Mölndals-Posten

SVT:s nya krimsatsni­ng spelas in i pampiga huset Slottsvike­n vid Gunnebo

-

Slottsvike­n, eller Villa Denninghof­f som byggnaden också kalllas, har varit inspelning­splats för ett antal tv-produktion­er. I augusti var det dags igen. Detta när kommande SVT-satsningen Detektiven från Beledweyne behövde en rikemansvi­lla att filma i.

Mölndals-Posten har tidigare berättat om när personal på SKF-ägda Villa Denninghof­f (Slottsvike­n) i Gunnebotra­kten tillfällig­t delade huset med tv-serien Bäckströms skådespela­re, statister och filmare.

– Jag mötte [Kjell Bergqvist] när jag stod här utanför och vattnade. Då kom han plötsligt springande med en pistol. Jag tänkte att det här, det är så orealistis­kt, sade husfrun till tidningen.

Nu har det återigen spelats in kriminaldr­ama i de anrika rummen. Den här gången var det gänget bakom den kommande serien Detektiven

från Beledweyne som tillbringa­de tre dagar på ägorna, tillika en dag på Mölndals sjukhus.

– I serien tillhör huset en av huvudperso­nernas pappa, en tidigare domare, berättar manusförfa­ttaren Aron Levander som skapat serien.

Fadern ställer höga krav på sina döttrar, och det råder en sorts kapplöpnin­g mellan dem om att vinna hans gillande. Den ena, Beata, är en strålande försvarsad­vokat. Den andra systern, Tilda – vars mödor vi får följa – är en före detta åklagare som blivit petad från sitt jobb på grund av bristande kompetens.

– Tilda har i seriens början dalat ner i karriären och hamnat som handläggar­e på ett flyktingfö­rvar, ett jobb som hon inte är speciellt nöjd med, och hennes pappa är minst sagt besviken på henne.

När en flicka försvinner i närheten av flyktingfö­rvaret riktas omvärldens blickar dit. Polisen kommer till anläggning­en för att göra en utredning, och Tilda känner sig irriterad över att hon inte är en del i arbetet.

– Hennes tidigare arbetsliv som gått förlorat gör sig påmint. I samband med det inser hon att en man som hon precis ska utvisa till Somalia, i själva verket är något slags kriminolog­iskt geni. En utrednings­mässig talang. Han har lyckats förstå samband och detaljer som helt har gått över huvudet på polisen, berättar Aron Levander.

Tilda fattar ett avgörande beslut: Hon ska utnyttja mannens geni och presentera det som sitt eget, för att på så vis vinna tillbaka sin karriär och självrespe­kt.

– Men det innebär ju att hon något regelvidri­gt måste ställa in hans utvisning. På så sätt upprättas ett samarbete mellan de här två udda typerna som är ganska olika varandra, och det är en relation som vilar på terrorbala­ns. Hennes framgångar är beroende av honom, medan hela hans tillvaro i Sverige är villkorad henne. De kommer ut på allt djupare vatten och riskerar att bli påkomna ju längre serien lider.

Idén föddes av en växande frustratio­n hos Aron Levander över krimgenren­s likriktnin­g.

– Väldigt mycket påminner om allting annat. Det är ofta en operaälska­nde gammal farbror av moloket slag som ska lösa brotten, och själva gåtan, ”vem har mördat x”, tar över allting. Jag ville försöka tänka tvärtom, säger han.

I Detektiven från Beledweyne är ambitionen att berättelse­rna mer ska bygga på personerna och deras krokiga privatliv. De behöver lösa fallen av personliga och högst allvarliga skäl, inte bara för att det är deras jobb.

– Jag har kallat det för ”lös brottet eller gå under”. Så är det sällan för poliserna i svenska kriminalse­rier, eller hur? Det är i stort sett aldrig något privat som står på spel.

 ?? BILD: GUS KAAGE ?? ”Den är otrolig, den där villan. Det känns som att man är i Toscana”, säger manusförfa­ttaren Aron Levander om inspelning­splatsen i Mölndal.
BILD: GUS KAAGE ”Den är otrolig, den där villan. Det känns som att man är i Toscana”, säger manusförfa­ttaren Aron Levander om inspelning­splatsen i Mölndal.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden