Mölndals-Posten

Matkoma gjorde rent hus på Ikea i Kållered – all korv tog slut

- Martin Björklund martin.bjorklund @molndalspo­sten.se

Musik från en dj i entrén, e-sportshöjd­are – och gratis korv från Youtube-kändisar. Många lockades till Ikea när varuhuset kickade igång sin alldeles egna festival under lördagen.

– Det är ett otroligt korvtryck i Kållered. Eller är det för att den är gratis? Vi har delat ut minst 500 korvar. Ikea trodde det skulle räcka med två stora grytor korv. Nu är nog vår nionde slut, säger Anton Lundell, en av de två i Matkoma.

Matkoma har gjort sig kända för att på Youtube testa diverse maträtter och äta i enorma mängder framför kameran. Bland annat deltog Anton Lundell för ett tag sedan i en korvätartä­vling och hann med 35 korv och bröd på 60 minuter.

Men i dag håller de igen det egna ätandet, istället bjuder de Ikeabesöka­rna på korv och bröd.

– Idag är det ombytta roller. Vi får ta igen det sen men det här är otroligt roligt, säger Antons kollega, tillika Kvarnbybon Adam Åstrand.

Matkomakil­larna öppnade serveringe­n i varuhusets köksavdeln­ing klockan 11 och stod kvar i knappt tre timmar innan de satte sig i bilen för att göra samma sak på Ikea Bäckebol.

När Mölndals-Posten är på plats serveras bland andra Karin Hedström.

– Vi är här för att den här gossen (barnbarnet Melker Rexmyr) skulle få sig ett täcke och en kudde. Men när vi fick reda på att Matkoma skulle vara här så ville tjejerna också följa med, säger Karin Hedström och syftar på dottern Annika Hedström och hennes kompis Maria Levinsson.

Tjejerna passade på

med sina favoriter.

Vem av dem gillar ni bäst?

– Jag vet inte. Men en sak är säker, vi följer dem på Tik-tok, säger Maria Levinsson.

I varuhusets entré ljuder musiken. Erfarne diskjockey­n Elias Waldner har spelat på många ställen men aldrig tidigare i ett Ikeavaruhu­s.

Vad är det för musik som gäller?

– En väldigt bra fråga. Den ställde jag till min agent också men det ska väl vara glatt tänker jag, säger Elias Waldner.

att ta bilder

Vid entrén möter även HR-chefen Jakob Janson och säljchefen Linnéa Winblad upp.

– Förr hade vi katalogen att luta oss mot, nu handlar det mer om att hitta på något festligt för våra besökare, säger Jakob Janson.

Därför kommer samtliga varuhus med start förra lördagen och två veckor framåt att genomföra Ikea festival.

– Det kommer vara olika saker som sker på olika dagar. Ibland, som i dag, är det lite mer och andra lite mindre, säger Linnéa Winblad.

Förutom musik, Matkoma och representa­nter från e-sportlands­laget anordnas flera barnaktivi­teter och poängprome­nad.

– Och i eftermidda­g blir det auktion i vår cirkulärbu­tik, säger Jakob Janson.

– Det hela blir en kul happening för besökarna helt enkelt, säger Linnéa Winblad.

Vid Ikeas kontorsdel står Ashkan ”Sultanen” Namazi, coach för e-sportlands­laget i Dota 2, strategisp­elet som han förklarar som en kombinatio­n mellan schack och fotboll. Landslaget som han coachar kom tvåa vid VM förra året och siktar på att ta guld vid EM i september.

– Vi visar upp gejmingskr­ivbord och stolar och så kan besökarna spela Trackmania. Det har varit en hel del folk här, men det är klart, en del stannar nog till för att få lite godis också, säger Ashkan Namazi.

Bredvid honom står företrädar­e från Hammarkull­ens bollklubb, en förening som erbjuder såväl basket och fotboll som e-sport.

– Vi utvecklade det under covidpande­min när många slutade röra på sig. Idag kan medlemmarn­a komma till oss och gejma och oavsett om de vunnit eller förlorat i ett spel så bryter vi och kör kanske en minut armhävning­ar eller squats, säger Abdalah Haschim, ledare i Hammarkull­ens BK.

– Vårt mål med all vår verksamhet är att motverka mobbning och trakasseri­er för tyvärr är den problemati­ken väldigt vanlig ute på nätet, säger Abdalahs kollega Haidar Al Amirtaha.

 ?? BILDER: MARTIN BJÖRKLUND ?? Anton Lundell och Adam Åstrand, Youtube-stjärnorna från Matkoma serverade korvar under Ikea festival.
BILDER: MARTIN BJÖRKLUND Anton Lundell och Adam Åstrand, Youtube-stjärnorna från Matkoma serverade korvar under Ikea festival.
 ?? ?? Karin Hedström var en av många som tog emot gratis korv från Matkomakil­larna.
Karin Hedström var en av många som tog emot gratis korv från Matkomakil­larna.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden