Mölndals-Posten

Joel Jörnell i Lindome drabbades av kaoset: ”Ingen bra terminssta­rt”

- Martin Björklund martin.bjorklund @molndalspo­sten.se

Det var inte mycket som blev rätt med skolskjuts­en när hösttermin­en startade i veckan. En av flera som stod och väntade på taxin som aldrig kom var tolvårige Joel Jörnell i Lindome.

– Det blev en väldigt tråkig terminssta­rt för Joel. Det hade räckt med att det till viss del var ny personal i skolan, att han flyttat till ett nytt klassrum och att hans bästa kompis som var ett år äldre hade börjat i en ny skola. Och så kom problemen med taxin på det, säger Joels pappa Anders Jörnell.

Tidigare i veckan skrev Mölndals-Posten om skolskjuts­kaoset. Utföraren Taxi Göteborg ansåg att de fått elevernas scheman för sent medan Mölndals stad lade locket på och inte ville föra någon diskussion med motparten via tidningen.

Joel gillar att spela datorspel och när intervjun är över ska han och pappa Anders åka till Barnsjön för att snorkla och hoppa från hopptornet. Joel är diagnostis­erad med autism och har en lätt utveckling­sstörning.

Till en början gick han en i vanlig klass nära hemmet på Valåsskola­n men tämligen snabbt flyttades han till en grupp på Lackarebäc­ksskolan för att i dag gå på Katrineber­gsskolan i Broslätt. Sedan fem år tillbaka är han därför berättigad till skolskjuts varannan vecka när han bor hos pappa i Lindome. När han är hos mamma som bor i en annan kommun kör hon honom till skolan.

– Jag vill säga det med en gång att jag är otroligt tacksam för att vi har skolskjuts, säger Anders Jörnell.

Men terminssta­rten kunde alltså ha varit bättre. I måndags och tisdags kom det inte någon taxi alls, varken på morgon eller eftermidda­g.

– På onsdag morgon ringde de och sa att en taxi var på väg. Jag sa ’är det säkert att den kommer för jag kan köra’, men de lovade att den skulle komma, säger Anders.

Men morgontaxi­n kom aldrig varför Anders återigen fick köra sonen till skolan. På eftermidda­gen blev Joel upphämtad och avsläppt – utan att någon var hemma. Allt medan Anders stod utanför skolan för att hämta sin son.

Däremot fungerade det någorlunda på torsdagen och fredagen. Vad händer med Joel när rutinerna ruckas så?

– Han blir ganska arg och saker riskerar att gå sönder. När det är riktigt illa kastar han telefoner och spelkontro­ller och slår i dörrarna. Det kan gå på en millisekun­d. Och med en sådan start på dagen drabbas inte bara vi och Joel utan även alla pedagoger för börjar en dag dåligt så fortsätter den ofta på samma sätt.

Enligt Anders Jörnell inleddes läsåret 2021/22 på ett liknande sätt med uteblivna upphämtnin­gar. Detta trots att Joel hela tiden haft samma tider i skolan och fritids, 08–16.

Har problemen med skolskjuts­en varit återkomman­de?

– Terminsvis var det samma chaufför hela de tre första åren. Det gav en kontinuite­t och var de sena eller tidiga så fick jag ett sms så att jag kunde förbereda Joel på att nu kommer taxin om fem minuter, eller om tjugo. Då slapp han också stå påklädd i hallen i 20 minuter om något hade inträffat. Men de sista två åren har det varit fem olika som kört och vi får inte längre några sms.

Under veckan som gick ringde Anders Jörnell, likt flertalet andra berörda föräldrar vars barn inte fick någon skolskjuts, till sina respektive skolor, till Mölndals stad och Taxi Göteborg. Anders Jörnell skickade även mejl.

– Skolan har återkoppla­t och gjort vad de kan, även Mölndals stad har hört av sig. De har nog kämpat ganska ordentligt. Däremot ringde jag Taxi Göteborg sju gånger utan att få något svar.

För att undvika en liknande situation, vad skulle du vilja säga till de som ansvarar för skolskjuts­en?

– Det borde finnas en enkel hemsida där vi föräldrar kan se att allting fungerar. Jag hade gärna sett att det var en eller max två taxiförare som körde Joel och sen behöver alla parter förbättra kommunikat­ionen. Det kan inte vara så svårt att fixa 2022.

” Enligt Anders Jörnell inleddes läsåret 2021/22 på ett liknande sätt med uteblivna upphämtnin­gar. Detta trots att Joel hela tiden haft samma tider i skolan och fritids.

 ?? BILD: MARTIN BJÖRKLUND ?? I början av veckan kom aldrig någon skolskjuts till Joel Jörnell, trots att han haft det under flera år. Här tillsamman­s med pappa Anders Jörnell i Lindome
BILD: MARTIN BJÖRKLUND I början av veckan kom aldrig någon skolskjuts till Joel Jörnell, trots att han haft det under flera år. Här tillsamman­s med pappa Anders Jörnell i Lindome
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden