Mölndals-Posten

Årets Mölndalsbo skänkte bort vinstsumma­n till julmat

- Torbjörn Arvidsson torbjorn.arvidsson@molndalspo­sten.se

Årets Mölndalsbo Ingela Skarin Håkansson skänkte prissumman på 5 000 kronor till diakonikas­san i Lindome församling.

– Pengarna kommer i första hand att gå till mat till barnfamilj­er, säger diakonen Eva Martinsson.

En novemberda­g överraskad­e Mölndals-Postens chefredakt­ör Fredrik Hofflander diakonen Ingela Skarin Håkansson på jobbet.

Under en sopplunch på församling­scentret i Lindome berättade Fredrik Hofflander att Ingela Skarin Håkansson blivit vald till Årets Mölndalsbo.

Därefter överlämnad­e han både blommor, diplom och ett presentkor­t på en hotell- och matuppleve­lse i Mölndal. I priset ingick också möjlighete­n att få skänka 5 000 kronor till valfritt välgörande ändamål inom kommunens gränser.

Pengarna valde Ingela Skarin Håkansson att skänka till den verksamhet som hon själv jobbar inom – diakonin i Lindome församling. Hennes kollega Eva Martinsson berättar vad pengarna kommer att göra för nytta framöver:

– Pengarna kommer i första hand att gå till mat till barnfamilj­er som på olika sätt har sökt sig till oss, säger hon.

Hur ser en typisk familj ut som söker sig till er?

– Det är oftast en ensamståen­de mamma med ett eller flera barn.

Det finns flera sätt att söka hjälp av Svenska kyrkan. I första hand ska man vända sig till socialtjän­sten inom Mölndals stad för en utredning och sedan kan församling­scentrum i Lindome bistå på olika sätt.

– Vi lämnar aldrig ut några kontanter, men vi kan hjälpa till med till exempel matkassar, tandvård eller presentkor­t på vår egen second hand-affär som vi driver tillsamman­s med Johannesky­rkan, berättar Eva Martinsson.

I en nödsituati­on kan man vända sig direkt till församling­scentret.

– Då kan vi gå in och hjälpa, men det är begränsat till tre gånger per år. Det är inte meningen att vi ska bli en extra socialtjän­st.

Hur mycket kan man få vid ett och samma tillfälle?

– Presentkor­ten på Ica är värda 300 kronor och det normala är att man får ett. Har du fler barn kan det bli tal om fler kort.

Eva Martinsson har jobbat som diakon på församling­scentret i Lindome sedan 2006, och hon har fått till sig historier om både sorg, depression och missbruk.

Julen kan upplevas som jobbig för vissa.

– En stor del av mitt arbete handlar om samtal och när det gäller julen så är den lite av en panikhögti­d för den som inte har pengar, säger hon och tillägger:

– Det finns en skam idag att söka ekonomisk hjälp och man vill sällan outa det. Men här kan man känna sig helt trygg med att det stannar hos oss.

 ?? Bild: Martin Björklund ?? Ingela Skarin Håkansson blev Årets Mölndalsbo 2021.
Bild: Martin Björklund Ingela Skarin Håkansson blev Årets Mölndalsbo 2021.
 ?? Bild: Arkivbild/Torbjörn Arvidsson ?? Eva Martinsson, diakon i Lindome, berättar att pengarna som församling­en fått är öronmärkta för barnfamilj­er.
Bild: Arkivbild/Torbjörn Arvidsson Eva Martinsson, diakon i Lindome, berättar att pengarna som församling­en fått är öronmärkta för barnfamilj­er.
 ?? Bild: Martin Björklund ?? Årets Mölndalsbo 2021 får sitt pris på Gunnebo slott.
Bild: Martin Björklund Årets Mölndalsbo 2021 får sitt pris på Gunnebo slott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden