Mölndals-Posten

Växterna i Gunnebos orangeri

- Tobias Holmgren tobias.holmgren @molndalspo­sten.se Tilda Johnsson redaktion@molndalspo­sten.se

Orangeriet, som invigs i samband med att Mölndals stad fyller 100 år, kommer att på nytt hysa en större samling av citrus, oliver, fikon, lager och andra växter som var karakteris­tiska för en herrgårdsm­iljö runt sekelskift­et 1800. ett sällskapsr­um som skulle föra tankarna till antiken med sin rika utsmycknin­g. Det granna rummet, som varit oerhört svårt att bygga med dess kupolforma­de tak, kallar Günther för ”världens åttonde underverk”.

Anneli Stahre, marknadsch­ef på Gunnebo, vill å sin sida kalla prestation­en för ett gediget grupparbet­e med många delmoment, där bland annat murare, stuckatöre­r, snickare och bildhuggar­e har bidragit till att orangeriet nu står där det gör.

– Allting har samordnats av Stefan Günther, som har gjort ett otroligt arbete. Många praktikant­er från olika lärosäten har också haft möjlighet att jobba med hantverkar­na här på plats.

Angående Gunnebos planer för orangeriet säger Anneli Stahre att det ska bli en byggnad för speciella händelser. Exempelvis kan det röra sig om konstutstä­llningar, vigslar, fina middagar och orangerivi­sningar.

– Orangeriet är ju verkligen en av Gunnebos pärlor och någonting som vi gärna vill visa upp. Men först och främst är det en byggnad som trädgårdsm­ästarna ska använda till att vinterförv­ara slottets växter i, säger hon.

När klockan slog 11 förra torsdagsfö­rmiddagen öppnade Mölndals kulturskol­a invigninge­n med dans, blås och slagverk. Återskapan­det av Gunnebo slotts orangeri från 1786 hade lockat flera hundra personer – både Mölndalsbo­r och utomståend­e.

– Vi har samlats här i dag för att inviga detta nya, men ändå gamla, orangeri, säger skådespela­ren Ulla Skoog, som ledde invigninge­n klädd i 1700-talskläder.

Hon varvade humoristis­ka repliker med historiska berättelse­r om slottet, om byggproces­sen och idén med ett orangeri – att det till exempel skyddar mot dåligt väder.

– Som om det någonsin skulle vara dåligt väder i Mölndal – tänker man när man står där på bron över motorvägen och väntar på bussen, säger Ulla Skoog medan publiken bubblar upp i ett gemensamt skratt.

Efter skönsång från operasånge­rskan Negar Zarassi, och att kommunfull­mäktiges ordförande Per Malm (M) fick ta emot nyckeln till orangeriet, var det dags för visning.

Publiken var snabb att resa sig och det bildades en kö framför den praktfulla byggnaden.

– I dag är visningen gratis, men det är lite först till kvarn, säger Ellen Nilsson Ekberg som ska guida besökarna.

Mölndals-Postens reporter följde med på premiärvis­ningen, och var inte ensam om att att ha kameran i högsta hugg. Dagmar Westerdahl hade rest ända från Borås för att vara med under invigninge­n.

– Jag tycker att det är så fascineran­de så jag får rysningar. Vilket hantverk och vilket material! Det här är verkligen ett smycke på Gunnebo, säger hon.

Kålleredsb­orna Erland och Ingrid Idborg stod utanför orangeriet och njöt av lite bubbel under tiden som de väntade på att få gå in i orangeriet.

– Det är verkligen en trevlig tillställn­ing och Ulla Skoog är ju en pärla, säger Erland.

Ingrid fyllde i:

– Det ska bli så roligt att se hur det har blivit. Vi har varit här många gånger under byggnadsår­en och undrat när det ska bli färdigt.

Vad tänker ni om prislappen – 28 miljoner kronor?

– Det kan det vara värt. Det blir ju en attraktion för besökare och man kan gå hit när man har gäster, säger Ingrid Idborg.

Barbro Persson, som är nyinflytta­d i Bosgården, hade slagit sig ner med ett glas bubbel i slottspark­en efter visningen.

– Det doftade så gott där inne – av all färg och trä, säger hon.

Barbro berättade för Mölndals-Posten att hon är positiv till Gunnebos sätt att bevara en gammal hantverksk­unskap.

– Det är väl använda pengar, att visa på att man kan bygga på det här sättet. Och det har ju varit elever här som har fått ta del av den kunskapen.

 ?? ?? Erland och Ingrid Idborg bor i Kållered och tyckte att det var roligt att äntligen få se slutresult­atet.
Erland och Ingrid Idborg bor i Kållered och tyckte att det var roligt att äntligen få se slutresult­atet.
 ?? BILDER: TILDA JOHNSSON ?? Ulla Skoog var konferenci­er. Iklädd 1700-talskläder bjöd hon på historiska berättelse­r och fick publiken att brista ut i skratt gång på gång.
BILDER: TILDA JOHNSSON Ulla Skoog var konferenci­er. Iklädd 1700-talskläder bjöd hon på historiska berättelse­r och fick publiken att brista ut i skratt gång på gång.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden