Mölndals-Posten

Vilma anmälde sexuella trakasseri­er på Mathem – sedan fick hon sparken

-

Vilma Smedberg berättar hur hon under flera månaders tid utsattes för tafsande, sexuella inviter och oönskade bilder i telefonen av en kollega på Mathem i Mölndal. När hon larmade om sexuella trakasseri­er föreslog en chef att hon skulle förlåta förövaren, enligt Vilma. Sedan fick hon sparken. – Nu vill jag varna andra, framförall­t kvinnor. Mathem är en otrygg arbetsplat­s, säger hon.

Vilma Smedberg var nyss fyllda 22 år när hon förra våren fick jobb på Mathem, Sveriges största matbutik på nätet som 2021 omsatte 2,7 miljarder kronor. Hon började via ett bemannings­företag på Mathems stora lager i Mölndal, där all mat som klickas hem i Göteborgso­mrådet passerar.

Efter ett halvår fick hon en sexmånader­s provanstäl­lning hos Mathem. Strax innan provanstäl­lningen skulle gå över till en fast tjänst i maj i år blev hon plötsligt av med jobbet.

– Jag skulle stämpla in på lagret för att jobba kväll. Då kommer en chef till mig och säger ”Vilma, du behöver inte stämpla in för du ska gå hem.” ”Vad menar du?” undrade jag. ”Vi har valt att inte förlänga din provanstäl­lning.” Så var det med det.

Vilma är inte ensam om den behandling­en. Enligt flera personer GP talat med så fick en rad provanstäl­lda lämna arbetsplat­sen i samma veva. Alla var på gränsen till att få fast jobb.

– När man är ung och behöver ett jobb är man tacksam för vad man får. De utnyttjar det, att många är unga, inte känner till sina rättighete­r och behöver en ekonomi.

Men det här ska främst handla om det som hände innan Vilma fick gå. Redan förra våren började en manlig kollega visa intresse för henne.

– När jag träffar nya människor så är jag alltid glad och trevlig, det var nog det han gick igång på och utnyttjade. Jag kunde inte tänka mig att det skulle bli som det blev.

Ganska snart började mannen skicka flörtiga meddelande­n på mobilen, med allt grövre sexanspeln­ingar.

– Sen började han följa efter mig till toalettern­a. Jag var på väg dit när jag plötsligt kände två händer som kom bakifrån och tog om mina axlar. Det fanns två stolar utanför toalettern­a och han försökte dra ner mig i sitt knä. Och sedan tog han mig på brösten.

Hon varken skrek eller sa ifrån. I stället drabbades hon av den vanligaste reaktionen vid sexuella övergrepp: ”frozen fright”, alltså att man fryser till is och blir helt passiv.

– Jag ska inte säga att det var mitt fel, men jag sa inte ett knyst. Jag blev bara stel som en pinne.

Kollegan Rebecca, som bara vill ha med sitt förnamn, blev vid ett senare tillfälle vittne till en liknande händelse utanför toalettern­a.

– Jag var inne på toaletten och hörde att det var några utanför. När jag öppnade dörren såg jag honom tafsa på Vilma. Hon sa nej men han fortsatte.

Vad hände när de såg att du kom?

– Han fnissade, sådär lite löjligt. Jag frågade Vilma om det var något, hon sa nej, så jag gick därifrån, men det kändes konstigt. Hon såg väldigt obekväm ut.

"När man är ung och behöver ett jobb är man tacksam för vad man får. De utnyttjar att många inte känner till sina rättighete­r. Vilma Smedberg

 ?? BILDER: THOMAS JOHANSSON ?? Vilma Smedberg vill att folk ska veta hur det är att jobba på Mathem. ”Jag ser det som min skyldighet som medmännisk­a att försöka varna andra, speciellt unga tjejer, vad det jobbar för människor på den här arbetsplat­sen.”
BILDER: THOMAS JOHANSSON Vilma Smedberg vill att folk ska veta hur det är att jobba på Mathem. ”Jag ser det som min skyldighet som medmännisk­a att försöka varna andra, speciellt unga tjejer, vad det jobbar för människor på den här arbetsplat­sen.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden