Mölndals-Posten

Valet 2022 3 000 unga Mölndalsbo­r får gratis pizza – för att motiveras att rösta

- Amanda Karlsson amanda.karlsson@stampen.com

Inför valet bjuder kultur- och fritidsför­valtningen över 3 000 unga Mölndalsbo­r på pizza. Förhoppnin­gen är att ungdomarna ska känna sig mer motiverade att rösta.

Bara några dagar innan valdagen arrangeras så kallade ”Politik- och pizzakväll­ar” på Mötesplats­en Åby och på Mölndals stadsbibli­otek.

Unga bjuds in för att prata politik med anställda inom kommunen, samtidigt som de får gratis pizza.

Totalt har inbjudan till pizzakväll­arna skickats ut till 3075 förstagång­sväljare i kommunen.

– Det är en insats för förstagång­sväljarna. Det viktigaste vi har med oss in i det här är att rösta är viktigt och gör skillnad. Och att ungas röster är viktiga och behövs. Vi vill informera om hur valet går till, säger Kim Henriksson, samordnare för barn och ungas inflytande i Mölndals stad.

Robert Andersson är områdessam­ordnare på Kultur- och fritidsför­valtningen och anordnar pizzakväll­en i Åby. Han ser att det finns kommunikat­ionsluckor att fylla mellan makthavare och unga potentiell­a väljare.

– Ofta vet inte politiker hur man ska nå ungdomar, samtidigt som många aldrig mött en politiker, eller vet hur man röstar, säger han.

– Det finns en allmän uppfattnin­g om att unga inte är intressera­de av politik men det ligger nog främst hos vuxna. De flesta ungdomar är intressera­de av politiska frågor på ett eller annat sätt. Nu vill vi som kommun göra något för att stärka det hos förstagång­sväljarna, säger Kim Henriksson.

Målet är att det ska vara låg tröskel för att delta under kvällarna. Där spelar pizzan och valet av plats en viktig roll.

– Vi tänker oss att vi kan vara en av de aktörer som gör att unga känner sig sedda och delaktiga i samhället i stort. Det här kan ses som en pågående utsträckt hand. Vi tror att det blir en bättre kommun och bättre samhälle om fler är delaktiga, säger Robert Andersson.

Så vad har då pizzan för roll i det hela?

– Det kommer från vår erfarenhet inom ungdomsver­ksamheten. Unga gillar pizza, säger Robert Andersson.

– Att äta tillsamman­s har lite av en avdramatis­erande effekt. De här kvällarna är ingen debatt på det sättet utan en möjlighet att ställa frågor och bli informerad om hur valet går till, säger Kim Henriksson.

 ?? BILD: ELVIRA LINDEROT ?? Datum:
Inträde:
Vem får komma?
”Vi som finns på plats...
På Mötesplats Åby och på Mölndals stadsbibli­otek bjuds förstagång­sväljare in för att informeras om valet – och får samtidigt gratis pizza.
BILD: ELVIRA LINDEROT Datum: Inträde: Vem får komma? ”Vi som finns på plats... På Mötesplats Åby och på Mölndals stadsbibli­otek bjuds förstagång­sväljare in för att informeras om valet – och får samtidigt gratis pizza.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden