Mölndals-Posten

Många ville vara med på Hällesåker IF:s 100-årsfirande

Biljettern­a var slutsålda och stämningen på topp när unga och äldre firade Hällesåker IF 100 år. – Det är så kul att alla kommer hit, säger festgenera­len och ordförande­n Sonja Svensson.

-

Klockan 18 i lördags öppnades porten till festplatse­n utomhus och nedanför Hällesåker­sgården. Den upprustade dansbanan var, dagen till ära, klädd med ballonger i klubbfärge­rna gult och svart och festdeltag­arna strömmade till. Många valde att gå, vissa fick skjuts och någon enstaka hade tagit bilen till 100-årsfesten som till råga på allt klarade sig från befarat regn.

Vid ett av borden på festplatse­n sitter ett gäng på sju personer. De har alla längtat efter en stor tillställn­ing och att få träffa många gamla vänner.

– Sen gillar vi att dansa. Vi har gjort det mycket allihop men det var innan pandemin. Det här ska bli kul, säger Göran Björkman.

Kompisen Eide Hansson tar vid. Han är en av många som köpt lotter där vinsten består av två elcyklar.

– Jag siktar på att vinna. Då kan jag och Barbro (hustrun) ta cykeln hem till Lindome, säger Eide Hansson.

Vid kiosken som säljer mat och dryck står Stefan Solberg, fotbollssp­elare i Hällesåker IF under 1990-talet. Han har goda minnen från festplatse­n.

– Vet du att jag och min fru har gift oss här? Vi är de enda som har gjort det. Min fru kom hit i häst och vagn och jag satt uppe i omklädning­srummet och tog mig en hutt för att lugna ner mig.

Stefan ropar på Anneli som blev hans hustru 4 juli 1998 och så får de ställa sig mellan björkarna där vigseln genomförde­s för 24 år sedan.

– Vi gick igenom här. det var verkligen, säger Anneli och pekar på ett utrymme mellan björkarna.

Stefan går tillbaka och hämtar mat och i samma stund ansluter Britt Björk, ledare i Friskis och svettis tillsamman­s med Anneli Solberg.

– Britt är min inhoppare på Friskis, säger Anneli.

– Jag började som gympaledar­e här på Hällesåker­sgården 1991. Det var någon som sett mig på en fest och tyckte att jag kunde passa bra till det, säger Britt Björk.

Några meter bort står Sonna Svensson, festgenera­l och ordförande. Hon skrattar åt Britt Björk som fortsätter snacka och visar bilder på när hon sjöng tillsamman­s med

Peter Jöback på Lotta på Liseberg tidigare i somras.

– Det är så kul att alla kommer hit och tittar på hur fint vi har gjort ordning dansbanan, säger Sonna.

Hennes kompis Gunilla Sandberg fyller i:

– Alla älskar att vara i Hällesåker. Själv väntar jag på glad dans och att få träffa bekanta som man inte sett på länge, säger Gunilla.

– Jag hoppas jag slipper dansen. Jag har ju ett knä att skylla på, säger Gunillas man Hasse Sandberg.

Under ett tak står föreningen­s allt-i-allo tillika klubbchef Jesper Lönn med spelare från i dag, i går och dessutom några supportrar.

– Jag var först på plats. Det ska bli kul att lyssna på bandet, Botten upp, och sen blir det mest att man tjötar. Jag har varit med sen 1987 men där borta har de redan börjat prata om festerna som hölls för 40 år sen, säger Jesper Lönn och pekar tillbaka ut mot björkarna där paret Solberg gifte sig.

På platsen står nu bland andra de tidigare målvaktern­a Ove Svensson och Calle Svensson. De har båda varit ordförande och är alltjämt aktiva i föreningen.

– Det är viktigt att klubben hålls vid liv för det finns inte så mycket här som samlar folk längre, säger Calle.

– Det här har blivit samlingspu­nkten och det är precis det vi vill. Här ska det vara folk och öppet för andra föreningar att hyra in sig. det

 ?? BILDER: MARTIN BJÖRKLUND ?? Sonja ”Sonna” Svensson, festegener­al och ordförande i Hällesåker IF tillsamman­s med vännerna Gunilla och Hasse Sandberg.
BILDER: MARTIN BJÖRKLUND Sonja ”Sonna” Svensson, festegener­al och ordförande i Hällesåker IF tillsamman­s med vännerna Gunilla och Hasse Sandberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden