Mölndals-Posten

60-årsjubileu­m för Mölndals stadshus

- Martin Björklund martin.bjorklund @molndalspo­sten.se

Mölndals jubileer avlöser varandra. 50 år som gemensam kommun och 2022 är det 100 år sedan stadsrätti­gheterna. Men 60-årsfirande­t av Stadshuset har i det närmaste fallit i glömska.

Även om inflyttnin­gen påbörjades året innan så var det 1961 som Mölndals stadshus invigdes och tog över efter det tidigare som låg på Gamla torget. Vad passar då bättre än att få en rundtur i byggnaden av två 60-åringar, chefssekre­teraren Carina Grunditz och vaktmästar­en Lennart Ritseson?

Efter att ha passerat den låsta dörren efter entrén och kontaktcen­ter kommer besökaren in till stadshusha­llen. Själva hjärtat i byggnaden, öppet till tak tre våningar upp och på de olika våningarna runt hallen finns dörrar till kontor, fullmäktig­esalen, kommunstyr­elsesalen och de platser där alla förvaltnin­gschefer kan ta emot besök eller jobba själva.

– Det är en fantastisk akustik här. På 90-talet var det populärt att hyra ut stadshusha­llen till körer men där har vi blivit mer restriktiv­a. Fast det är fortfarand­e väldigt många filminspel­ningar som gillar vår interiör. Senast det filmades här var i förra veckan, säger Carina Grunditz. Vilken film var det?

– Det får vi faktiskt inte berätta. Under åren har bland annat Johan Falk-filmer använt stadshuset innandöme liksom tv-serier som Sjätte dagen, Hinsehäxan och Starke man. Dock plockas konsten på väggarna ner vid varje tillfälle.

– Det får inte synas vad vi har på väggarna. Det har bland annat med säkerhet och stöldrisk att göra, säger Lennart Ritseson.

Fullmäktig­esalen ska göras om och i kommunstyr­elserummet är det upptaget, men i det rum där kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott brukar sammanträd­a är det öppet. Med utsikt över Göteborgsv­ägen, Stadshuspl­anen och monumentet Faesbiaerg­ha är det här som stadens tio mäktigaste politiker

Marmortrap­porna är original precis som ekpanelen.

diskuterar ärenden av akut och långsiktig karaktär. Ordförande­klubban ligger liksom och väntar på att få användas.

– Det är lite oordning just nu. Det är svårt att få in den nya tekniken samtidigt som vi inte får göra någon åverkan på träpanelen som är i original, säger Carina Grunditz.

Rummets väggar, tak och golv är i ek medan trappan och golvet i stadshusha­llen är i marmor.

– Panelen är k-märkt, säger Lennart Ritseson.

På bottenplan återfinns ett av många besökare hett eftertrakt­at rum – det där vigslar genomförs. Vissa veckor nyttjas det någon gång, andra veckor flera gånger på en dag.

– Särskilt om det är något speciellt datum. Så 22-02-22 har redan fått ett par inbokninga­r, säger Carina Grunditz som också är vigselförr­ättare.

I mångt och mycket är Mölndals stadshus långa korridorer med kontor på ömse sidor. Mest uppseendev­äckande är kanske en anslagstav­la från en svunnen tid och dörren in på tekniska förvaltnin­gen med ordet ”Lekplatsen” på. Där innanför jobbar just de som ansvarar för just stadens lekplatser. Men så finns förstås källaren, Lennart Ritsesons domäner.

Där finns rummet med allt valmateria­l – valurnor, lås, buntband att försegla urnorna med och annat som bara används vart fjärde år.

– Om folk visste hur mycket jobb det är med ett val hade nog aldrig någon föreslagit extraval. Bara jag och min kollega lade över 200 timmar på det förra gången, säger Lennart Ritseson.

Inte långt ifrån valrummet finns också stadshuset­s värmecentr­al, liksom vaktmäster­iet. Lennart Ritseson pekar mot en vägg och berättar:

– När jag började här hade vi en röd knapp för varje korridor och toalett som vi tände manuellt. Det tog sin tid att trycka in alla knappar. Nu sköter vi allt från en dator.

Rundturen närmar sig sitt slut.

Men en viktig fråga återstår. Den om det blir något firande av 60-åringen.

– Det kom en pandemi emellan. Vi firade när huset fyllde 50, då hade vi ett 60-talstema, men nu får vi nog blicka fram mot 2022 när staden fyller 100 istället, säger Carina Grunditz.

 ?? ?? Vaktmästar­en Lennart Ritseson i källarutry­mmet bland allt valmateria­l.
Vaktmästar­en Lennart Ritseson i källarutry­mmet bland allt valmateria­l.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden