Mölndals-Posten

Snart öppnar det nya biblioteke­t på torget i Kållered

- Elvira Linderot elvira.linderot@molndalspo­sten.se

Nu är det klart när flytten av Kållereds bibliotek ska ske. Om bara några veckor öppnas de nyrenovera­de lokalerna på markplan. – Vi blir en del av torget på ett annat sätt, säger enhetschef­en Chatarina Söderholm.

Personalen på Kållereds bibliotek har länge velat byta lokaler. Inte för att de nuvarande är dåliga, men för att de ligger på ett dumt ställe.

– Biblioteke­t i sig har varit trevligt men det har varit meckigt att vara på andra våningen. Det känns som att gå in i ett vanligt lägenhetsh­us när man ska till biblioteke­t, säger Chatarina Söderholm, enhetschef på Kållereds bibliotek.

Tidigare i år stod det klart att det blir en flytt. De nya lokalerna ligger bara ett stenkast från de förra, men de ligger på markplan.

– Vi har längtat efter det här i många år. Nu får vi lokaler med stora fönster så att man ser att vi finns, vi blir en del av gatubilden och av torget på ett annat sätt.

Tidigare har det funnits bland annat en bank och en godisaffär i lokalerna. Nu byggs de om för att passa biblioteke­ts verksamhet.

– De ska lägga golven den här veckan och sen ska det inte vara mycket kvar. I mitten av januari ska lokalen vara klar, säger Chatarina Söderholm.

Då kommer det nuvarande biblioteke­t att stänga, så att alla böcker och saker kan flyttas över.

– Vi har vår sista öppetdag den 17 januari. Sen flyttar vi och hoppas att allt ska vara klart för att öppna lite provisoris­kt 1 februari. Att jag säger lite provisoris­kt är för att det är problem med leveranser, så våra nya hyllor kommer inte ha levererats då.

De ska lägga golven den här veckan och sen ska det inte vara mycket kvar. I mitten av januari ska lokalen vara klar.

Förhoppnin­gen är att de nya bokhyllorn­a, som har hjul och enkelt kan flyttas runt, ska vara på plats i mars. Under tiden tar personalen med sig en del av de gamla hyllorna.

– De får hänga med ett litet tag till, och så kommer en del böcker vara nedpackade. Men sen gör vi en officiell invigning i mars när allt är på plats.

Så småningom är tanken att ha meröppet på biblioteke­t, så att man kan komma in och låna även när det är stängt.

– Förhoppnin­gsvis blir det ganska snart, när vi har tekniken på plats.

Chatarina Söderholm hoppas att Kålleredsb­orna ska trivas med sitt nya bibliotek.

– Vi har haft workshopar med ganska barn och ungdomar och vi hoppas att de kommer känna att vi har haft med oss deras tankar.

En nackdel är dock att det nya biblioteke­t blir mindre än det förra.

– Vi hade önskat oss grupprum eller studierum där man kan stänga om sig, men det har vi inte möjlighet att ha i den här lokalen tyvärr. Men jag tror att vi kommer få plats bra ändå.

 ?? Arkivbild: Lotta Nyvall ?? I dag ligger biblioteke­t på andra våningen, och är lite osynligt för den som går förbi.
Arkivbild: Lotta Nyvall I dag ligger biblioteke­t på andra våningen, och är lite osynligt för den som går förbi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden