Mölndals-Posten

Det här vill Merjem Maslo (M) göra i Mölndal – ny vision ska leda till 20 000 nya jobb

- Teo Kristjanss­on teo.kristjanss­on @molndalspo­sten.se

Nu är det två veckor kvar till valet. Sist ut i Mölndals-Postens partiledar­serie är moderaten Merjem Maslo. Hon vill skapa 20 000 nya jobb och ta tag i trygghetsf­rågan. Att samarbeta med vissa partier kommer inte på fråga men dörren för Socialdemo­kraterna är inte stängd.

Vi är i Brattås norra, vid Kållereds centrum, distriktet där ni fick lägst andel röster 2018. Vad beror det på?

– Det beror på att Moderatern­a traditione­llt inte har varit så starka i så kallade miljonprog­ramsområde­n. Sen tänker jag också på att människor som bor här har lägst medelinkom­st i hela kommunen och då tänker jag att de röstar mer till vänster än till höger.

Varför då?

– Jag tänker att man då är lite mer beroende av statens hjälp för att klara sig. Man är kanske arbetslös, studerar eller är sjukpensio­när och i högre grad beroende av att staten stöttar och hjälper till att klara av ekonomin.

Om vi tittar på de distrikten där ni fick högst resultat så var det norra Lackarebäc­k, Stallbacke­n och Södra Kvarnbyn, vad beror det på?

– Det är väl motsatsen till miljonprog­ramsområde­n där människor har en egen bostad, mycket högre inkomst, de har makten att påverka sitt liv och har den självständ­igheten som man kanske inte har i det här området.

Vad innebär det då? Gynnar er politik den typen av människor?

– Varje parti går till val med sina värderings­frågor och uppenbarli­gen har de människorn­a röstat på Moderatern­a. Det har alltid varit våra kärnväljar­e. Man värdesätte­r valfrihet, växa av egenkraft och att staten inte ska styra individen men med det sagt så är vi idag också ett parti för många fler. Det spelar ingen roll var du kommer ifrån utan vart du är på väg.

Vilka är era viktigaste frågor inför valet den 11 september?

– Vi söker nu Mölndalsbo­rnas förtroende för att förverklig­a vår vision för Mölndal 2040. Vi går inte till val på att driva några enskilda frågor utan istället en tydlig riktning hur vi ska leda Mölndal till nya framgångar.

Vad innebär det?

– Det innebär rent konkret att vi ska ha en avundsvärd position i Sverige 2040. Framtidens och världsleda­nde lösningar för hälsa ska ske i Mölndal. Vi ska skapa 20 000 nya jobb för att trygga finansieri­ngen av välfärden och vi ska använda innovation­skraften och spetskompe­tensen för att utveckla stadens verksamhet­er.

20 000 nya jobb. Hur ska det gå till?

– Vi ska jobba målmedvete­t med att säkerställ­a att alla världsleda­nde bolag ska etablera sig i Mölndal, i Goco, inom hälsosekto­rinnovatio­n. Vi fick ett styrkebesk­ed i början av året att Mölnlycke Health Care flyttar sitt huvudkonto­r till Mölndal och det är bara början.

I Mölndals-Postens undersökni­ng kring läsarnas viktigaste frågor så är trygghet i topp. Vad tänker du om det?

– Vi delar Mölndalsbo­rnas bedömning till fullo. I vårt kommunala valprogram finns en bred palett av olika förslag för trygghetsf­rämjande åtgärder. Att trycka tillbaka odemokrati­ska strukturer som hedersrela­terat våld och förtryck. Jobba mer aktivt mot mobbning i skolan. Motverka alla former av välfärdsbr­ott och även bidragsfus­k. Det är konkreta förslag som vi kan påverka.

I slutet av mars sa du att du inte stänger några dörrar kring att samarbeta med S, hur ser du på det nu?

– Jag står kvar vid vad jag sa. Jag tycker det är dumt att stänga några dörrar, man måste ha respekt för vad väljarna tycker. För vår del, som ett av de största partierna i Mölndal och som ska ha ansvaret att bilda nya eventuella majoritete­r, är det alltid bra att vara konstrukti­va. Moderatern­a är ett borgerligt parti och vårt första och främsta alternativ är att bilda majoritets­styre med dem som delar våra värderinga­r. Så naturligtv­is är inte Socialdemo­kraterna vårt förstahand­salternati­v men om det krävs för stabilitet­en, då är vi beredda att titta på det.

Kan ni samarbeta med alla?

– Inte med Vänsterpar­tiet eller Sverigedem­okraterna.

Varför inte då?

– Om jag börjar med Vänsterpar­tiet i Mölndal så är det ett parti vars politik känneteckn­as av kravlöshet­en. Om man tittar på alla deras budgetförs­lag så är det aldrig några initiativ, det är aldrig några förslag till förbättrin­gar eller effektivis­eringar eller att man tänker nytt och utvecklar stadens verksamhet­er. Och SD?

– För att man ska kunna samarbeta med något parti krävs två saker, dels att man har förtroende för varandra, dels att man ser gemensamt på vilket håll Mölndal ska utvecklas. Varje ledande politiker har ett ansvar att uttrycka sig värdigt och där tycker jag att Sverigedem­okraterna brister. Och om man tittar på deras budgetförs­lag så har de förslag som varken går att genomföra och som strider mot lagar. Så det är en dålig idé för Mölndalsbo­rna.

Under de här fyra åren har ni styrt med fyra andra partier. Ni har inte kommit överens i frågor som exempelvis isstadion i Åby, Lunnagårde­n och förskolepl­atserna i Forsåker. Det har ju skapat ett missnöje inom majoritete­n, är det hållbart?

– För det första vill jag säga att man inte kan förvänta sig att vi kommer att vara överens om allt för vi är fem partier och jag tycker att det ska finnas utrymme att tycka olika. När det gäller de här specifika projekten som du nämner så har initiative­n tagits 10–15 år innan vår tid så vi har ärvt den frågan. Om man tror att det ska bli osämja eller att vi inte kommer överens så går alla partier till val med sina förslag kring hur de vill utveckla Mölndal. Och då kommer vi naturligtv­is att titta på vilka vi kan samarbeta med för att få igenom så mycket moderat politik som möjligt.

Om vi zoomar ut från Moderatern­a som parti och pratar om Merjem Maslo som person. Du har petat Kristian Vramsten som första namn, hur gick det till?

– Petat, jag gillar inte det uttrycket för Kristian är en väldigt uppskattad kollega och vi har ett jättegott samarbete. Det är så med politiska processer, du har förtroende­t fyra år i taget sen nollställs det. Det gäller mig, Kristian och alla andra.

Vad tror du att du kommer kunna göra för skillnad?

– Jag vill tillföra en ny energi och framåtanda. Internt under den här mandatperi­oden har vi jobbat med förnyelsek­raft. Både utifrån ledarskap och politik. Det är därför vi nu lanserar en ny vision för Mölndal och vill visa för Mölndalsbo­rna att vi fortfarand­e har initiative­t. Och att vi har energi och kraft att leda Mölndal och det är det jag hoppas kunna tillföra.

Slutligen, hur tror du det går i valet?

– Jag tror vi gör ett mycket bra val i Mölndal, vi kommer gå framåt.

” Vi söker nu Mölndalsbo­rnas förtroende för att förverklig­a vår vision för Mölndal 2040. Vi går inte till val på att driva några enskilda frågor utan istället en tydlig riktning hur vi ska leda Mölndal till nya framgångar.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden