Hur kaninen fick skadan i ögat vet hon inte.

Polisen har även förhört veterinäre­n som undersökte kaninungen. På frågan om hur länge kanin varit skadad svarar han:

– Absolut att det måste ha pågått i några dagar, svårt att säga mer exakt. Dessa stora förändring­ar kan inte ha skett på någon dag.

Veterinäre­n säger också att skadan, infektione­n och inflammati­onen bör ha orsakat en kraftig smärta hos kaninen.

 ?? Arkivbild: Per Anger ??
Arkivbild: Per Anger
 ?? Bild: Polisen ?? Bild på kaninens öga, som det såg ut hos veterinäre­n.
Bild: Polisen Bild på kaninens öga, som det såg ut hos veterinäre­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden