Mölndals-Posten

De skakade loss på årets viktigaste träningspa­ss

- Tobias Holmgren tobias.holmgren @molndalspo­sten.se

När kursledare­n Anna Forsberg fick höra att en av hennes deltagare drabbats av bröstcance­r, kände hon genast ett behov av att hjälpa till och bidra. Resultatet blev evenemange­t Årets viktigaste träningspa­ss – ett svettigt utomhusjip­po där alla intäkter oavkortat går till Bröstcance­rfonden.

Sit-ups, zumba, skratt, svordomar och vevande armar fyller Bunketorps gårdsplan i Lindome förra torsdagsef­termiddage­n. Här har drygt 65 personer i olika åldrar samlats för att bränna kalorier, skratta ihop, och – framför allt – tillsamman­s göra skillnad.

– Kan du fatta vad stort det här är? Det är verkligen roligt att så många ville vara med, säger Lindomebon Anna Forsberg.

Till vardags är hon stödassist­ent, men har vid sidan om sitt vanliga arbetsliv också startat ett eget företag, Annas energi och träning, genom vilket hon på somrarna arrangerar träningspa­ss utomhus under parollen ”Fyra veckor sunt förnuft”.

Dessa träffar brukar

drygt 20 deltagare.

– Så man kan absolut säga att det här är det största jag har gjort hittills, säger hon.

Vad är det du har gjort?

– Ja, så här är det, att en av mina kursdeltag­are som har tränat hos mig i ett år drabbades av bröstcance­r i våras, 44 år gammal. När jag fick höra det kunde jag inte bara sitta still och inte göra någonting,

i regel samla utan jag kände direkt att jag behövde arrangera någonting särskilt.

Detta särskilda blev vad Anna har valt att kalla Årets viktigaste träningspa­ss. Till eventet som pågår i två timmar på Bunketorp, uppmuntras deltagarna att skänka en krona i minuten till Anna Forsbergs digitala kassa på Bröstcance­rfonden (naturligtv­is mer om man vill och kan).

Och det har tagit skruv. förra torsdagen hade 4 140 kronor kommit in, och då återstår fortfarand­e 47 dagar på insamlinge­n, en vid marginal om någon skulle vilja bidra i efterhand.

– Det är jättekul att det har fallit så väl ut. Sedan vet jag kanske inte vad ordet lagom är, riktigt (skratt). Jag har engagerat Ica i Lindome som har sponsrat oss med fika, och Per-Arne som driver frisörsalo­ngen Eilif har sponsrat med kaffe. IK Uven sponsrade oss med den här platsen. Det har vuxit helt enormt, säger Anna Forsberg.

Varifrån kommer engagemang­et från?

– Jag kan inte ge mindre än 110 procent när jag väl får ett mål framför mig. Scoutmamma, försäljare, egenföreta­gare – allt går på max. Särskilt när det är något så här viktigt. Det är ett engagemang gentemot andra. Vi är alla här för varandra.

Kursdeltag­aren vars olyckliga lott satte projektet i rullning, Anna Svensson, deltar också i dagens träningspa­ss. Hon skrattar åt vidden av det hela.

– Ja, jag gillar ju inte att få uppmärksam­het egentligen. Men det här var för en sån god sak, så det är klart att jag ville vara med på det. Jag har fått en fin vän i Anna. Vi kände inte varandra tidigare, men hon har visat att hon har hjärtat på rätta stället.

Hur går det med din behandling?

– Det går enligt plan. Jag tar min sista cellgiftsb­ehandling i morgon. Sen blir det operation, strålning och medicineri­ng. Men jag håller mig positiv och känner att det här ska gå bra.

– Till det hjälper verkligen träningen. Man blir helt slut av cellgifter­na och undrar om man kommer att orka gå dit i dag. Men Annas pepp, och själva energin man får av att träna, det ger mig mycket kraft, säger Anna Svensson.

 ?? BILDER: TOBIAS HOLMGREN ?? Syskonen Lina Andersson Fasth och Kristofer Fasth uppskattad­e initiative­t. ”Vår mamma fick diagnosen bröstcance­r för ett år sedan, så jag tycker att det är ett jättebra arrangeman­g”, säger Lina.
BILDER: TOBIAS HOLMGREN Syskonen Lina Andersson Fasth och Kristofer Fasth uppskattad­e initiative­t. ”Vår mamma fick diagnosen bröstcance­r för ett år sedan, så jag tycker att det är ett jättebra arrangeman­g”, säger Lina.
 ?? ?? Hanna Bergfeldt (Lindome), Jenni Levin (Greggered) och Lina Sjöström (Lindome) kom hit tillsamman­s. ”Att man bidrar till forskninge­n samtidigt som vi får träna lite, det är ju suveränt”, säger Hanna.
Hanna Bergfeldt (Lindome), Jenni Levin (Greggered) och Lina Sjöström (Lindome) kom hit tillsamman­s. ”Att man bidrar till forskninge­n samtidigt som vi får träna lite, det är ju suveränt”, säger Hanna.
 ?? ?? Kursdeltag­aren Anna Svensson drabbades av bröstcance­r i våras. Det var anledninge­n till att Årets viktigaste träningspa­ss alls kom till. ”Men mitt enda bidrag är att finnas till. ”.
Kursdeltag­aren Anna Svensson drabbades av bröstcance­r i våras. Det var anledninge­n till att Årets viktigaste träningspa­ss alls kom till. ”Men mitt enda bidrag är att finnas till. ”.
 ?? ?? Caroline Svensson och Malin Dudas, Mölndal, brukar gå på Annas utomhusträ­ningspass. ”Det här kändes som ett särskilt viktigt initiativ.”, säger Caroline.
Caroline Svensson och Malin Dudas, Mölndal, brukar gå på Annas utomhusträ­ningspass. ”Det här kändes som ett särskilt viktigt initiativ.”, säger Caroline.
 ?? BILD: TOBIAS HOLMGREN ?? Anna Forsberg driver Annas Energi och träning.
BILD: TOBIAS HOLMGREN Anna Forsberg driver Annas Energi och träning.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden