Mölndals-Posten

De växte upp vid den gamla smedjan i Lindome

-

Under barndomen bodde Benny Fhager vid den gamla smedjan i Lindome – ett landmärke som Mölndals stad börjat rusta upp. I veckan berättade han och Ulla Enalid Thomsen om uppväxten på gårdarna och hur Lindome var på 50- och 60-talet. – Det är viktigt att vårda historien, säger Benny Fhager.

När Benny Fhager växte upp fanns det gott om bönder och lantbruk i Lindome. Själv bodde han på gården Ljunghalla, som hans släkt ägde i fem generation­er. På 90-talet, i samband med att Lindomemot­et skulle byggas, revs dock hans barndomshe­m. Det enda som finns kvar i dag är en gammal smedja.

– Jag är ingen historiker och vet inte säkert, men mina föräldrar trodde att smedjan var från 1700-talet, säger Benny Fhager.

Den gamla byggnaden har väckt ett starkt engagemang hos många Lindomebor, som tryckt på för att Mölndals stad ska rusta upp den. Arbetet påbörjades i våras, men har stannat av på grund av prisökning­arna i samhället. Benny Fhager hoppas att upprustnin­gen ska fortsätta, och att smedjan får stå som ett minne över äldre tider.

– Lindome har vuxit och förändrats jättemycke­t, och det är viktigt att vårda historien, säger han.

Nyligen var han inbjuden av Lindome

PRO för att berätta om smedjan, livet på gården och hur Lindome var under hans uppväxt på 50och 60-talet. Med på evenemange­t var även Ulla Enalid Thomsen, som bodde granne med Benny, och som har skrivit flera böcker om sin barndom.

– Det är många minnen jag har från gården. I kanten på tomten fanns ett oerhört stort Augustipär­onträd där vi barn fick plocka precis hur mycket päron vi ville, och det gjorde vi naturligtv­is, berättar hon.

Benny och Ulla talade inför en stor publik i cykelstuga­n i Lindome. Många av åhörarna växte själva upp i Lindome, och tyckte det var roligt att få höra om smedjan och personerna som bodde i närheten.

– Jag är uppvuxen i just de här trakterna de berättar om, säger Elisabeth Ivarsson som var på plats tillsamman­s med sin bror Christer Torgersson.

Benny Fhager berättade bland

 ?? ?? Benny Fhager och Ulla Enalid Thomsen berättade om sin uppväxt i västra Lindome.
Benny Fhager och Ulla Enalid Thomsen berättade om sin uppväxt i västra Lindome.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden