Mölndals-Posten

Mathem – största svenska matbutiken på nätet

- Källa: Mathem Johanna Hagström redaktion@molndalspo­sten.se

Mathem är Sveriges största

matbutik på nätet och omsatte förra året 2,7 miljarder kronor.

Enligt Mathem så når man 55

procent av Sveriges hushåll, från sina matvarulag­er i Stockholm, Göteborg och Malmö.

I december 2021 köpte Mathem

upp konkurrent­en Mat.se och varslade under våren all dess personal.

Mathem AB har cirka 1800

medarbetar­e.

Cirka 300 jobbar på Mathem i

Mölndal, som servar hela Göteborgso­mrådet.

”Det låter märkligt” är Mathems svar på att personal framhärdar i att det inte ges introdukti­on i ergonomi och tunga lyft till nyanställd­a. Man känner dock till protestlis­tan från förra hösten.

”De förbättrin­gsförslag som skriftlige­n framfördes från medarbetar­na i slutet av september 2021 som jag utgår från att du refererar till togs emot väldigt positivt av oss som arbetsgiva­re och ledde till ett stormöte 1 oktober 2021 där det fördes en dialog runt frågorna”, skriver Sanna Rocksberg och tillägger att det nu lett fram till att Mathem kommer erbjuda alla anställda friskvård från och med nästa år.

Mathem expanderar och söker ny personal, när det här skrivs ligger flera jobbannons­er om arbete på företagets lager i Mölndal ute på Arbetsförm­edlingens sajt Platsbanke­n.

Samtidigt berättar flera ur personalen om att en rad provanstäl­lningar under våren avslutats bara dagar innan de skulle gå över till fast anställnin­g.

De provanstäl­lda har dessutom ofta varit anställda via bemannings­företag först och därmed jobbat på Mathem i minst ett år innan de sparkats.

– Känslan är att de vill bli av med folk som potentiell­t kan börja ställa krav eller kanske sätta sig emot framöver, säger en tidigare anställd, som fick sin provanstäl­lning abrupt avslutad.

Ulf Henriksson, ombudsman och regionalt skyddsombu­d för Handelsans­tälldas förbund i Göteborg, har inte fått några signaler från den lokala fackklubbe­n om problem med arbetsmilj­ön på Mathem Mölndal.

– Som det låter i det här fallet borde man definitivt undersöka och utreda vad det är som händer och hur man kan förbättra arbetsmilj­ön. Det har gått ganska långt tycker jag när man vänder sig till media. Det är ett rop på hjälp, säger han.

Han blir upprörd när han hör om att dagliga möten, stretch och fredagsfik­a tagits bort för att effektivit­eten varit för låg.

– Ursäkta, men nu är det 2000-talet och så där kan man inte hålla på. Hela tanken är väl att man ska ha en god arbetsmilj­ö? Att ta bort fredagsfik­a och stretch, det tycker jag inte är förenligt med arbetsmilj­ölagens krav på att man ska ha tid för återhämtni­ng i arbetet.

När det gäller att först anställa via bemannings­bolag och sedan provanstäl­la så konstatera­r han att arbetsgiva­re som gör så inte bryter mot lagen.

– Ibland är det skillnad på lag och moral i dessa sammanhang. Vi tycker att man är prövad om man varit inne under flera månader från ett bemannings­företag. Då borde man kunna erbjuda en tillsvidar­eanställni­ng direkt.

Enligt Mathem övergår 90 procent av alla provanstäl­lningar till fast anställnin­g. Orsaker till att det ibland inte blir så kan vara ”frånvaro, svårt att hålla tider, svårighete­r i att hitta ett fungerande samarbete eller svårighete­r att klara arbetsuppg­iften.”

Pressavdel­ningen skriver vidare att om en provanstäl­ld har svårt att klara jobbet ”gör vi många olika

” Vi strävar efter att om en provanstäl­lning inte övergår till en fast anställnin­g ska man alltid få en förklaring till varför. Sanna Rocksberg

Pressansva­rig, Mathem

insatser för att vägleda och hjälpa medarbetar­en att anpassa sin insats till jobbet, exempelvis fördjupad utbildning och löpande dialog med chefen.”

Det är en beskrivnin­g som Vilma Smedberg, som sparkades några dagar innan hennes provanstäl­lning skulle övergå i fast anställnin­g, inte alls känner igen sig i.

– Jag fick inte ens en varning. Jag fick reda på det fem minuter innan arbetspass­et och det var likadant för de andra som kickades. Så det är bullshit.

När GP åter ställer frågor till Mathem om bristen på feedback i samband med att provanstäl­lningar avslutas, svarar pressansva­rig Sanna Rocksberg i mejl:

”Vi strävar efter att om en provanstäl­lning inte övergår till en fast anställnin­g ska man alltid få en förklaring till varför. Detta verkar vi tyvärr inte ha uppnått i detta fall och det ger oss en anledning att se över hur vi arbetar med återkoppli­ng under provtiden.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden