Mölndals-Posten

Efter sju timmar – här återvänder familjen

- Torbjörn Arvidsson torbjorn.arvidsson@molndalspo­sten.se

Vid lunchtid på torsdagen var ladugårdsb­randen i Kållered i det närmaste släckt. Mölndals-Posten följde med när Carl och Linda Dewill fick återvända till sitt hus efter en uppskakand­e natt.

Larmet om att det brann på Hultavägen inkom till Räddningst­jänsten i Storgötebo­rg runt klockan 03.35, natten mot torsdag.

Carl och Linda Dewill bor bara 130 meter från ladugården som började brinna. Det har de gjort i tio år vid det här laget.

Redan strax före klockan fyra hörde familjen Dewill hur brandbilar vände på deras uppfart, och nån timme senare knackade polisen på för att berätta att de kanske måste evakuera huset.

– Vi började skoja om vad man skulle ta med sig i så fall. Vi förstod inte att det var på riktigt då, säger Linda.

Efter en stund slog 20-25 meter höga lågor upp från ladugården och då förstod paret att det var allvar.

Vad tänkte ni då?

– Vad händer om branden sprider sig hitåt? Tänk om hela vårt hus brinner upp? Sådana tankar började komma.

Linda Dewill filmade en kort sekvens av branden genom mobiltelef­onen. På filmen syns hur lågorna stiger mot himlen.

– Elden spred sig snabbt och det var rena turen att han vaknade, säger hon och syftar på ägaren till ladugården.

Paret Dewill och deras sexåriga dotter evakuerade­s strax efter 05.30 tillsamman­s med flera andra familjer till en BRF-lokal i närheten där de tillbringa­de de morgonen och förmiddage­n.

– Allt gick väldigt fort. Jag fick slänga på mig ytterkläde­rna utanpå pyjamasen, säger Linda.

Vid 13-tiden på torsdagen berättade en av insatsleda­rna,Tomas Norberg, att det nu fanns möjlighet för familjerna att komma tillbaka till sina bostäder.

Men ingen får övernatta i sitt hus natten till julafton.

– Eftersom vi misstänker att det fortfarand­e finns gasflaskor i byggnaden som brunnit så finns det fortfarand­e en risk att de kan explodera, sa Norberg till de väntande familjerna.

För familjen Dewill väntade sedan en stressig eftermidda­g.

– Ja, nu måste vi packa och dra iväg. Vi ska fira jul hos släktingar i Uddevalla, säger Linda Dewill. Då blir det kanske en god jul trots allt?

– Det får vi tro. Jag är så tacksam över att det inte blev värre än så här.

 ?? Bild: Torbjörn Arvidsson ?? Linda och Carl Dewill evakuerade­s från sitt hus tidigt på torsdagsmo­rgonen. Fram på eftermidda­gen fick de komma tillbaka och hämta sina saker inför jufirandet i Uddevalla.
Bild: Torbjörn Arvidsson Linda och Carl Dewill evakuerade­s från sitt hus tidigt på torsdagsmo­rgonen. Fram på eftermidda­gen fick de komma tillbaka och hämta sina saker inför jufirandet i Uddevalla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden