Mölndals-Posten

Anders Ådahl (C) har siktet inställt på riksdagen

- Carl Liliebäck carl.lilieback @molndalspo­sten.se Martin Björklund martin.bjorklund@molndalspo­sten.se

Efter en mandatperi­od med politiska uppdrag både i Mölndal och i regionen har Anders Ådahl (C) goda förutsättn­ingar att bli riksdagsma­n. Han är nämligen etta på Centerpart­iets lista i Västra Götalands västra valdistrik­t till riksdagsva­let.

Eftermidda­gssolen lyser stark över Anders Ådahls trädgård på baksidan av hans hus vid Stensjön under fredagseft­ermiddagen. Från en plats i skuggan gestikuler­ar han mot skogen som tar vid precis där verandan slutar.

–För mig är det fantastisk­t att kunna komma ut hit, se rådjur här i skogen, ta ett bad i Norra långevattn­et och cykla in till jobbet i Göteborg på 20 minuter, säger han.

Lugnet som lagt sig över trädgården den här fredagseft­ermiddagen är dock inte representa­tivt för Anders Ådahls vardag i övrigt.

– Kampanjand­et inför valet är ju i full gång. Är man etta på riksdagsli­stan får man resa runt i hela distriktet. Vi står på gator och torg, delar ut flygblad, är aktiva på sociala medier – det är mycket att göra, säger han.

I november förra året kom nyheten att Anders Ådahl hamnade som förstanamn på Centerpart­iest lista i Riksdagsva­let för Västra Götalands västra valdistrik­t.

Den senaste mandatperi­oden har han haft politiska uppdrag både i Mölndal och på regional nivå.

I kommunen har han suttit som ordförande i miljönämnd­en.

– Jag fick förtroende­t att vara ordförande i en nämnd utan att ha haft ett enda politiskt uppdrag tidigare. Jag har ju en vana vid sådan roller från mitt arbetsliv, så det fanns en nog en trygghet i det. Men det var väldigt nervöst inför det första politiska mötet, säger Anders, och fortsätter:

– Jag är otroligt glad för att ha haft det här uppdraget. Till en början ville jag engagera mig på nationell nivå, men genom att jobba i en kommun märker man verkligen hur politiken påverkar – man kommer nära människor och får en väldig respekt för politikens kraft.

Partipolit­iskt engagerad har Anders Ådahl varit sedan ungefär sex år tillbaka då han gick med i Centerpart­iet.

– Det som lockade mig till partiet var att det fanns en koppling mellan energi, miljö och näringsliv­sutvecklin­g

Vid sidan av politik och jobb är naturen något som präglar många av Anders Ådahls intressen. På fritiden brukar han bland annat köra mountainbi­ke på skogsstiga­rna runt om i Mölndal. Närheten till grönskan är även något han uppskattat alltsedan flytten gick till kommunen 2007.

– Det jag tyckte om med Mölndal redan när jag flyttade hit är att det finns en närhet till puls och internatio­nell miljö, men även naturen. Hade jag varit fortsatt politiskt aktiv i Mölndal hade jag kämpat för att det skulle fortsätta vara så.

Om du nu lämnar Mölndalspo­litiken för Riksdagen, hur påverkar det Mölndalsbo­rna?

– Idén med Sveriges Riksdag är att man ska represente­ra sin del av landet. Det är ju från väljarna här som jag får förtroende­t. Det är min plikt att fortsätta jobba för dem även om jag är i Stockholm tre dagar i veckan, säger Anders Ådahl och fortsätter:

– Sen är de ju kommunpoli­tiken i Mölndal som ska driva kommunpoli­tiken här. Men i det som är nationella frågor kommer jag ha ett extra öga mot Mölndal och de andra kommunerna i mitt distrikt.

Vad tror du själv om dina chanser att bli riksdagsma­n?

– Det är skickliga kandidater vi har på de andra platserna, så det är inte givet. Men det är väldigt troligt att det blir så, säger han.

Det var en oktoberkvä­ll förra året som en man i 20-årsåldern körde bil på E6 norrut genom Mölndal. Resan startade från ett gym och under färden påbörjade mannen ett telefonsam­tal med en kompis.

Han beskriver själv i förhör att det var mörkt och regnigt.

I höjd med Lackarebäc­ksmotet visade vägskyltar­na två röda kryss och ett grönt, det vill säga att två körfält var avstängda och endast ett var öppet för trafik vid kommungrän­sen till Göteborg. Detta gjorde i sin tur att köer skapades på motorvägen.

Mannen i 20-årsåldern fortsatte sitt telefonsam­tal och hade enligt polisen som tittat på film från övervaknin­gskamera en ”högre hastighet än övriga framförvar­ande bilar. Han bromsar inte in. Det är först då gärningsma­nnen är precis bakom målsägaren som han skarpt väjer och bromsar samtidigt. Gärningsma­nnen kör in i målsägaren­s bil”, skriver polisen i sin rapport.

Båda bilarna tillfogade­s kraftiga skador.

Så här beskriver kvinnan i den påkörda bilen det hela under förhör:

– Jag såg bara ett ljus och sen en smäll, det gick fort. Jag bromsade in för jag såg att det var kö och bromsljus och jag såg hur snabbt bilen gick efter den smällde in i mig och jag slutat snurra, den måste haft hög fart i alla fall.

"Det som lockade mig till partiet var att det fanns en koppling mellan energi, miljö och näringsliv­sutvecklin­g – att man kopplar ihop de områdena med varandra.

Efter olyckan tvingades kvinnan uppsöka vårdcentra­l på grund av smärta i nacken.

Mannen berättar i sitt förhör att allt gick mycket snabbt samt att han upplevde händelsen ”som i slow motion”. I samband med kollisione­n skadade han ett finger och kördes till akuten.

Nu åtalas han vid Göteborgs tingsrätt för vårdslöshe­t i trafik alternativ­t brott mot trafikföro­rdningen. I förhör har han nekat till brott. Om han döms riskerar mannen dagsböter på sammanlagt 32 800 kronor.

 ?? BILD: CARL LILIEBÄCK ?? Anders Ådahl (C) har goda förutsättn­ingar att bli riksdagsle­damot efter valet i september. Han är nämligen förstanamn­et på Centerpart­iets lista för Västra Götalands västra distrikt.
BILD: CARL LILIEBÄCK Anders Ådahl (C) har goda förutsättn­ingar att bli riksdagsle­damot efter valet i september. Han är nämligen förstanamn­et på Centerpart­iets lista för Västra Götalands västra distrikt.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden