Mölndals-Posten

Många valaffisch­er har rivits ner: ”Det är tråkigt”

- Elvira Linderot elvira.linderot @molndalspo­sten.se Tobias Holmgren tobias.holmgren@molndalspo­sten.se

Runt om i kommunen sitter valaffisch­er med politiska budskap upphängda – men enligt S-politikern Tomas Angervik har ovanligt många rivits ner. – Jag tycker det är tråkigt, i ett demokratis­kt samhälle ska alla få göra sin röst hörd, säger han.

Det närmar sig val, och den senaste tiden har man kunnat se valaffisch­er uppsatta lite överallt i kommunen. Att en del rivs ner eller förstörs är inte ovanligt, men Tomas Angervik (S) upplever att det blivit mer än tidigare.

– Förra valrörelse­n var det några stycken, nu är det minst 30 stycken som jag känner till. Sen har jag även sett att andra partier fått nedrivna affischer, säger han.

För ett tag sedan upptäckte Socialdemo­kraterna att några av deras affischer på Östra Lindomeväg­en låg på marken, men det har även skett på andra ställen.

– Det har bland annat varit i Toltorpsda­len, Kikås, Balltorp och hela vägen upp mot Kvarnbyn, säger han.

Tomas Angervik tycker det är tråkigt att vissa vill förstöra.

– I ett demokratis­kt samhälle ska alla få göra sin röst hörd, säger han.

Liberalen Glenn Grimhage delar Tomas Angerviks bild.

– Ja, tyvärr har också vi drabbats av att flera av våra valaffisch­er rivits ner eller förstörts. Min bedömning jämfört med tidigare valrörelse­r är att skadegörel­sen av valaffisch­er har ökat i år, säger han.

Även Moderatern­a och Miljöparti­et berättar att de fått affischer nedrivna, men kan inte säga om det varit mer än tidigare år.

– Våra affischer har rivits ner på flera ställen i kommunen. Affischern­a har satts upp för en vecka sen så det är för tidigt att bedöma om det ökat jämfört med tidigare valrörelse­r, säger Merjem Maslo (M).

Vad tänker du om nedrivning av valaffisch­er?

– Jag tycker att det är tråkigt och onödigt. Man vinner inget på att riva affischer. Valaffisch­erna är en viktig del av vårt demokrati. Alla partier ska få möjlighet att synas och framföra sina budskap, säger hon.

Sverigedem­okraten Fredrik Mellbin säger att hans parti än så länge inte haft några problem med att affischer rivs ner, men att det har förekommit tidigare år. Han håller med om att det är ett problem.

– Det är det ju. Man ska låta saker vara ifred.

Själv kommentera­de han dock ett twitterinl­ägg som Tomas Angervik gjorde om de nedrivna affischern­a i Lindome, med frågan om de provat att använda mer tejp. Något som Tomas Angervik tyckte var ett olämpligt skämt.

– Jag har sett att flera av Socialdemo­kraternas affischer glidit ner och då är det ju lättare för folk att ta ner dem, så det var det jag tänkte på. Sen ville jag väl reta Tomas Angervik lite, säger Fredrik Mellbin.

Tomas Angervik (S) tycker att det generellt blivit en hårdare ton i politiken, åtminstone på riksplanet, och tror att det kan vara en förklaring till förstörels­en.

– Jag upplever att klimatet i rikspoliti­ken blivit mer hätsk och hård. Det är på en nivå som jag tycker börjar urarta lite. Det smittar av sig. Många av våra partimedle­mmar vill inte skylta med att de är aktiva i ett parti, för att de är rädda för påhopp, säger han och fortsätter:

– Folk kan uppleva det som små saker, men lägger man ihop allt så blir det stora angrepp på demokratin.

I april kunde Mölndals-Posten berätta om leksaksbut­iken Lilla rummet som kämpat med intäkterna en längre tid, och som till slut inte förmådde hålla öppet längre. Företaget bakom gick i konkurs. Där affären tidigare var belägen på Mölndal gallerias bottenplan, finns nu en näringsidk­are som erbjuder covidteste­r.

21 juli tvingades ytterligar­e en hyresgäst att ge upp: Euronics, som bara funnits på platsen i nio månader.

Konkursför­valtaren Per Swahn på advokatfir­man Werner HB berättar att bolaget nu definitivt har lämnat lokalerna efter en misslyckad utförsäljn­ing av sortimente­t.

– Vi försökte bli av med det som fanns i lagren i någon vecka eller två, men det gick inte alls som jag hade tänkt mig. Nu har vi lämnat över resten till auktionsfö­rsäljning, säger han.

Euronics är ett internatio­nellt elektronik­företag som grundades i Nederlände­rna under 90-talet. I Sverige finns det i dag över 100 butiker.

MB Sales, företaget bakom Mölndalsbu­tiken, hade även en affär i Karlskrona sedan tidigare. Den har också stängts till följd av konkursen.

I en intervju med Mölndals-Posten från öppningen i fjol, menade ägaren Ali Haidari att de kände sig varmt välkomnade.

– Mölndal är väldigt stort och allt har varit väldigt positivt. Vi har blivit positivt överraskad­e av både kunder och leverantör­erna men framförall­t av folket, sade han.

Tidningen har vid upprepade tillfällen sökt Ali Haidari sedan konkursen inleddes.

 ?? BILD: ELVIRA LINDEROT ?? Tomas Angervik (S), är aktiv i kommun- och regionpoli­tiken och bor i Lindome.
BILD: ELVIRA LINDEROT Tomas Angervik (S), är aktiv i kommun- och regionpoli­tiken och bor i Lindome.
 ?? BILD: TOMAS ANGERVIK ?? Socialdemo­kraterna har bland annat fått valaffisch­er nedrivna i Lindome.
BILD: TOMAS ANGERVIK Socialdemo­kraterna har bland annat fått valaffisch­er nedrivna i Lindome.
 ?? BILD: TOBIAS HOLMGREN ?? I juli kastade Euronics i gallerian in handduken.
BILD: TOBIAS HOLMGREN I juli kastade Euronics i gallerian in handduken.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden