Mölndals-Posten

Paret blev väckta mitt i natten av inbrottstj­uvar: ”Det tar psykiskt på en”

- Teo Kristjanss­on teo.kristjanss­on @molndalspo­sten.se Christian Börjesson redaktion@molndalspo­sten.se

Samtidigt som polisen genomför den tekniska undersökni­ngen i hemmet sitter det drabbade paret utanför. De är uppgivna och chockade efter att ha tvingats konfronter­a inbrottstj­uvar i sitt eget hem.

Klockan var 23.40 den 23 augusti när paret på Ekåsvägen i Kållered vaknade av ett obekant ljud. Något lät i trappan och när mannen vände sig om och såg sin fru ligga kvar i sängen förstod han direkt att något inte stod rätt till.

– Jag gick upp ur sängen och såg den ena i köket som stack direkt, säger mannen som vill vara anonym.

I huset var även en annan inbrottstj­uv som också sprang ut när mannen konfronter­ade dem. De bar mopedhjälm­ar och var svåra att identifier­a.

– De var inte gamla men troligtvis var de i tonåren. Jag stack efter och såg både en moped och en skåpbil lämna. Det var full sula härifrån.

Paret ringde polisen som snabbt inledde en större insats. Bland annat sökte polisen med en helikopter och en hundpatrul­l.

– De var iskalla och de måste nästan haft en bomnyckel för hur skulle de annars kommit in med bilen? Det hade räckt med att de skulle fått mötande trafik och så hade de varit fast.

Några timmar senare lämnade paret huset för att kunna komma ner lite i varv. Men när de återvände förra onsdagsmor­gonen för att möta upp poliserna som skulle genomföra den tekniska undersökni­ngen, hade kvinnan bara lyckats sova en timma.

– Jag tror inte att man fattat det än men det klart att det tar psykiskt på en, säger kvinnan och fortsätter:

– Hade vi inte varit hemma så hade det inte känts på samma sätt. Nu har de inkräktat på oss och vad hade hänt om de haft vapen? Man målar upp massa scenarier kring vad som skulle kunnat hända.

Innan tjuvarna tog sin in i parets hus hade de redan gjort inbrott i huset bredvid. Men där blev de nog förvånade eftersom huset stod helt tomt. Enligt paret har den som bott där nyligen flyttat.

En bit bort har en granne fullt upp med att se till sina två småbarn. Hon har hört talas om vad som hänt under natten men vaknade inte av något ljud.

– Vi låg och sov men det är lite obehagligt för vi brukar sova där, säger grannen och pekar på sin inglasade veranda.

– Då är det typiskt att det ska hända något just den gången man inte gör det. Jag har sagt till min man nu att han ska köpa larm, säger grannen.

Samtidigt som poliserna är inne i huset sitter paret utanför och väntar. De har fortfarand­e inte varit inne i huset där de bott i flera år. Händelsen utreds som försök till stöld genom inbrott och olaga intrång och enligt paret lyckades inte inbrottstj­uvarna komma över något.

Efter ett tag kommer en polis ut och berättar att de lyckats säkra ett spår och paret blir något uppmuntrad­e. Men hur de går vidare efter chocken kan de inte svara på.

– Ja, vad ska vi göra egentligen? Jag vet inte, säger kvinnan.

– Någon har köpt för 5 000, någon för 50 000, säger Elin Syberg Falguera, och tillägger att det handlar om köp från elektronik­kedjor.

De drabbade är bosatta i Skövde, Göteborg och Varberg. Nu vill polisen varna för tillvägagå­ngssättet, där fler personer kan komma att drabbas runtom i regionen.

– Vi tror det kan spridas. Det här med presentkor­t är inte bara begränsat till romansbedr­ägerier. De har hittat en ny metod som kan dyka upp i flera olika typer av bedrägerie­r, säger Elin Syberg Falguera.

Det finns i nuläget ingen misstänkt.

” I huset var även en annan inbrottstj­uv som också sprang ut när mannen konfronter­ade dem. De bar mopedhjälm­ar och var svåra att identifier­a.

 ?? BILD: TEO KRISTJANSS­ON ?? Inbrottet i parets hem skedde vid Ekåsvägen i Kållered. Mitt i natten vaknade de av att inbrottstj­uvarna var i deras egna hem.
BILD: TEO KRISTJANSS­ON Inbrottet i parets hem skedde vid Ekåsvägen i Kållered. Mitt i natten vaknade de av att inbrottstj­uvarna var i deras egna hem.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden