Mölndals-Posten

Kommunen vill inte säga vad det är som har gått fel

- Tobias Holmgren tobias.holmgren @molndalspo­sten.se

Många barn blev utan sin skolskjuts förrförra måndagen och tisdagen. Enligt Taxi Göteborg beror det på att kommunen gett dem barnens scheman för sent. Det vill Erica Goding, myndighets­chef på Mölndals stad, varken bekräfta eller förneka. – Vad som gått fel för vi en dialog med Taxi Göteborg kring, och den går inte via Mölndals-Posten, säger hon.

Många upprörda samtal kom in till Mölndals-Postens redaktion efter att skolorna börjat på måndag. Det visade sig att många barn – betydligt fler än vanligt i början av terminen – inte fått sin utlovade skolskjuts. Familjerna fick pussla för att få tillvaron att fungera.

En förälder berättade för Mölndals-Posten att den tvingats ställa in arbetsmöte­n när taxin aldrig dök upp:

– Vi lämnade in om tider redan innan sommaren men nu när jag har sökt Mölndals stad så får vi inga svar varför det inte fungerar. Vi har inte ens fått besked om att skolskjuts­en skulle vara inställd.

När Mölndals-Posten intervjuad­e

Taxi Göteborgs vd Bo Edsberger om haveriet, var hans förklaring att kommunen kort sagt hade strulat till det.

– Scheman från flera skolor i kommunen kom till oss först i dag (tisdag). Då är det svårt att sätta ihop rutter för alla elever som är beviljade skolskjuts. Vi ville ha ett möte med Mölndals stad i förra veckan men det sköts fram till i dag på grund av semestrar, sade han, och tillade att de behöver få in skolornas scheman redan i juli för att kunna planera skjutsarna.

Erica Goding, myndighets­chef vid Mölndals stad, förklarar problemen med att det har varit brister i kommunikat­ionen mellan taxibolage­t och kommunen. Hon vill inte säga vad de bristerna har bestått i.

– Vi för en tät dialog nu med Taxi Göteborg och har haft ett uppföljand­e möte för att kunna säkerställ­a att barnen får sina resor. Det är viktigt att det här blir bra.

Är det som felade att Taxi Göteborg fick skolornas scheman från er först i går?

– Det är någonting som har brustit i vår kommunikat­ion, och vi har en dialog med dem om det. Vi har också skickat en begäran till Taxi Göteborg för att få besked om när det här kan vara åtgärdat. Företaget menar att de fick skolornas scheman den här veckan, trots att de behöver ha dem i juli för att kunna sköta sina åtaganden. Är det inte sant?

– Det allra viktigaste för oss är nu att vi fokuserar på att barnen får den skolskjuts som de har rätt till. Vad som gått fel för vi en dialog med Taxi Göteborg kring, och den går inte via Mölndals-Posten.

Att Taxi Göteborg efterfråga­t ett möte med kommunen veckan före skolstart, men att det inte gått att arrangera på grund av att tjänstemän varit på semester till och med terminens början 22 augusti, stämmer inte enligt Erica Goding.

– Vi har haft personal på semester, ja, men det har varit anställda här som har arbetat med frågorna både under våren och i sommar. Någon sådan begäran har inte kommit in till oss.

Erica Goding beklagar att familjerna och barnen har kommit i kläm till följd av de uteblivna skjutsarna.

– Naturligtv­is ska vi ersätta familjer som behövt ta ledigt från sina jobb eller åka med egen bil. Vi gör nu allt i vår makt för att säkerställ­a att det här fungerar. Vi har haft ett gott samarbete med Taxi Göteborg i många år.

Varför är inte det här rutin, om samarbetet har pågått så länge?

– Vad som blivit fel för vi en dialog med Taxi Göteborg kring.

Att ni har begärt besked från dem låter som att det är de som har klantat sig. Vet ni inte om ni har skickat in scheman i tid?

– Det har brustit i kommunikat­ionen. Att ordna skolskjuts med taxi kräver flexibilit­et och nära dialog.

Så det är ni som har gjort fel?

– Vi har gjort arbetet på samma sätt som vi brukar göra. Det är i kommunikat­ionen mellan dem och oss som det har brustit.

Finns det någon poäng i att inte berätta vad som har hänt?

– För oss är det viktigast att eleverna kommer till skolan och att skolskjuts­en fungerar som den ska. Varför det har blivit så här har vi nu en dialog med Taxi Göteborg om och självklart ska vi reda ut varför det blivit som det blivit. Vi har ett samarbete, och det blir ibland tumultarta­t och besvärligt i början av terminen. Det viktiga är att det blir rätt för eleverna, säger Erica Goding.

 ?? BILD: JOE BARTMANN ?? Många barn blev utan sin skolskjuts förrförra måndagen och tisdagen.
BILD: JOE BARTMANN Många barn blev utan sin skolskjuts förrförra måndagen och tisdagen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden