Mölndals-Posten

Magnus utsattes för extrema ljudnivåer under broarbetet

-

Ett konstant oljud plågade Magnus Jandinger i flera dagar när arbetet vid Forsebron i Kvarnbyn inleddes. Inne på hans kontor uppmätte han över 90 decibel, vilket Arbetsmilj­överket klassar som en risk för hörselskad­a. – Det är inget som vi tar lätt på, säger Mattias Andersson, projektled­are på Mölndals stad.

– Så här lät det, säger Magnus Jandinger och sätter på en inspelning på sin telefon.

Ljudet som dånar ut är konstant och låter som att någon slår mot ett ihåligt rör i ett rasande tempo. Det var några dagar efter arbetet med Forsebron inletts som en spont skulle placeras i forsen. Att det skulle bli höga ljudnivåer var inte oväntat och ärendet var väl utrett på förhand. Men de ljudnivåer­na som nådde Magnus Jandinger i hans kontor bakom huset på Götaforsli­den 4 hade ingen väntat sig.

– Tänk att någon står bredvid dig med en motorsåg – inomhus dessutom. Det som var jobbigast var att det var ett metalliskt ringande ljud. Som att någon slår en slägga på en metallstån­g, säger Magnus Jandinger.

Inne på kontoret, som ligger uppe på en liten kulle, står en modern fläkt mitt på golvet. Den är bara någon vecka gammal och köptes spontant då Magnus Jandinger inte längre kunde ha fönstren öppna. Om dagarna arbetar han som it-konsult och har därmed flera digitala möten. Lokalen fick han tillträde till redan i juni men det är först nu efter semestern som han flyttat in.

– Under pandemin satt jag hemma i två år så det är skönt att ha ett kontor. Dels får man komma ut och ha en officiell arbetsdag. Sen så går man hem och då är man hemma.

Sedan några år tillbaka har Magnus Jandinger bott i Kikås med sin familj. Att det skulle bli mycket arbete med Forsåkerpr­ojektet var han väl insatt i och han såg inte det som något problem. De vanliga byggarbets­ljuden från lastbilar, grävskopor och kranar gör han inget nummer av.

– Det här är inte så farligt. Man kan stänga fönstren och ha möten utan problem.

Under tiden som sponten restes blev arbetsmilj­ön ohållbar. Som självutnäm­nd tekniknörd valde då Magnus Jandinger att mäta ljudnivån inne på sitt kontor. Mätaren visade över 90 decibel.

Enligt Arbetsmilj­överket riskerar människor att få en hörselskad­a om de under en längre tid utsätts för buller som överstiger 85 decibel. För en person som är särskilt känslig är risken för hörselskad­a runt 80 decibel.

 ?? ?? Magnus Jandinger har sitt kontor bakom huset på Götaforsli­den fyra.
Magnus Jandinger har sitt kontor bakom huset på Götaforsli­den fyra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden