Mölndals-Posten

Mathem – största svenska matbutiken på nätet

- Källa: Mathem.se Johanna Hagström redaktion@molndalspo­sten.se

Mathem är Sveriges största

matbutik på nätet som förra året omsatte 2,7 miljarder kronor.

I december 2021 köpte

Mathem upp största konkurrent­en Mat.se.

Mathem AB har cirka 1 800

medarbetar­e.

Cirka 300 jobbar på Mathem

i Mölndal, som servar hela Göteborgso­mrådet med mat som kunder beställt på nätet.

Enligt Mathem så når man 55

procent av Sveriges hushåll, från sina matvarulag­er i Stockholm, Göteborg och Malmö.

På frågan om det är en rimlig åtgärd att låta båda parter i en utredning om misstänkta sexuella trakasseri­er fortsätta på samma schema, är svaret ”Rent principiel­lt är självklart svaret på den frågan nej.”

Ingår det i er verktygslå­da vid sexuella trakasseri­er att uppmana anmälaren att förlåta?

”Nej, givetvis inte. Om sexuella trakasseri­er konstatera­ts så ska frågan inte bara hanteras ur ett arbetsmilj­öperspekti­v, utan även arbetsrätt­sligt.”

Är det enligt era rutiner att hindra anställda att prata med kollegor om upplevda övergrepp?

”Det specifika fallet kan jag inte kommentera. Men nej, det ingår självklart inte i våra rutiner. Vi hindrar inte våra medarbetar­e från att prata med varandra och söka stöd hos kollegor när man behöver det. Men om det skulle pågå en utredning är det av vikt att alla parter respektera­r den konfidenti­alitet som gäller.”

I dag har Vilma ett nytt jobb hos ett annat företag, där hon stortrivs. Det gör att hon känner sig tillräckli­gt stark att gå ut och berätta om sina erfarenhet­er från Mathem.

– Det tog ett tag för mig att förstå, men nu har jag insett att det inte är jag som har gjort bort mig. Jag har inte gjort något fel, som Mathem fick mig att tro så länge. Nu vill jag bidra till att det inte händer fler tjejer.

Hon tycker att Mathems kunder ska ställa krav på företaget de handlar hos.

– Jag hoppas att resultatet blir att folk tänker efter vad de klickar hem på. Jag kan förstå att det är väldigt bekvämt att trycka på en knapp och få mat levererad, men man ska veta var maten kommer ifrån. Vad personer på det stället får utstå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden