Mölndals-Posten

Musikern Henrik Kilhamn har miljonpubl­ik som influencer

- Torbjörn Arvidsson torbjorn.arvidsson @molndalspo­sten.se

Frilansmus­ikern Henrik Kilhamn från Mölndal spelar inte bara klassiskt piano. Han har gått och blivit influencer också. – Jag har fått över en miljon visningar på Youtube, säger han och låter stolt.

Hemma i lägenheten på Flöjtgatan i Frölunda – bara en sån sak – står ett svart Röhnisch-piano som är över 100 år gammalt.

Där skapar Henrik Kilhamn sina Youtube-klipp som han sedan lägger ut för sina tittare.

– Det har blivit över 120 klipp sedan början av 2019. Jag har betat av 15 av de största klassiska kompositör­erna och har en lista på 20 till som jag ska ge mig på, berättar Henrik Kilhamn.

I klippen spelar 33-årige Henrik ett klassiskt stycke som till exempel Preludium av Sergej Rachmanino­v eller Liebestrau­m av Franz Liszt. Men först berättar han på engelska om kompositör­en och något om själva stycket.

Idén till den här typen av berättande i kombinatio­n med musicerand­et fick han av att lyssna på teaterprof­essorn Gunilla Gårdfeldt vid Göteborgs universite­t.

– Det var hon som sådde ett frö till det jag gör nu, berättar han.

Henrik Kilhamn har gillat musik i hela sitt liv. Han är uppvuxen på Gunnebogat­an i närheten av Stensjökyr­kan och han tog tidigt privatlekt­ioner i piano, enligt den så kallade Suzuki-metoden.

– Det finns en pianotant i Mölndal som heter Ingela Ohldin. Hon var min lärare i unga år. En annan person som haft stor betydelse för min utveckling inom musiken är Thomas Rydfeldt, berättar Henrik Kilhamn.

Efter gymnasiet kom han in på musikhögsk­olan i Göteborg och i den utbildning­en ingick ett år som utbytesstu­dent i Newcastle i England.

Efter examen har han frilansat och vidareutbi­ldat sig under ett par år på Örebro musikhögsk­ola.

Sedan 2017 har den tidigare Mölndalsbo­n jobbat heltid som frilansmus­iker. Han har spelat på dop, begravning­ar, gjort egna konserter och han har jobbat med både sångare och körer.

För att nämna något. Sedan hösten 2018 har även Youtube funnits med som en samarbetsp­artner. Först gjorde Henrik några pilotavsni­tt på svenska, och sedan våren 2019 har han publicerat över 120 videor med klassisk pianomusik på sin kanal sonatasecr­ets.se.

– Jag nådde över en miljon visningar för ett tag sedan, säger han och låter stolt.

För tillfället har han 20 600 prenumeran­ter och intresset ökar för varje år. Målet är att lägga ut en ny video i veckan.

Favoritern­a är många. Friedrich Chopin, Alexander Rachmanino­v och Alexander Scriabin är några. Henrik utvecklar varför: – Jag gillar den här typen av 1800-tals musik från romantiken. Det är passionera­t och man spelar på stora känslor. Med Mozart, Bach och Beethoven är det lite annorlunda, säger Henrik.

Än så länge har Fredrik Kilhamn inte blivit rik på sitt Youtube-jobb. Men i kombinatio­n med sina andra uppdrag kan han ändå leva på musiken.

Och han vill vara sin egen. – Jag skulle ha svårt att vara fast anställd och ha tider att passa. Det här med att bestämma själv vad jag vill göra passar mig bättre. Du som jobbar med musik. Gillar du att lyssna på något bara för nöjes skull?

– Det blir så mycket musik i jobbet att jag kan bli lite mätt på det. Men Dire Straits gillar jag att lyssna på.

Har du några framtidsvy­er?

– I framtiden skulle jag vilja göra klipp tillsamman­s med andra musiker som jag bjudit in. Men jag skulle behöva bättre teknik då. Kanske en kamera till och fler mikrofoner.

Jag gillar den här typen av 1800tals musik från romantiken. Det är passionera­t och man spelar på stora känslor.

Jag har betat av 15 av de största klassiska kompositör­erna och har en lista på 20 till som jag ska ge mig på.

 ?? Bild: Torbjörn Arvidsson ?? Henrik Kilhamn hemma i lägenheten i Mölndal som även fungerar som studio.
Bild: Torbjörn Arvidsson Henrik Kilhamn hemma i lägenheten i Mölndal som även fungerar som studio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden