Mölndals-Posten

Arbetet med landmärket skjuts upp

- Elvira Linderot elvira.linderot@molndalspo­sten.se

Precis vid motorvägen ligger en gammal smedja, som blivit något av ett landmärke för Lindome. Mölndals stad har påbörjat en renovering av den – men nu står arbetet stilla. – Det har varit kaosartat med alla prisökning­ar, säger Hans Gustavsson, projektled­are på stadsledni­ngsförvalt­ningen.

Mölndals-Posten har tidigare skrivit om upprustnin­gen och engagemang­et för den gamla smedjan som ligger vid Lindomemot­et. Förra året ville Lindomebon Anders Byvald rädda den fallfärdig­a byggnaden och tog kontakt med Mölndals stad.

– Jag blev sedan kontaktad för drygt en vecka sedan med besked om att de nu själva bestämt att ta itu med saken, sa Anders Byvald i januari 2021.

Beskedet var att kommunen skulle rusta upp smedjan, och försöka återställa den till den ikon den är för många i trakten. Det väckte stor glädje på Facebook, där många har delat bilder och minnen från smedjan och gården den tillhörde.

Arbetet kom i gång, och i våras genomförde­s rivning och uppstädnin­g på platsen.

– Den första delen är klar. Tanken var att vi skulle fortsätta och återställa smedjan i år, men det har varit kaosartat med alla prisökning­ar. Vi måste prioritera bland alla projekt, så det här har skjutits på framtiden, säger Hans Gustavsson som är projektled­are på Mölndals stad.

Den andra delen består i att bygga upp tak och fasader igen. Hans Gustavsson säger att det kommer att göras – men kan inte säga när. I december avgörs vilka projekt som skall prioritera­s 2023.

– Min förhoppnin­g är att vi får pengar för det, säger Hans Gustavsson.

Men just nu är arbetet uppskjutet?

– Ja, precis, så är det.

Ulla Enalid Thomsen, som bodde granne med smedjan när hon var barn, tycker det är ett tråkigt besked.

– Det är synd att det skjuts upp men om det tar tre månader eller ett år gör egentligen inte så mycket, bara de inte ger upp. Det viktiga är att det blir färdigt, säger hon.

Smedjan tillhörde gården Ljunghalla, men de övriga byggnadern­a på platsen revs när Lindomemot­et skulle byggas på 90-talet.

” Tanken var att vi skulle fortsätta och återställa smedjan i år, men det har varit kaosartat med alla prisökning­ar.

 ?? BILD: MÖLNDALS STADSMUSEU­M ?? Smedjan som den såg ut på slutet av 90-talet.
BILD: MÖLNDALS STADSMUSEU­M Smedjan som den såg ut på slutet av 90-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden