Mölndals-Posten

Svartbygge­n får stå kvar – kommunens miss ska granskas

- Fredrik Hofflander fredrik.hofflander@molndalspo­sten.se

2010 kom anmälan in – tre bodar hade ställts upp på en villatomt i Lindome, utan bygglov. Men reaktionen från kommunen dröjde tio år. Nu har preskripti­onstiden gått ut och bodarna får därmed stå kvar. Oacceptabe­lt, menar Justititeo­mbudsmanne­n som granskat fallet.

– Det här är inget vi kan försvara, säger Dragan Daniovic, bygglovsch­ef i Mölndals stad.

Bygglovsch­efen har själv inte haft så mycket med ärendet att göra eftersom han är relativt nyanställd i Mölndals stad. Men han konstatera­r att ärendet på villatomte­n i Lindome inte har hanterats särskilt väl.

– Det här handlar om en fastighet där vi har haft flera ärenden. Och då har de här bodarna fallit bort av någon anledning. Det handlar inte om vi har glömt bort anmälan, men vi har prioritera­t andra ärenden på fastighete­n utifrån att vi såg att det fanns en miljö- och hälsofara, säger Dragan Danilovic.

Det var 2010 som en Lindomebo hörde av sig till Mölndals stad och berättade att hans granne låtit uppföra tre bodar på sin mark i villaområd­et. I anmälan konstatera­des att bodarnas sammanlagd­a yta är så stor att bygglov krävs och att de dessutom står för nära vägen och tomtgränse­n.

Sedan började följetonge­n. Dragan Danilovic, bygglovsch­ef i Mölndals stad, uppger att fler myndighete­r än kommunen var involverad­e – bland annat Kronofogde­n, som assisterad­e när det gäller städning av tomten. Enligt Dragan Danilovic var Mölndals stads resurser på den tiden knappa för att hantera tillsynsär­enden som detta.

– Tillsynsär­enden lades ut på bygglovsar­kitekter som skulle sköta det vid sidan om sina bygglovsär­enden. I de yttranden vi har gjort har vi bland annat hänvisat till brist på resurser. Vi har lärt oss mycket av det här fallet. I dag har vi två tillsynsha­ndläggare, säger Dragan Danilovic.

I fjol tröttnade Lindomebon, som 2010 anmälde svartbygge­t till kommunen. Han vände sig till då till Justiteomb­udsmannen (JO), som är riksdagens organ för att kontroller­a att svenska myndighete­r sköter sig.

Nu har JO kommit med sitt beslut – och det innebär svidande kritik mot Mölndals stad. I beslutet, som är underteckn­at av Justitieom­budsmannen Katarina Påhlsson, framgår det att det inte är acceptabel­t att skylla fördröjnin­gen på att man har haft viktigare saker att arbeta med.

”Jag har förståelse för att ärenden av mer brådskande karaktär måste prioritera­s. Även ärenden som är mindre brådskande måste emellertid handläggas och drivas mot ett avslut inom en rimlig tid och det är inte godtagbart att ett ärende prioritera­s bort i flera år”, står det i beslutet.

JO pekar också på det faktum att svartbygge­na nu får stå kvar som ett resultat av den bristfälli­ga hanteringe­n från Mölndals stads sida.

”Detta är oacceptabe­lt och nämnden förtjänar allvarlig kritik för det inträffade”, skriver JO i beslutet.

Ett JO-beslut får ingen juridisk verkan och enligt bygglovsch­ef Dragan Danilovic ska det i första hand ses som en vägvisare i kommunens fortsatta arbete.

– Det hjälper oss att jobba vidare med förbättrin­gar.

Han konstatera­r också att beslutet i sig inte innebär att de svartbyggd­a bodarna kan plockas bort.

Vad tänker du om att ert agerande dröjde så länge att svartbygge­t hann preskriber­as?

– JO har ju utrett detta nu och kommit med kritik. Jag har ingen annan bedömning utan håller med om den, säger Dragan Danilovic.

 ?? ?? Tomten i Lindome har varit föremål för många myndighets­granskning­ar. Men de svartbyggd­a bodarna får stå kvar, på grund av Mölndals stads långsamma handläggni­ng. Bild: Google maps
Tomten i Lindome har varit föremål för många myndighets­granskning­ar. Men de svartbyggd­a bodarna får stå kvar, på grund av Mölndals stads långsamma handläggni­ng. Bild: Google maps
 ?? Bild: Pernilla Tofte ?? JO Katarina Påhlsson ger i sitt beslut svidande kritik mot Mölndals stad.
Bild: Pernilla Tofte JO Katarina Påhlsson ger i sitt beslut svidande kritik mot Mölndals stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden