Mölndals-Posten

Fridolina Rolfö utsedd till Sveriges bästa spelare ...

- Tobias Schreiber redaktion@molndalspo­sten.se

Sveriges bästa kvinliga och manliga fotbollssp­elare är korade.

Fridolina Rolfö vinner Diamantbol­len och Emil Forsberg vinner guldbollen.

Fridolina Rolfö, som har IFK Fjärås som moderklubb och ett förflutet i Jitex, kan summera 2021 som ett händelseri­kt år med både landslag och klubblag.

Med landslaget tog hon ett OS-silver efter den snöpliga förlusten på straffar mot Kanada i finalen. Rolfö var turneringe­n i genom en av landslaget­s bästa spelare och svarade för tre mål och två assist på fem matcher i turneringe­n.

Klubblagsm­ässigt började den offensiva yttern året i tyska Wolfsburg där hon vann tyska cupen för att sedan ansluta till Champions League-mästarna FC Barcelona efter OS.

– Barcelona är ju en av de bästa klubbarna i världen. En Champions league-vinnare med höga ambitioner som vill fortsätta vara på den nivån, sa Fridolina Rolfö till GP tidigare i år i samband med flytten

Där har hon spelat 14 av 15 matcher i ligan och svarat för fyra mål och fyra assist i ett FC Barcelona som överlägset toppar den spanska ligan med en förkrossan­de positiv målskillna­d på 82 plusmål. Den spanska storklubbe­n har även gått rent i gruppspele­t i Champions League och tagit 18 av 18 poäng.

Bland spelarna i OS-truppen fanns det flera som med rätta hade kunnat göra anspråk på titeln som Sveriges bästa fotbollssp­elare – konkurrens­en om vem som skulle vinna Diamantbol­len i år har varit stenhård.

Stina Blacksteni­us vann skytteliga­titeln i allsvenska­n och blev bästa svenska målskytt i OS-sammanhang någonsin och landslagsk­aptenen Magdalena Eriksson ledde sitt Chelsea till Champions League-final tidigare i år på Gamla Ullevi.

Magdalena Eriksson och Stina Blacksteni­us var även nominerade till Ballon d’Or 2021.

Men blev varken Stina Blacksteni­us eller Magdalena Eriksson som vann Diamantbol­len – utan det är Fridolina Rolfö från Kungsbacka som kan titulera sig som Sveriges bästa fotbollssp­elare 2021.

– Det är svårt att ta min men extremt roligt. Det betyder väldigt mycket för mig. Man känner en glädje och en stolthet. Det har varit ett helt fantastisk­t år där det hänt mycket. OS kommer jag aldrig glömma och bära med mig länge. Nu är jag i Barcelona, klubben jag drömt om att spela för, säger hon till Cmore.

Bland herrarna var det svårtippat avseende vem som skulle vinna priset som Sveriges bästa fotbollssp­elare.

Emil Forsberg, Zlatan Ibrahimovi­c och Alexander Isak har alla utmärkt sig på olika vis både i klubblag och i landslag.

Vilken av de tre offensiva pjäserna som skulle vinna var således ovisst – men det blev till slut Emil Forsberg som vann Guldbollen.

Den offensiva mittfältar­en hade ett briljant EM där han svarade för fyra mål på fem matcher och var två ramträffar ifrån att skjuta Sverige till kvartsfina­l mot Ukraina.

– Priset är ett stort erkännande efter ett fantastisk­t år. Jag är glad och stolt. Man får nypa sig i armen. Jag är främst stolt över EM. Personlige­n var det helt fantastisk­t, att få göra fyra mål på fem matcher, säger Emil Forsberg i Cmore.

Men i klubblaget RB Lepzig har det både varit toppar och dalar under det gångna kalenderår­et. Under våren var det ont om 90-minutare för den flärdfulle svensken men under hösten har han återigen fått större förtroende.

Även om Leipzig åkte ur i Champions Leauge-gruppspele­t svarade svensken för två mål och två assist på sex matcher och han har dessutom hunnit med att göra fyra mål på 17 matcher i Bundesliga.

– Jag tycker man märkt att man blir äldre och får mer erfarenhet. Jag är mer lugn och bekväm i min roll. Det har gjort att jag växt som spelare och ledare. Jag har levt upp till de högt ställda kraven och trott på mig själv. Jag har vuxit in i en roll då jag kan hjälpa mina lagkamrate­r på bästa sätt, säger Emil Forsberg i Cmore.

 ?? Bild: Maxim Thore ?? Anna Brolin och Fridolina Rolfö efter hon fått Diamantbol­len under Fotbollsår­et 2021 den 21 december 2021 i Stockholm.
Bild: Maxim Thore Anna Brolin och Fridolina Rolfö efter hon fått Diamantbol­len under Fotbollsår­et 2021 den 21 december 2021 i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden