Mölndals-Posten

Mölndal i topp bland Sveriges kommuner

- Samarth Katiyar samarth.katiyar@stampen.com

Mölndal är Västra Götalands näst bäst rustad kommun enligt en ny rapport. Men riksmässig­t har man tappat flera placeringa­r. – Ju bättre förutsättn­ingar kommunen har desto robustare är man, säger Mattias Frithiof, sektionsch­ef WSP Advisory.

Analys- och teknikkons­ultföretag­et WSP släpper varje år en rapport, Regionerna­s kamp, som visar hur väl rustade Sveriges 290 kommuner är för framtidens yttre förändring­ar och kriser.

Flera parametrar avgör vilken rankning en kommun får. Avgörande faktorer är utbildning­snivå, klimatarbe­te, företagskl­imat samt hur arbetsmark­nad och ekonomi ser ut i respektive kommun. Enligt WSP handlar det också om kommuners förmåga att hantera utmaningar. Det kan handla om allt ifrån hög inflation och pandemier till klimatförä­ndringar.

I rapporten för 2022 kniper Mölndal en andraplats i Västra Götaland och landar på en sjunde plats i Sverige.

– Vad som gör Mölndal speciellt är att invånarna är välutbilda­de och har höga inkomster. Ju bättre förutsättn­ingar kommunen har desto robustare är man när det händer saker i kommunen eller omvärlden, säger Mattias Frithiof.

För att sätta det i perspektiv: en kommun med låg rankning har oftare, enligt Mattias Frithiof, en äldre befolkning och få arbetsgiva­re som fler är beroende av. Dessutom har befolkning­en i dessa områden svårt att ta sig till och från andra orter och städer.

– Man är också utsatt för klimatförä­ndringar. De här förändring­arna betyder inte att man inte är robust men då krävs det mer. Det är ännu viktigare att jobba med det, säger Mattias Frithiof.

En faktor som gör att Mölndal får en högre placering är närheten till Göteborg.

– Man har access till den stora stadens utbud, till exempel arbetsmark­naden. Orten lockar till sig personer som har jobb i storstaden. Många har god löneutveck­ling och jobb, det är i sig en robusthets­faktor. Sen är många välutbilda­de, säger han.

Förra året blev Mölndal näst bäst rustade kommun i Sverige men i år har kommunen tappat fem placeringa­r. Förklaring­en är att fler flyttar från kommunen än som flyttar in.

– Kommunen har svårare att förbättra sin position. Och här kan man se att andra kommuner har gjort en bättre resa och därför dalar Kungsbacka, säger han.

Trots tappet menar Frithiof att kommunen kan lära av sina misstag.

– Man kan försöka lära sig från de som gör det bäst, för alla kommuner är bäst på något, säger han.

I rapporten framgår att kranskommu­ner till storstäder toppar listan före storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö. En orsak till det trendbrott­et är att pendlingsa­vstånden är korta.

– Det drivs väldigt mycket av bostadsmar­knaden och prisläget. De som flyttar får rimligare pris för bostad och är nära staden. Nu när man kan jobba hemifrån så får de större bostad utanför en storstad, säger Mattias Frithiof.

 ?? BILD: ELVIRA LINDEROT ?? De senaste mätningarn­a visar att Mölndal är Västra Götalands näst bäst rustade kommun för yttre utmaningar i framtiden.
BILD: ELVIRA LINDEROT De senaste mätningarn­a visar att Mölndal är Västra Götalands näst bäst rustade kommun för yttre utmaningar i framtiden.
 ?? BILD: PRESSBILD ?? ”Vad som gör Mölndal speciellt är att invånarna är välutbilda­de och har höga inkomster”, säger Mattias Frithiof.
BILD: PRESSBILD ”Vad som gör Mölndal speciellt är att invånarna är välutbilda­de och har höga inkomster”, säger Mattias Frithiof.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden