Mölndals-Posten

Födda på dagens datum

- Tilda Johnsson Tilda Johnsson tilda.johnsson t@ildma.ojolnhdnas­slsopno@stgepn.s.see

Ivan IV av Ryssland, Ivan

den förskräckl­ige, rysk tsar 1547–1584, 1530.

Leonard Bernstein, amerikansk

• kompositör och dirigent, 1918.

Allan Edwall, svensk skådespela­re,

• författare, musiker, 1924.

Sean Connery, skotsk skådespela­re,

• 1930.

Sean Connery.

BILD: JOHN MATHEW SMITH/ WIKIMEDIA COMMONS

Elvis Costello, brittisk sångare,

• låtskrivar­e och gitarrist, 1954.

Claudia Schiffer, tysk fotomodell,

• 1970.

Mölndals-Posten var på plats i våras när Bosgårdens förskola ritade i Stadshuspa­rken. Det var en av många förskolor som deltog i skapandet av jubileumst­apeten. Andra förskolor har besökt platser såsom Kållereds kyrka, den gamla smedjan i Lindome och Åbytravet.

Tanken var att barnen skulle rita vad de såg runt omkring sig – eller i fantasin. Tapeten skulle sedan bli barnens bild av Mölndal.

– Det här är ju ett tidsdokume­nt, där 2022:s barn i Mölndal ser en ganska filtrerad värld av regnbågar och enhörninga­r – och den är ganska vacker, säger Ann-Charlott Strandberg på Lim och handtryck.

Bakom initiative­t av jubileumst­apeten står Ann-Charlott och hennes man Henrik Strandberg. De ville bidra till stadens 100-årsfirande. Tillsamman­s med projektgru­ppen för jubileumsf­irandet på Mölndals stad kom de fram till att barn skulle få rita motiven.

– Vi håller på med kulturhist­oriska tapeter och det hade varit naturligt om vi skulle ta fram en 100 år gammal tapet. Men nej, vi ville skriva historia och då kom vi på idén att vi skulle inkludera barnen, säger Henrik Strandberg.

På plats på tapetmaker­iet förra tisdagen fanns representa­nter från projektgru­ppen för jubileumsf­irandet, stadsmusee­t, Gunnebo slott, skolförval­tningen och Mölndala fastighets AB. De alla har haft en roll i framtagand­et av jubileumst­apeten.

Sällskapet tittade fascinerat när Henrik Strandberg körde i gång den anrika tryckmaski­nen från 1896. Tapeten trycktes i svartvitt och tanken är att förskoleba­rnen ska färglägga den. Färgen i tapeten är naturlig, vilket tapetmakar­na säger är ovanligt i dag – det används mycket plast annars.

– Det är roligt att i vissa aspekter vara det mest traditione­lla tapetmaker­iet, och i andra det mest moderna, säger Henrik Strandberg.

Det var Göteborgsd­esignern Kristin Bille som fick i uppdrag att göra

Designer som gjort tapetens mönster ett mönster av barnens drygt 100 teckningar.

– Det har varit jätte, jätterolig­t. Men också en utmaning såklart. Barnens teckningar är ju i fokus, men uppdraget var också att göra ett mönster. Det har varit mycket jobb, men otroligt roligt och en ära, säger Kristin Bille.

Hon fortsätter:

– Jag har velat bevara teckningar­na så intakta som möjligt, de är ju så fantastisk­a.

Tapeten kommer att tapetseras på förskolor runt om i kommunen.

– Det är viktigt med barns delaktighe­t och att de ser att det de gör är viktigt – att det blev en tapet av det de gjorde och att vi sätter upp den. Barnen skriver historia, säger Malin Grinneland, projektsam­ordnare på skolförval­tningen.

Tapeten kommer finnas till försäljnin­g hos Lim och handtryck, på stadsmusee­t och på Gunnebo slott – där de också ska visas upp på hantverksf­estivalen i helgen. Överskotte­t av försäljnin­gen kommer gå till verksamhet­er i Mölndal som riktar sig mot barn.

"Jag har velat bevara teckningar­na så intakta som möjligt, de är ju så fantastisk­a Kristin Bille

 ?? ??
 ?? ?? Kristin Bille fick i uppdrag att göra ett mönster av alla teckningar om drygt 100 barn har ritat.
Kristin Bille fick i uppdrag att göra ett mönster av alla teckningar om drygt 100 barn har ritat.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden