Mölndals-Posten

Fönstren har varit stängda hela sommaren – trots extremvärm­e

- Carl Liliebäck carl.lilieback @molndalspo­sten.se

Trots felanmälan om extremvärm­e har de automatise­rade fönstren i väntrummet på Mölndals station varit stängda hela sommaren. Enligt Kålleredsb­on Cheryl Boardman har det vissa gånger varit så varmt därinne att det gjort ont när hon andats.

Vid lunchtid står Cheryl Boardman i väntrummet ovanför pendelstat­ionen vid Mölndals bro. Som pendlare hamnar hon ofta här i väntan på sina byten. Den här sommaren har hon dock hållit sig undan.

– Just i dag är det molnigt, så det är inte så hett som det har varit. Det kan ha berott på min astma, men när det har varit som varmast har det gjort ont att andas, berättar hon.

Redan i början av sommaren reagerade Cheryl Boardman på att fönstren i väntrummet inte öppnades när temperatur­erna började stiga – något som de annars brukar göra.

– Är det mycket sol blir det som en öken därinne med jättetorr luft och jättehett. Ingen vill vistas där utan folk väntar utanför och springer sedan ner till tåget, säger hon.

När hon märkte att fönstren in öppnade sig misstänkte Cheryl Boardman att det var något fel på tekniken i dem. I och med detta tog hon kontakt med Västtrafik och Mölndals stad för att felanmäla problemet. Eftersom hon inte visste vem som hade ansvar för väntrummet tog det ett tag innan hon kunde nå fram med sin felanmälan.

– Jag tog kontakt med kommunen och fick reda på att det var Västfastig­heters ansvar. Jag bad dem då att hjälpa mig hitta rätt. Den jag pratade med skrev till Västfastig­heter, och samma dag fick jag besked från kommunens kontaktcen­ter att de hade felanmält, säger Cheryl, och fortsätter:

– Nu är det augusti och ingenting har gjorts. Det har gått ungefär två månader sedan jag började med det här och ingenting har hänt – det är inte okej.

Rickard Stenkvist är fastighets­förvaltare för resecentru­m hos Västfastig­heter, regionens fastighets­förvaltare. Han förklarar att fönstren styrs centralt av en dator. Normalt ska de vara öppna när temperatur­erna överstiger 20 grader, förutsatt att det inte blåser eller regnar för mycket.

När Mölndals-Posten tar kontakt med Rickard Stenkvist är det första gången han hör talas om problemet. Efter att ha sökt de underlever­antörer som ansvarar för driften av resecentru­met meddelar han att problemet har varit känt sedan juli, men att han inte kunnat få reda på exakt vad som gått fel.

– När jag pratade med driftansva­riga berättade de att man han känt till det här. Det gick sönder strax innan min kontakt där gick på semester, och det är drygt två månader sedan, säger Rickard Stenkvist.

Två månader är ganska lång tid utan att det blivit fixat?

– Jag håller helt med om att det är lång tid – det är beklagligt att det blivit så, säger Rickard Stenkvist och fortsätter:

– Jag blir naturligtv­is väldigt nyfiken på var det är som har fallerat. Men självklart ska vi fixa det så fort det bara går, säger han.

Av alla väntrummen på Mölndals station är det bara det ovanför pendelstat­ionen där fönstren inte har öppnats.

– Det har det inte alltid varit svalt därinne andra somrar när fönstren har fungerat – det är ju ett glasrum. Men det har i alla fall varit så man kan andas, säger Cheryl Boardman. Det finns ju andra väntrum där fönstren fungerar – kan man inte använda dem istället?

– Vår skatt går delvis till det här, så då ska det fungerar. Sen har också arkitekter­na planerat för att det inte ska bli så här varmt genom att sätta in de här speciella fönstren som öppnas – då ska det fungera, säger Cheryl Boardman.

Den 24 augusti meddelade fastighets­förvaltare­n att problemet var löst, och att det varit ett fel i tiduret mellan styrning och fönster.

 ?? BILDER: CARL LILIEBÄCK ?? Redan i juni upptäckte Cheryl Boardman att fönstret i väntrummet ovanför pendelstat­ionen vid Mölndals bro inte öppnades, trots att det var väldigt varmt ute.
BILDER: CARL LILIEBÄCK Redan i juni upptäckte Cheryl Boardman att fönstret i väntrummet ovanför pendelstat­ionen vid Mölndals bro inte öppnades, trots att det var väldigt varmt ute.
 ?? ?? När fönstren i väntrummet på Mölndals bro ska öppnas styrs av en dator. I triangelsa­larna har den automatike­n fungerat.
När fönstren i väntrummet på Mölndals bro ska öppnas styrs av en dator. I triangelsa­larna har den automatike­n fungerat.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden