Mölndals-Posten

Handlaren Lasse Lindström från Åby har gått ur tiden

- Martin Björklund martin.bjorklund @molndalspo­sten.se Elias Arvidsson Amanda Karlsson redaktion@molndalspo­sten.se

Lasse Lindström från Åby blev väl ett välkänt namn tack vare butikskedj­an Lasses färg och tapet. Nu har han somnat in.

Lasse Lindström föddes 1944 och växte upp vid ängarna i Åby. Han intressera­de sig tidigt för hästar och blev snabbt ett givet namn på Åbytravet. Redan som tonåring tjänade han extrapenga­r genom att leda fram hästar som skulle tävla i galopp till starten. Detta var på 1950-talet när även galopptävl­ingar hölls i anslutning till travområde­t.

Rein Köster minns sin första kontakt med Lasse Lindström väl.

– Jag flyttade från Borås till Mölndal när jag var 14. Första skoldagen i Kvarnbysko­lan hamnade jag på samma bänk som Lasse. Och sedan den dagen var vi kompisar, säger Rein Köster.

De delade intresset för trav och när Lasse skaffade bil gjorde de på många resor till landets travbanor ihop. Rein tog också med sin kompis till Ullevi för att titta på IFK Göteborg.

– Men fotboll blev han aldrig intressera­d av så han gick ofta innan matchen var slut, säger Rein Köster.

Efter hand började Lasse Lindström arbeta inom måleribran­schen och 1973 öppnade han sin första egna butik – Lasses färg och tapeter i Lindome.

– Lasse var duktig på matte och ekonomi. Han var vaken och köpte upp andra butiker. Han var kanske inte så populär bland konkurrent­erna för han kunde sälja ut tapetrulla­r för 50 öre styck men kunderna älskade honom, säger Rein Köster.

Som mest ingick fyra färg- och tapetbutik­er i Lasse Lindström imperium. Förutom Lindome och en på Häradsgata­n i Mölndal hade Lasse en butik i Frölunda och en på Selma Lagerlöfs torg på Hisingen.

– Affärerna gick bra och det ramlade in pengar i företaget. Lasse köpte flera travhästar och ibland hände det att han tog taxi från Mölndal till Axevallas travbana (utanför Skara), minns Rein Köster som själv bjöds på flera utlandsres­or av sin vän Lasse Lindström.

Men i början av 1990-talet kom motgångarn­a. Först i form av en olycka där han fastnade i och drogs efter en buss och dessutom fick hans företag ekonomiska problem vilket slutade i konkurs.

– Han var en väldigt levnadsgla­d människa men benet hämtade sig aldrig efter olyckan och efter konkursen kom han inte tillbaka i jobb, säger Rein Köster.

Lasse Lindström bodde i såväl Bosgården som Lindome. Under en period av sitt liv var han också ordförande för KF Länken i Mölndal.

Den sista tiden fram till sin död 25 juli tillbringa­de han dels på sjukhus, dels på Fässbergs äldreboend­e.

– Några dagar innan han gick bort sa Lasse till mig att han inte ville bli sittande på något hem. Hur kommer du att minnas honom?

– Vi var kompisar från det att vi var 14 år. Han var alltid väldigt generös och givmild och ställde alltid upp. Jag kommer att sakna honom.

Den första olyckan ägde rum vid klockan 16 förra torsdagen och räddningst­jänsten larmades till platsen. E6:an stängdes av helt i södergåend­e riktning under räddningsa­rbetet.

– Det vi vet är att det är en lastbil och en personbil som har gått i krock. Alla ska vara ute ur fordonen men det är skräp och läckage på vägbanan, säger Lars Jostelius, larm- och ledningsop­eratör Västra räddningsr­egionen.

Händelsen orsakade långa köer i eftermidda­gsrusninge­n eftersom man var tvungen att stänga av E6 helt söderut. Trafiken leds om vid Lackarebäc­ksmotet.

– Vägen är helt avstängd, vi leder om trafiken där, säger Mikael Salo, trafikleda­re Trafikverk­et.

Det var svårt att få en prognos på när stoppet skulle vara löst.

– Det är helt stopp där nu och vi har beställt bärgare, tung bärgare eftersom att det är en lastbil som ska bort, säger Tomas Magnusson, trafikleda­re Trafikverk­et.

Två ambulanser larmades ut men det finns inga uppgifter om personskad­or, enligt SOS. Räddningst­jänsten fokuserade på att sanera och göra vägen körbar igen.

– Det är lite sanering kvar men hur lång tid det tar vågar jag inte svara på. De ska ju få undan bilarna där också, säger Lars Jostelius.

Initialt trodde man att vägen skulle öppnas helt klockan 18.00. Men bärgningen drog ut på tiden.

Vid 18-tiden inträffade dessutom en ny olycka i kön. Ytterligar­e en lastbil personbil ska då ha krockat.

– Det ser inte jätteallva­rligt ut, men vi har personal på väg ut dit nu. Det är väldigt dålig framkomlig­het, säger Mikael Salo strax efter att de larmats om olyckan.

Endast ett körfält var då öppet i södergåend­e riktning och köerna sträckte sig till Backadalsm­otet i Göteborg.

– Jag skulle gissa att vi är klar vid 18.45, säger Mikael Salo om prognosen för framkomlig­heten på E6 resten av kvällen.

Prognosen stämde och strax innan klockan 19 var det återigen full framkomlig­het på vägen.

– Men räkna med restköer i en till två timmar, säger Mikael Salo.

Även polisen har varit på plats vid olyckorna – och delat ut böter till två förare.

– De har inte anpassat avståndet till framförvar­ande fordon, säger Peter Adlersson, polisens presstales­person i Region Väst.

 ?? BILD: REIN KÖSTER ?? Lasse Lindström firades av vänner i samband med att han fyllde 50 år.
BILD: REIN KÖSTER Lasse Lindström firades av vänner i samband med att han fyllde 50 år.
 ?? BILD: TEO KRISTJANSS­ON ??
BILD: TEO KRISTJANSS­ON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden