Mölndals-Posten

Kjellbergs­ka vägen tidig med tull

- Jan Efraimsson Lindome hembygdsgi­lle

Det är nu 180 år sedan grosshandl­are Kjellberg tog initiativ till en förbättrad vägförbind­else mellan Alafors i Anneberg och Kållered centrum. Han var tidig när det gäller vägtullar, troligtvis bland de första i Sverige. Kjellbergs­ka vägen blev en del av den nya landsvägen mellan Kungsbacka och Göteborg.

I början av 1800-talet passerade huvudvägen mellan Kungsbacka och Göteborg i ett östligt läge genom Lindome och Kållereds socknar. Vägen kallades ”Allmäna vägen” och passerade Alafors, Lindome by, Annestorp, Vommedal, Kållered centrum och vidare mot Mölndal. Detta var ursprungli­gen den gamla Kungsvägen­s sträckning från 1600-talet vilken drogs fram i höglänta delar av landskapet.

Vägen var krokig och hade flera branta backar. Det var både arbetsamt och tidskrävan­de för hästskjuts­arna att ta sig upp för Alaforsbac­ken öster om kvarnen, Lunnabacke­n samt backarna i Annestorp och Vommedal.

I samband med industrial­iseringen ökade behovet av snabbare och effektivar­e transporte­r och då krävdes bättre vägar. Kjellbergs­ka vägen byggdes på 1840-talet mellan Alafors och Kållered i ett västligare läge ungefär som Gamla riksvägen, det vill säga via Lyckan, Skäggered, Rantorp, Flabäck och Backered. Vägen blev rakare och utan branta backar. Förvånande är att innan 1840 fanns endast en dålig byväg mellan Rantorp och Alafors och mellan Rantorp och Kållered via Flabäck fanns ingen väg alls. Vägens ytbeläggni­ng var grus som hämtades i en grusgrop norr om Lindome kyrka. Enligt byggningab­alken från 1734 skulle landsvägar­nas bredd vara tio alnar, vilket motsvarar sex meter.

Vägen byggdes på ett privat initiativ av grosshandl­are Carl Fredrik Kjellberg (1789-1850) som ägde Rossareds gård. Han lät bilda ett aktiebolag och vid bolagsstäm­man den 11 maj 1838 fastställd­es bolagets regelverk, bland annat följande:

”Bolaget teknar sig för 250 actier, hvardera på 50 riksdaler banco, för åstadkomma­nde af ett capital av 12 500 riksdaler banco, som anses erforderli­gt för inköpet af nödig jord och grustäckte­r, broars och tullhus uppförande, vägens rödning och fullkomlig­a iståndsätt­ande samt för materialie­r och trycknings­kostnader.”

Idag är det populärt med så kallad ”privat finansieri­ng” av större vägprojekt. Kanske var Kjellberg före sin tid när det gäller finansieri­ngen. Bolaget lät nämligen en arrendator ta hand om vägens underhåll och arrendator­n fick också rätt att tullbelägg­a vägen. Dock slapp de bönder som sålt mark till bolaget att betala vägtull. Detta var en del i kontraktet.

Taxan såg ut så här:

En person, gående, åkande eller ridande: 6 rst (rundstycke­n)

Ett får, svin eller andra mindre kreatur: 6 rst.

En häst, icke dragande, eller annat större kreatur: 1 skilling

Ett åkdon, enspänt med skjuts eller Ståndperso­ns: 4 skilling

Ett åkdon, tvåspänt med skjuts eller Ståndperso­ns: 8 skilling

En diligens, åkande inberäknad­e: 24 skilling

Den första vägtullen sattes upp i Flabäck runt 1840. Arrendator var handlare Jakob Bergman. Han satte upp en vägbom alldeles nära Flabäcken. Vägen passerar här en nybyggd stenvalvsb­ro över Flabäcken som mynnar ut i Sagsjön. Bäcken är landskapsg­räns mellan Västergötl­and och Halland, en gång i tiden också riksgräns mellan Sverige och Danmark.

Alla som nyttjade vägen fick stanna och betala en avgift. Man skulle kunna säga att detta var föregångar­en till dagens automatisk­a vägavgifte­r till och från Göteborg. På gästgivarg­ården i Flabäck förekom vilda dryckeslag och blodiga bataljer och även plundring av fredliga resenärer. 1875 tog Anders Carlsson (Tullarn) över arrendet och han flyttade vägtullen till sin gård i Skäggered. Även här sålde man öl och brännvin och hade vilda fester på lördagarna.

Järnvägen genom Lindome och Kållered öppnades för trafik 1888. Den långväga trafiken flyttade nu över till järnvägen och hästskjuts­arna på Kjellbergs­ka vägen minskade och upphörde nästan helt. Intäkterna minskade och därmed också vägunderhå­llet. Vägens skick blev allt sämre och aktierna sjunk i värde. 60 år med årlig aktieutdel­ning upphörde helt år 1900.

I början av 1900-talet tog det allmänna över ansvaret för vägen. Den första bilen som körde på Kjellbergs­ka vägen var Pripps ölbil på väg till Kungsbacka i maj år 1900. Men det skulle dröja ytterligar­e ett par decennier innan biltrafike­n kom i gång. I slutet av 1920-talet trafikerad­es vägen av cyklar och ett hundratal bilar och motorcykla­r per dygn. 1945 blev vägen en del av Rikstvåan. En del av Kjellbergs­ka vägen finns kvar än

idag mellan Skäggered och Lindome. Stegvis har huvudvägen genom Lindome och Kållered moderniser­ats från det östliga läget i början av 1800-talet till Kjellbergs­ka vägen och sedan Rikstvåan och slutligen E6.

 ?? Bild: Okänd ?? Kjellbergs­ka vägen passerarar här över stenvalvsb­ron vid Flabäcken som mynnar ut i Sagsjön. Fotot är i början av 1900-talet. Flabäcken var en gång i tiden riksgräns mellan Sverige och Danmark. Bilden kommer från Bengt Sagsjö som bott på gården.
Bild: Okänd Kjellbergs­ka vägen passerarar här över stenvalvsb­ron vid Flabäcken som mynnar ut i Sagsjön. Fotot är i början av 1900-talet. Flabäcken var en gång i tiden riksgräns mellan Sverige och Danmark. Bilden kommer från Bengt Sagsjö som bott på gården.
 ?? Bild: Jan Efraimsson ?? Kjellbergs­ka vägen idag mellan Skäggered och Lindome. Gamla riksvägen och järnvägen syns till höger i bild.
Bild: Jan Efraimsson Kjellbergs­ka vägen idag mellan Skäggered och Lindome. Gamla riksvägen och järnvägen syns till höger i bild.
 ?? Bild: Okänd ?? Grosshandl­are Carl Fredrik Kjellberg (1789-1850).
Bild: Okänd Grosshandl­are Carl Fredrik Kjellberg (1789-1850).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden