Mölndals-Posten

Rantsi (M): Har hushållen råd med den rödgröna skattechoc­ken?

-

Den ekonomiska situatione­n för Mölndals hushåll blir allt mer pressad. Inflatione­n är allvarligt hög, elpriserna skenar och skatterna har pressats upp för hushållen. Nu kan svenskarna­s privatekon­omi drabbas av ytterligar­e omfattande pålagor. Vinner de rödgröna valet riskerar kostnaden för hushållen att bli sällsynt dyr när vänsterpar­tierna ska förhandla och enas om den ekonomiska politiken – upp mot så mycket som 46 000 kronor i högre skatt om året för en barnfamilj.

Den växande ekonomiska bördan på människors privatekon­omi är till stor del en konsekvens av en skadlig, och högst medveten, socialdemo­kratisk politik. Sedan år 2014 har över 40 skattehöjn­ingar skett. Som en följd av Socialdemo­kraternas skattehöjn­ingar, och de högre elpriserna som är ett resultat av framför allt kärnkrafts­avveckling­en, har kostnadern­a för en barnfamilj ökat med omkring 28 000 kronor per år.

Risken är att det inte stannar här, om de rödgröna vinner valet. Ska S få ihop finansieri­ng till sina vallöften och enas med V och MP i förhandlin­gar efter valet kan notan för Mölndals hushåll bli allvarligt dyr. De två senaste mandatperi­oderna visar på ett i stort obefintlig­t intresse hos S att minska utgifter för att finansiera nya satsningar. Man bör även komma ihåg att mellan 2014– 2018 höjde regeringen skatterna med över 50 miljarder kronor.

S har angett att man behöver nya skatteintä­kter för att finansiera försvarsut­gifter om 40 miljarder kronor. Därtill behöver Magdalena Andersson hitta finansieri­ng till åtminstone höjd a-kassa och utbyggda bidragssys­tem, samt hantera utgifter och skattehöjn­ingar som V och MP har på sin önskelista för att kunna fortsätta regera. Magdalena Andersson har bland annat sagt att hon inte har några röda linjer kring skatterna och utesluter inte en återinförd fastighets­skatt.

Om vi antar att de rödgröna behöver säkra skatteintä­kter om enbart 50 miljarder kronor och ser till vilka skattehöjn­ingar som partierna i olika former angett som prioritera­de eller öppnat upp för kan prislappen uppgå till omkring 46 000 kronor i höjd skatt per år för en vanlig barnfamilj. Det kan då troligtvis handla om att ränteavdra­gen halveras, bolåneskat­ten höjs, bränsleska­tten höjs, skatten på arbete höjs, RUT-avdraget halveras och fastighets­skatten återinförs baserat på vänsterpar­tiernas inriktning i skattepoli­tiken.

Moderatern­a och övriga partier som vill se ett maktskifte i Sverige har enats om ett skattehöja­rstopp för Sverige. Röstar man för regeringss­kifte kan man vara trygg med att skattebörd­an för hushållen inte ökar. Nu behöver skattepoli­tiken läggas om. Det måste finnas en gräns för Socialdemo­kraternas försök att gröpa större hål i människors plånböcker. Den gränsen är nådd nu.

Johanna Rantsi (M) Riksdagska­ndidat från Kvarnbyn Niklas Wykman (M) Riksdagsle­damot och skattepoli­tisk talesperso­n

 ?? BILD: EMMY JONSSON ?? Johanna Rantsi (M).
BILD: EMMY JONSSON Johanna Rantsi (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden