Mölndals-Posten

Larmet: Mathem klockar anställda på toaletten

-

Personal på Mathem i Mölndal vittnar om att de klockas på toaletten och får skäll om de pratar med varandra under arbetet. – Cheferna ser oss som robotar, säger en anställd om arbetsförh­ållandena. Inget av detta stämmer, enligt Mathem, som svarar att anställda får gå på toa ”den tid nöden kräver.”

Varje dag levererar Mathem, Sveriges största matbutik på nätet, fyllda matkassar till tusentals göteborgar­e. Men på lagret i Mölndal, där matkassarn­a packas, har den gemensamma stretchen tagits bort, liksom dagliga möten och fredagsfik­a.

GP har pratat med flera ur Mathems personal, både nuvarande och tidigare anställda, och alla vittnar samstämmig­t om en hård ledarstil och dålig ton hos flera chefer. Anställda pressas till tunga lyft i ett allt högre tempo – även om man är skadad – och nyanställd­a får enligt personalen ingen utbildning i ergonomi eller hur man lyfter rätt.

För att öka effektivit­eten så klockas personalen på lagret under sina rundor och får löpande feedback på sin prestation. Inte ens toalettbes­ök är fredade. Flera personer berättar om chefer som knackar på toalettdör­ren om de tycker att den anställda suttit där för länge.

– De har toalettvak­ter som kollar oss. De använder systemet som håller reda på hur snabbt vi plockar till att klocka oss på toalettern­a. Sedan kan det komma upp på ett möte ”Här tog det 15 minuter efter rast innan du började rundan.” Vi är lika bevakade som på ett fängelse, säger en tidigare anställd.

En nuvarande anställd berättar att plockarna inte längre får pausa mellan orderna och att man får en tillsägels­e om man pratar med varandra.

– Det är en väldigt omänsklig miljö, säger den anställda med hänvisning till alla försämring­ar.

Hur har Mathem motiverat förändring­arna?

– Att vi inte var värda det. De har tagit bort musiken från frysavdeln­ingen också, de har tagit bort så mycket nu. Alla är ganska ledsna och besvikna och många vill sluta. Samtidigt som det kommer nya ansikten hela tiden.

Varför tror du att det har blivit så dålig arbetsmilj­ö på Mathem?

– De ser oss som statistik. Jag har jobbat i tio år på olika lager och det här har blivit ett av de sämsta jag varit på. Många har inte fått någon utbildning för tunga lyft. Cheferna ser oss som robotar. Jag har sett 20-åringar med diskbråck, det är sjukt.

Flera anställda berättar om allmänt dåligt bemötande och hård ton från Mathems chefer gentemot lagerarbet­arna.

– Teamledarn­a är i de flesta fall jättebra och snälla. Det är nivån ovanför som är väldigt problemati­sk. Det finns ett par chefer som absolut inte borde vara chef, säger Erik Aasheim, tidigare anställd.

Utskällnin­gar hör till vardagen under arbetspass­en, menar flera.

– En områdesche­f har vid flertalet tillfällen höjt rösten mot oss och skällt, sagt att vi är värdelösa, sämst och kallat oss barn, sådana ord. En annan har tagit tag fysiskt i folks armar och gått iväg med dem när hon vill prata med dem. Hon är väldigt hårdhänt, säger Vilma Smedberg, tidigare anställd.

Det här stämmer inte, enligt Mathem, som väljer att svara på GP:s frågor via mejl.

Mathems presschef Lotta Olofsson skriver att hon inte känner igen sig i beskrivnin­gen av en arbetsplat­s där lagerperso­nalen trycks ner av cheferna och klockas på toaletten.

”Självklart är det tillåtet för våra medarbetar­e att prata med varandra på jobbet”, skriver hon, med tillägget att under en plockrunda får personalen instruktio­ner via hörlurar, vilket begränsar möjlighete­n att prata med kollegor. ”Men under raster och andra tillfällen under arbetspass­et så är det självklart okej att man pratar med varandra.”

Klagomålen om att personalen klockas på toalettern­a besvarar hon med ”Vi har inget system som mäter tiden för våra medarbetar­es toalettbes­ök. Vi tar inte tid på någon medarbetar­e som går på toaletten.” Hur lång tid får man vara på toa?

”Självklart den tid nöden kräver.” När GP frågar varför chefer knackar på toalettdör­ren, svarar Olofssons kollega Sanna Rocksberg att det kan ha gjorts av omsorg om medarbetar­en, om hen varit borta från arbetsplat­sen en längre stund.

”Det skulle då till exempel kunna innebära att man har behövt knacka på en toalettdör­r för att se om medarbetar­en mår bra. Detta är ett förhållnin­gssätt som grundar sig på omtanke, där vi har ett ansvar som arbetsgiva­re och kollegor.”

Att chefer skulle uttrycka sig nedvärdera­nde om de anställda, skälla och dra iväg med folk fysiskt är inget Lotta Olofsson känner till. ”Det är ingenting jag har fått till mig, men det är självklart inte ett ledarskap som vi står bakom. Skulle vi få indikation­er på att något sådant händer agerar vi givetvis omedelbart”, skriver hon.

GP har tagit del av ett internt mejl

 ?? ARKIVBILD: ANNA MATTISSON ?? För att öka effektivit­eten på matjätten Mathems lager i Mölndal så klockas personalen på lagret under sina rundor. Maten plockas ner i kassar på stora vagnar. Bild från Mathems lager 2021.
ARKIVBILD: ANNA MATTISSON För att öka effektivit­eten på matjätten Mathems lager i Mölndal så klockas personalen på lagret under sina rundor. Maten plockas ner i kassar på stora vagnar. Bild från Mathems lager 2021.
 ?? ?? Föregående sidor om Mathem: ”Vilma anmälde sexuella trakasseri­er ”.
Föregående sidor om Mathem: ”Vilma anmälde sexuella trakasseri­er ”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden