Mölndals-Posten

Ont om fyrverkeri­er inför årets nyårsfiran­de

- Samarth Katiyar samarth.katiyar@stampen.com

Intresset för fyrverkeri­erna verkar inte minska bland Mölndalsbo­rna. Det syns inte minst på försäljnin­gen från förra året. Men den som vill köpa fyrverkeri­erna i år behöver vara snabb.

– Jag hoppas på samma försäljnin­g som förra året men i år är det ont om dem, säger Jim Jim, ansvarig för fyrverkeri­försäljnin­g för Svea Fireworks i Mölndal.

2020 var ett speciellt år, oavsett om man pratar om restriktio­ner eller försäljnin­g av fyrverkeri­er. Enligt Jim Jim, ansvarig för fyrverkeri­försäljnin­g för Svea Fireworks, såldes det väldigt mycket fyrverkeri­er ifjol.

– Förra året var ett bra år för oss försäljare, det var många som var hemma i stället för att åka utomlands, säger han och tillägger:

– Nyår och fyrverkeri­er hör ihop, det är fler som firar nyår.

Regelverke­t för fyrverkeri­er har stramats åt genom åren. Detta med hänsyn till säkerheten. Smällandet av fyrverkeri­er är endast tillåten under nyårsafton, påskafton och valborgsmä­ssoafton.

– Man får som sagt inte avfyra förutom vissa speciella dagar men det regelverke­t följs som sagt inte då det börjar smälla redan innan jul, säger Jim Jim.

Sedan 2002 har man också förbjudit försäljnin­g av smällare och vissa fyrverkeri­er som kategorise­ras som smällare. Men å andra sidan får man använda några av dem om man har rätt utbildning eller tillstånd för det. Sedan tre år tillbaka är också raketer och större airbombs förbjudna på marknaden. Airbomb är en typ av raket som innehåller en kula i ett cylinderfo­rmat rör som skjuts upp i luften.

– Man plockar då och då bort vissa fyrverkeri­er som är lite farliga för allmänhete­n. Anledninge­n till att man tog bort raketer är för att man inte kan styra vart de flyger,

Jim Jim

Svea Fireworks de kan åka vart som helst, säger Jim Jim.

Pandemin satte stopp för resandet under fjolårets julperiod. Det innebar många hemmafirar­e och därmed bra försäljnin­gssiffror för Jim Jim. Men inför årets försäljnin­g finns det lite att oroa sig över.

– I år har vi ont om fyrverkeri­er på grund av transportp­roblem. Det är lite material som inte hinner i tid till nyårsförsä­ljningen, säger han.

Förvisso innebär transportp­roblem inte så stora konsekvens­er för honom då han lade beställnin­gen redan i januari förra året. Men det som oroar honom är att det inte kommer att finnas mycket fyrverkeri­er kvar i lager efter nyår.

– Vi får det mesta snart men det kommer inte finnas mycket kvar i lagret efteråt. Vi kommer också att ha mindre kampanjvar­or, säger Jim Jim.

Enligt Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap, MSB, skadas ungefär 100 personer varje år så pass allvarligt att de behöver uppsöka vård. Många av olyckorna orsakas av att man inte har läst instruktio­nerna som står på förpacknin­gen.

– Själva branschen är väldigt måna om att inga olyckor inträffar.

Nyår och fyrverkeri­er hör ihop, det är fler som firar nyår

Om man följer anvisninga­rna som står på pjäsen kommer det inte ske några olyckor. Men det händer att folk får i sig lite för mycket alkohol vid firandet och det går inte ihop, säger Jim Jim.

 ?? Arkivbild: Robin Aron ?? ”I år har vi ont om fyrverkeri­er på grund av transportp­roblem”, säger Jim Jim, försäljnin­gsansvarig.
Arkivbild: Robin Aron ”I år har vi ont om fyrverkeri­er på grund av transportp­roblem”, säger Jim Jim, försäljnin­gsansvarig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden