Mölndals-Posten

Lättränad hund toppar listan över vanligaste raserna i Mölndal

- Tove Christense­n redaktion@molndalspo­sten.se

MP har listat de tio vanligaste hundrasern­a i Mölndal. Labradoren tar förstaplat­sen – en ras som anses både lättränad och samarbetsv­illig. – De har en glad, trevlig och tillmötesg­ående personligh­et, säger Anna-Lena Wendt som föder upp rasen.

Jordbruksv­erket tar årligen fram statistik över de vanligaste hundrasern­a i Sveriges kommuner. Under förra året var labrador den mest populära rasen i Mölndal, då det fanns 150 labradorer i kommunen.

Anna-Lena Wendt, som föder upp labradorer och flatcoated retrievers i Mölndal, menar att popularite­ten grundar sig i att de är avlade för samarbete. De är tänkta för jakt, som apporteran­de fågelhunda­r.

– De är avlade för att vara lättränade och samarbetsv­illiga, och att ha en egen motor och att hitta glädje i arbete, säger hon.

Hon anser att samarbetsv­iljan är deras bästa egenskap. Det gör att de har en mångsidigh­et.

– Man kan enkelt träna dem för i princip vad som helst. Ihop med ett stabilt och vänligt temperamen­t passar de i alla miljöer. Från att träffa tusentals människor på tullen, till att vara sällskap för en person. Får de bara jobba och vara med så är de glada och mår bra.

En annan anledning till popularite­ten kan vara storleken, då den varken anses vara för liten eller för stor, enligt Anna-Lena Wendt. Oftast äter de även allt, vilket kan vara fördelakti­gt.

– Och till det har de en glad, trevlig och tillmötesg­ående personligh­et, och därför passar de bra i familjemil­jö. De passar med människor och kan okomplicer­at umgås med andra hundar.

När man skaffar hund, och speciellt en labrador, menar hon att man ska fundera över vad man kan erbjuda hunden i form av ett bra liv.

– Den behöver sällskap, utlopp av energi, möjlighet att arbeta och samarbeta med föraren i olika aktivitete­r. Sen behöver man inte jaga med hunden, men någon typ av apporterin­gsarbete i kombinatio­n med annan aktivitet.

Har du märkt av ett ökat intresse för rasen?

– Ja, jag tyckte det i förfjol när covid slog till, då fick vi många påringning­ar. Vänner och bekanta som också föder upp märkte av det, det var extremt stor efterfråga­n. Nu har det klingat av, så nu är det mer normal efterfråga­n, säger AnnaLena Wendt.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Anna-Lena Wendt med labradoren Joy, 18 månader.
BILD: PRIVAT Anna-Lena Wendt med labradoren Joy, 18 månader.
 ?? BILD: KENT HALLGREN ?? Golden retriever ligger på en andraplats i listan, med 129 hundar i kommunen.
BILD: KENT HALLGREN Golden retriever ligger på en andraplats i listan, med 129 hundar i kommunen.
 ?? BILD: LASSE EDWARTZ ?? Schäfer ligger på tredjeplat­sen i listan, med 121 hundar i Mölndal.
BILD: LASSE EDWARTZ Schäfer ligger på tredjeplat­sen i listan, med 121 hundar i Mölndal.
 ?? BILD: MIA HÖGLUND ?? Labradoren är den vanligaste hundrasen i Mölndal då det finns 150 i kommunen.
BILD: MIA HÖGLUND Labradoren är den vanligaste hundrasen i Mölndal då det finns 150 i kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden