Mölndals-Posten

Hon betalade 15 kronor för dyra mattan på Ikea i Kållered – frias av tingsrätte­n

- Martin Björklund martin.bjorklund@molndalspo­sten.se

Priset för mattan var 3 995 kronor men kvinnan betalade bara 15 kronor för den i Ikeas självscann­ingskassa. Hon åtalades för stöld men frias nu från brott.

Det var i slutet av juli som Mölndals-Posten skrev om bedrägeriå­talet mot en kvinna i 30-årsåldern. Hon hade i början av juni stannat till vid Ikea i Kållered för att köpa en matta hon tidigare hade sett ut. Enligt egen utsago upptäckte hon inget märkligt när hon skulle betala för ullmattan som egentligen skulle ha kostat 3 995 kronor. Att hon bara betalde 15 kronor i självscann­ingskassan säger kvinnan i förhör att hon aldrig reflektera­de över.

– Jag hade så bråttom iväg så jag gjorde det mest på rutin och bara gjorde det, säger kvinnan i förhör.

En i personalen upptäckte att kvinnan inte betalade de 3 995 kronor som mattan kostade och valde därför att följa efter henne. Samtidigt kallade han på varuhusets säkerhetsa­nsvariga. När kvinnan konfronter­ades utanför Ikea kunde hon inte visa upp något kvitto utan svarade att hon slängt det i en papperskor­g – som enligt personal på varuhuset visade sig vara tom.

– På lappen på mattan stod det en streckkod till en diskborste. Sen hittade jag mattans riktiga artikelnum­mer under plasten och då var det två olika artikelnum­mer på, säger mannen i polisförhö­r.

På en fråga i polisförhö­ret om varför det fanns två streckkode­r på mattan svarar kvinnan:

– Det vet jag inte.

Och för att bevisa sin oskuld säger hon:

– Jag vill att ni ska titta på övervaknin­gskamerorn­a.

Kvinnan åtalades men har hela tiden nekat till att ha begått bedrägerib­rott. Och nu kommer domen från Göteborgs tingsrätt. Kvinnan frias då rätten anser att utredninge­n är bristfälli­g. Så här resonerar en enig tingsrätt:

”Det är anmärkning­svärt att X så som hon hävdat, av en tillfällig­het skulle ha plockat åt sig en matta med en felaktig streckkod, betalat för denna utan att lägga märke till att helt fel pris registrera­ts och göra sig av med kvittot som sedan inte kunnat återfinnas. Hennes förklaring­ar att hon var stressad vid tillfället och att hon inte sparar alla kvitton har inte varit övertygand­e. Eftersom det inte har presentera­ts någon utredning eller ens hypotes om hur den felaktiga streckkode­n hamnat på mattan kan dock inte åtalet anses styrkt.”

 ?? JENNY INGEMARSSO­N ?? En kvinna åtalades för bedrägeri sedan hon betalat 15 kronor för en matta som egentligen kostade 3 995 kronor på Ikea Kållered. Nu frias hon.ARKIVBILD:
JENNY INGEMARSSO­N En kvinna åtalades för bedrägeri sedan hon betalat 15 kronor för en matta som egentligen kostade 3 995 kronor på Ikea Kållered. Nu frias hon.ARKIVBILD:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden