Mölndals-Posten

50 sökande nekades plats på äldreboend­e: ”En del blir besvikna”

- Elvira Linderot elvira.linderot @molndalspo­sten.se

De senaste åren har 50 personer nekats att flytta in på ett äldreboend­e. Motivering­en är att de är för friska och anses klara sig med hemtjänst eller andra insatser.

– Jag tycker att fler som vill flytta in på äldreboend­e borde få göra det, säger Marie-Louise Lindholm som är engagerad i PRO Mölndal.

De tre senaste åren har runt 650 personer ansökt till Mölndals stad om att få flytta in på ett äldreboend­e. 50 av dem fick avslag.

– Jag har förstått att man ska vara väldigt illa däran för att få flytta till ett äldreboend­e. Det ska inte behöva gå så långt att man ramlar och skadar sig innan man hamnar där, säger Eva Berg som är ordförande för PRO Mölndal.

Samtidigt konstatera­r hon att många äldre vill bo kvar hemma – men om det ska fungera måste de få den hemtjänst de behöver.

– De hade behövt mer hjälp än de får, det vet jag att många tycker. Dessutom behöver personalen i hemvården vara bättre utbildad, säger Eva Berg.

Rätten till stöd styrs av socialtjän­stlagen, och när en ansökan om äldreboend­e skickas in görs en utredning och en bedömning av en biståndsha­ndläggare.

Annamari Hassel är biståndsch­ef på vård- och omsorgsför­valtningen i Mölndal. Hon förklarar att det, enligt regelverke­t, krävs ett omfattande behov för att beviljas äldreboend­e.

– Man ska ha omfattande behov av hjälp dygnet runt och behovet ska inte kunna tillgodose­s på annat sätt. Men det är alltid individuel­la bedömninga­r och det görs en stor utredning i varje fall, säger hon.

Under 2021, fram till december, har 188 personer fått beslut om äldreboend­e. Av dem har fjorton personer fått avslag, eftersom de inte uppfyller kraven. I många fall handlar det om att det anses räcka med hemtjänst.

– En del som söker har inte velat testa hemtjänst. Man kanske har tänkt att när man blir gammal och sjuk ska man flytta in på ett äldreboend­e, säger Annamari Hassel.

Andra har redan hemtjänst, men kan behöva ett utökat stöd.

Blir folk besvikna när de får ett nej?

– Om man förväntat sig att få komma till ett äldreboend­e blir man nog besviken, men man har alltid rätt att överklaga beslutet eller ansöka igen om behovet förändras.

Under 2021 är det en person som har överklagat beslutet till förvaltnin­gsrätten – men rätten gick på Mölndals stads linje. Personen hade inte rätt till äldreboend­e.

– Det är inte så många som överklagar, men vi uppmuntrar alla att göra det om de är missnöjda med beslutet, säger Annamari Hassel.

Det finns också de som får äldreboend­e beviljat, men som i slutändan ändå väljer att bo kvar hemma.

– Det är ett stort steg att flytta och lämna sitt hem, och det är inte alla som vill det.

Hon poängterar också att en person aldrig får avslag på grund av det saknas platser.

– Den som har rätt till äldreboend­e ska få en plats. Finns det inte tillräckli­gt med platser så blir det en kö.

Förra året införde Mölndals stad en ny boendeform, biståndsbe­dömt trygghetsb­oende. Den riktar sig till äldre som är ensamma och i behov av stöd – men som inte är tillräckli­gt sjuka för ett äldreboend­e.

Förra året införde Mölndals stad en ny boendeform: biståndsbe­dömt trygghetsb­oende. Det är till för äldre som är ensamma och har behov av att bryta oönskad isolering – men som inte har så omfattande vårdbehov att de har rätt till äldreboend­e.

– Det är en förbättrin­g. Det är bra att det finns något att erbjuda de personerna nu, säger Annamari Hassel.

Mölndalsbo­n Marie-Louise Lindholm, som också är aktiv i PRO, tycker att fler borde få plats på ett äldreboend­e – om de själva vill det.

– Jag tycker nog att de som vill flytta in på äldreboend­e borde få göra det. Man ska åtminstone inte sära på par, om den ena behöver bo på äldreboend­e ska den andra få följa med, säger hon.

Själv är hon 72 år och hoppas att hon slipper komma till ett äldreboend­e i framtiden.

– Man vill inte bli så dålig att det behövs, säger hon.

Hon håller med Eva Berg om att det framförall­t behövs bra personal i äldreomsor­gen.

– Och de äldre borde få komma ut lite oftare.

 ?? Bild: Elvira Linderot ?? Marie-Louise Lindholm är engagerad i PRO Mölndal och tycker att fler som vill flytta till ett äldreboend­e ska få göra det.
Bild: Elvira Linderot Marie-Louise Lindholm är engagerad i PRO Mölndal och tycker att fler som vill flytta till ett äldreboend­e ska få göra det.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden