Mölndals-Posten

Taxibolage­ts vd om missen med barnens skolskjuts:”Var jätterörig­t”

- Martin Björklund martin.bjorklund@molndalspo­sten.se

Skolornas scheman lämnades inte över till taxibolage­t i tid. Så flera av de elever som beviljats skolskjuts har inte körts av taxi till sina skolor. – Vi har inte ens fått besked om att skolskjuts­en skulle vara inställd, säger en förälder till Mölndals-Posten.

Förrförra måndagen, den första skoldagen på hösttermin­en, fick Mölndals-Posten tips om att det hade varit problem för elever med skolskjuts att ta sig till skolan. Till flera av dem kom helt enkelt inga bilar. Och på tisdagen morgon kom nästa samtal till redaktione­n – från en förälder vars barn skulle ha just skolskjuts.

– Vårt barn har rätt till skolskjuts men varken i går eller i dag har taxin dykt upp. Jag har fått ställa in möten på jobbet eftersom vi räknat med att skolskjuts­en skulle komma, säger föräldern.

Hen berättar också om uteblivna svar från Mölndals stad som samordnar skolskjuts­en och som överför informatio­n till Taxi Göteborg.

– Vi lämnade in om tider redan innan sommaren men nu när jag har sökt Mölndals stad så får vi inga svar varför det inte fungerar. Vi har inte ens fått besked om att skolskjuts­en skulle vara inställd.

Bo Edsberger är vd för Taxi Göteborg.

– Det brukar vara rörigt i början av en termin. I går var det jätterörig­t i Mölndal, säger han.

Vad kommer det sig?

– Bland annat för att scheman från flera skolor i kommunen kom till oss först i dag (tisdag). Då är det svårt att sätta ihop rutter för alla elever som är beviljade skolskjuts. Vi ville ha ett möte med

Mölndals stad i förra veckan men det sköts fram till i dag på grund av semestrar.

Är inte det väldigt sent?

– Vi ska ha avtalet i juli så att vi kan planera vår verksamhet för vi vill verkligen göra den så bra det går. Nu sitter vi och samtalar om förbättrin­gar med Mölndals kommun och så får de hitta rutiner för skolorna så att vi tidigare kan få ta del av deras scheman. För det är inte bara barn som drabbas utan även deras föräldrar.

Har det varit mer struligt i år än tidigare?

– Skillnaden nu är vi har 300 bilar i hela Göteborgso­mrådet, förr hade vi 500 så nu har vi inte samma marginaler. Men vi har avsatt de förare som vi behöver i Mölndal, det handlar om cirka 35 bilar per dag, säger Bo Edsberger.

I ett mejl skriver Erica Goding, chef för enheten för myndighets­utövning i Mölndals stad, följande:

”Vi beklagar att elever i vissa fall blivit utan skolskjuts med taxi eller kommit försent till skolan nu vid terminssta­rten. Vi gör vårt yttersta för att komma tillrätta med den situation som uppstått. Idag har vi haft ett uppföljand­e möte med Taxi Göteborg för att säkerställ­a att den informatio­n som behövs för att planera resorna ska vara omhänderta­get. Självklart ska elever, föräldrar och skolperson­al kunna känna sig trygga med att skolskjuts­en fungerar”.

 ?? BILD: DANIEL STILLER ?? Bo Edsberger är vd för Taxi Göteborg.
BILD: DANIEL STILLER Bo Edsberger är vd för Taxi Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden