Mölndals-Posten

Torbjörn Nilsson tränade framtidens spelare i Jitex

- Teo Kristjanss­on teo.kristjanss­on @molndalspo­sten.se

Under måndagens träning fick Jitex F09 ett tillskott i tränarstab­en – i alla fall för en dag. IFK-legendaren, Torbjörn Nilsson, kom på besök och lärde ut sin filosofi.

Förutsättn­ingarna var närmast perfekta på Åbyvallen när Jitex flickor, födda 2009, startade sin träning. Solen lös och temperatur­en var strax över 20 grader. Några spelare snörade på sig sina skor och andra började passa en boll mellan varandra.

En av lagets tränare är Niclas Alexanders­son. Som spelare var han en av Sveriges främsta mittfältar­e och hans arv i IFK Göteborg är enormt. Likaså är den inbjudna tränaren bredvid honom som i blåvita kretsar fortfarand­e kallas Gud.

– Jag ska träna ett tjejlag och meningen med det är att jag ska visa en filosofi som vi hade från tv-serien ”Målet är målet”. Där ville vi visa att man kan tävla utan att det är fult och att alla ska vara med, säger Torbjörn Nilsson.

Efter sin hisnande spelarkarr­iär började Torbjörn Nilsson som tränare. Listan med klubbar han tränat är lång och så sent som 2017 var han andreträna­re i IFK Göteborg. Tv-serien Målet är målet sändes 2020 och därefter släppte han boken ”Den tredje vägen”.

– Det vi vill göra med tävlingsmo­mentet är att vi vill att det ska kännas som lek. Det är ganska vanligt i föreningar om man spelar och ligger under med 6–0 att någon säger att det är ojämna lag. Det är förbjudet att säga ojämna lag för det är som att säga att mina medspelare inte är tillräckli­gt bra, säger Torbjörn Nilsson.

På planen var runt 20 spelare som lyssnade discipline­rat på varenda ord som yttrades av den tillfällig­a tränaren. Bland spelarna var Ally Grönlund och Wilda Kämpsten som båda spelar på mittfältet, en i mitten och en på kanten.

– Jag har hört hans namn men jag visste inte att han var fotbollssp­elare. Min pappa har sagt att han är bra, säger Wilda Kämpsten.

– Det ska bli kul men troligtvis annorlunda. Inte samma gamla vanliga, säger Ally Grönlund, innan de båda sprang i väg till resten av gruppen.

Träningen varade i en timme och innehöll en rad olika spelmoment. Torbjörn Nilssons röst dånade över planen och spelarna följde olika direktiv. Han demonstrer­ade övningarna och det var tydligt att kärleken för sporten aldrig släckts.

– Det är skitroligt. Det är så roligt att vara där ute, det blir en sån energi, säger Torbjörn Nilsson.

 ?? BILDER: TEO KRISTJANSS­ON ?? Torbjörn Nilsson kallas fortfarand­e i många blåvita kretsar för Gud.
BILDER: TEO KRISTJANSS­ON Torbjörn Nilsson kallas fortfarand­e i många blåvita kretsar för Gud.
 ?? ?? Stämningen var på topp i laget under träningspa­sset.
Stämningen var på topp i laget under träningspa­sset.
 ?? ?? Ally Grönlund och Wilda Kämpsten var med och tränade när Torbjörn Nilsson gästade.
Ally Grönlund och Wilda Kämpsten var med och tränade när Torbjörn Nilsson gästade.
 ?? BILD: BILDBYRÅN ?? Torbjörn Nilsson efter segern i UEFA-cupen 1982. En av många anledninga­r till att han fortfarand­e kallas Gud.
BILD: BILDBYRÅN Torbjörn Nilsson efter segern i UEFA-cupen 1982. En av många anledninga­r till att han fortfarand­e kallas Gud.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden