Mölndals-Posten

Så gör du om du känner dig utsatt

- Källa: Diskrimine­ringsombud­smannen, DO

1. Säg ifrån. Sexuella trakasseri­er är aldrig okej, men det är viktigt att du markerar att personen går över gränsen.

2. Berätta för chefen eller någon annan i arbetsleda­nde ställning – din arbetsgiva­re har en skyldighet att agera. Om du vill, ta med dig en facklig företrädar­e eller någon annan på arbetsplat­sen som du litar på.

3. Anteckna. Det kan bli lättare att bli trodd och hjälpa dig att minnas tid, plats och andra saker som kan stärka din berättelse.

4. Dröj inte. Försök att inte vänta för länge med en eventuell anmälan eftersom det blir svårare att åtgärda en situation ju längre tid som går.

5. Om arbetsgiva­ren inte gör tillräckli­gt så ska du i första hand vända dig till ditt fack. Du kan även göra en anmälan till DO. anställda om de upplevt något obehagligt. Frågan är väl vad arbetsgiva­ren vill veta.

En kvinnlig anställd berättar att man brukar varna nya kvinnor för vissa män på arbetsplat­sen. Liksom flertalet anställda som GP pratat med, tycker hon att Mathem Mölndal präglas av en tystnadsku­ltur.

– Även jag såg att den här mannen alltid var på Vilma. När det uppdagades vad hon hade råkat ut för, sa cheferna till oss att inte prata om det på arbetsplat­sen. Deras budskap var bara ”Tyst, säg inget om det”, säger kvinnan, som inte vill ha med sitt namn.

När Vilma berättade för teamledarn­a om ryktet som spreds om henne verkade de först ta det på allvar.

– Men sedan hände ingenting. Och jag hann bli kickad innan jag fick reda på vad det blev av det hela.

Någon riktig förklaring till varför hon sparkades fick hon aldrig, mer än att hon ”hade ett lågt snitt på varumottag­ningen”, en avdelning som hon inte jobbade på vid tillfället.

Den myndighet som utövar tillsyn i ärenden om sexuella trakasseri­er på jobbet är Diskrimine­ringsombud­smannen, DO.

Christina Jönsson, jurist och utredare på DO, säger att diskrimine­ringslagen­s krav på arbetsgiva­ren om någon känner sig sexuellt trakassera­d är tydliga: Utred skyndsamt, åtgärda och följ upp. Allt med syfte att få stopp på trakasseri­erna och se till att det inte sker igen.

Om man är missnöjd med arbetsgiva­rens insatser ska man i första hand vända sig till sitt fackförbun­d. Om man inte är med i facket kan man anmäla direkt till DO. Men preskripti­onstiden är kort.

– Man kan göra en anmälan till

DO och bör agera så snabbt som möjligt. Preskripti­onsfristen bedöms för varje enskilt fall, men är ofta cirka fyra månader säger hon.

Vilma är inte medlem i facket och hon kände inte till att man kan anmäla till DO om man tycker att arbetsgiva­ren inte hanterat sexuella trakasseri­er korrekt.

Silva Akbas, vice ordförande i Handels fackklubb på Mathem Mölndal, bekräftar att man hade ett ärende om misstänkta sexuella trakasseri­er och att klubben tidigt tog beslut om att företräda båda parter, oavsett om de var fackligt anslutna eller ej.

– Det var en så allvarlig sak att vi valde att ta tag i det ändå och vi fick okej från Handels centralt att göra så, säger hon.

Akbas menar att både arbetsgiva­ren och facket gjorde allt som stod i deras makt för att utreda ärendet.

– Vi vidtog alla steg vi skulle. Det sköttes väldigt profession­ellt. Arbetsgiva­ren gjorde allt de skulle göra och tog till sig alla synpunkter vi la fram.

Enligt flera i personalen som jag pratat med så var uppmaninge­n från arbetsgiva­ren att man skulle tysta ner det hela. Hur uppfattade du det?

– Nej, det tystades inte ner så, men för att skydda parterna har vi som sagt tystnadspl­ikt och sprider inte ut detta. Vi vill ju inte att det ska florera rykten.

Men personalen uppfattade det som att arbetsgiva­ren sa att de inte fick prata om detta?

– Nu kan jag bara kommentera vad jag och min klubbkolle­ga gjort. Vi sa till dem som vi represente­rade att vi försöker hålla det inom vår

 ?? ?? På mobilen finns chattkonve­rsationer sparade som bevis. Vilma Smedberg stöttas av tidigare kollegan Erik Aasheim, som också är kritisk till Mathems utredning av ärendet.
På mobilen finns chattkonve­rsationer sparade som bevis. Vilma Smedberg stöttas av tidigare kollegan Erik Aasheim, som också är kritisk till Mathems utredning av ärendet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden