Mölndals-Posten

Fredrik Hofflander: I svåra stunder känns jobbet som mest meningsful­lt

- Fredrik Hofflander fredrik.hofflander@molndalspo­sten.se

Förra veckan skröt jag lite om vår nya nattliga nyhetsdesk som vi driver ihop med våra elva västsvensk­a systertidn­ingar. När ni eventuellt läste de där raderna på torsdagsmo­rgonen hade nödvändigh­eten med dygnet-runt-bevakning redan hunnit demonstrer­as på tydligast tänkbara vis.

Vid fyratiden på natten bröt branden ut på en gård på Hultavägen i Kållered. Det stod snart klart att det skulle bli en mycket stor och långdragen kamp för alla inblandade.

Strax efter klockan sju var jag själv på plats vid avspärrnin­garna i det normalt sett så lugna bostadsomr­ådet nära Stretereds­skolan. Räddningsl­edaren gav en snabb lägesrappo­rt, ett par närboende betraktade händelsefö­rloppet med sorgsna blickar och ett hundratal meter bort rasade branden intensivt.

Det är i stunder som denna som det känns extra meningsful­lt att arbeta på en lokal nyhetstidn­ing. Det är vi som ska se till att saklig och snabb informatio­n når ut till Mölndalsbo­rna. Och det är vi som ska skildra vilka konsekvens­er händelsen får.

När jag skriver skildra, då menar jag inte bara vidareförm­edla de faktaspäck­ade bulletiner som räddningst­jänsten så förtjänstf­ullt skickar ut till landets alla redaktione­r. Jag menar i stället prata med människor på plats och berätta historiern­a som konkretise­rar alla hårda fakta, som hjälper oss att lite bättre fatta vidden av en stor nyhet.

Allt detta ska göras med respekt och omtanke förstås. Alla vill inte snacka med en reporter eller vara med på en bild när tillvaron precis har vänts upp och ner. Då tackar vi ödmjukt för oss och jobbar vidare.

Mölndals-Postens journalist­er var på plats en bra bit in på eftermidda­gen den här torsdagen, långt efter att övriga nyhetsmedi­er börjat intressera sig för andra ämnen. Under julen och de senaste dagarna har ni kunnat läsa den fortsatta rapporteri­ngen på vår sajt och i vår app – om hur läget är i området nu, hur julen blev för grannfamil­jen och om brottsutre­dningen som polisen jobbar vidare med.

Den här gången blev konsekvens­erna tack och lov inte lika dramatiska som när grannorten Lindome upplevde sin storbrand i april. Ingen förlorade sitt hem och inga människor eller djur kom till fysisk skada. Det får vi tacka valfria högre makter för.

Med dessa rader vill jag önska dig som läser ett riktigt gott nytt år. Och håll lite extra koll på eventuella raketer under nyårsfiran­det – även om nattdesken förstås jobbar då också så slipper vi gärna rapportera om nya bränder.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden