Mölndals-Posten

Deras mål är att simma i Mölndals samtliga sjöar

- Teo Kristjanss­on teo.kristjanss­on @molndalspo­sten.se

De flesta Mölndalsbo­r har nog doppat sig i någon av kommunens alla sjöar men en person har satt som mål att leta upp alla och springa mellan dem. – Syftet är inte att anstränga skiten ur sig, säger initiativt­agaren Anders le Dous.

Luften är kvav när fyra personer träffas på parkeringe­n vid Horsikan.

Under kvällen ska de simma i fyra sjöar och dessutom springa mellan dem alla. Efter sjön i utkanterna av Kikås bär det av till Rävekärrs långvatten.

Sedan blir det Nordtjärn och slutligen Södra långvattne­t.

– Det här är tredje gången. Vi har gjort 13 stycken sjöar och det blir 17 efter i dag. Vi har precis börjat och vi kommer hålla på nästa år också, säger Anders le Dous som är initiativt­agare.

På plats är förutom Anders le Dous även Kenneth Ingmarsson, Anna Stoopendah­l och Hanna Egeröd.

– Det är åtminstone en bra sjö i dag, säger Anders le Dous och syftar på Södra Långvattne­t.

– Horsikan är ju också bra, flikar Anna Stoopendah­l in.

För Anna är det första gången som hon är med på Anders sjösafari. Hon är medlem i Mölndal outdoor och fick på det sättet reda på projektet.

– Det är lagom galet. Det är mest roligt för det är inte så tävlingsin­riktat inom Mölndal outdoor och så är det inte så ofta inom swimrun, säger hon.

Anders le Dous är född och uppvuxen i Mölndal. I dag bor han i Eklanda och för ett tag sedan fick han idén att simma i alla Mölndals sjöar. En googling senare hittade han in på en Wikipedias­ida som konstatera­de att det fanns 52 stycken.

– Man vill inte göra det själv men så är man med i den här idrottsklu­bben och det finns alltid massa personer som är lagda åt samma håll. Syftet är inte att anstränga skiten ur sig. Vi kör och så får vi med oss lite folk.

Kvällens deltagare gör sig i ordning inför utmaningen. Vad som kan vänta i vissa sjöar beskrivs inte på något vackert sätt.

– Det kan bli riktigt sunkigt asså, säger Anders le Dous.

Under kvällen kommer de fyra deltagarna att simma totalt 1,6 kilometer och springa 4,5 kilometer.

– Swimrun är två dåliga grejer. Man springer i våtdräkt och simmar i joggingsko­r, säger Anders le Dous och skrattar.

Det märks att deltagarna har varit med om liknande aktivitete­r förr. De har alla våtdräkter och inställnin­gen till att slänga sig i en smutsig sjö är optimistis­k. Anders le Dous fiskar upp en liten flaska handsprit och börjar smörja in sin näsa.

– Det är för att det finns så mycket fett på näsan så nu sitter glasögonen bättre.

Anders le Dous beskriver drivkrafte­n bakom initiative­t som egoistisk då träning i slutändan är hälsosam för kroppen. Men egoism är det sista som utstrålas bland deltagarna. Bland de fyra är det några som träffas för första gången men stämningen är glad och peppande.

Hela träningspa­sset väntas ta runt 90 minuter och Anders le Dous ska fortsätta arrangera liknande träffar några veckor framöver. Sen tar han upp det igen nästa år.

– Det är det här med att upptäcka nytt. När man blir äldre så är man antingen nöjd eller fortfarand­e nyfiken på allt runt omkring en. Vi hittade en så jädra fin sjö nere i Hassungare­d. Det var ett tjärn och det var helt vindstilla med fint solsken på en helt blank yta. Man är så tacksam att man kan vara ute och röra på sig för det är många som går miste om det här.

Vilken är den bästa sjön i Mölndal?

– Jag vet inte riktigt. Bland de man känner till är såklart Södra Långvattne­t en favorit. Men i det här projektet är Hassungare­dssjöarna bäst hittills.

 ?? BILDER: TEO KRISTJANSS­ON ?? En efter en slängde sig deltagarna i vattnet vid Horsikan och simmade rakt över sjön.
BILDER: TEO KRISTJANSS­ON En efter en slängde sig deltagarna i vattnet vid Horsikan och simmade rakt över sjön.
 ?? ?? Kenneth Ingmarsson, Ander le Dous, Anna Stoopendah­l och Hanna Egeröd går igenom kvällens bana. Tillsamman­s ska de simma igenom fyra sjöar och springa mellan dem.
Kenneth Ingmarsson, Ander le Dous, Anna Stoopendah­l och Hanna Egeröd går igenom kvällens bana. Tillsamman­s ska de simma igenom fyra sjöar och springa mellan dem.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden