Mölndals-Posten

S starkt framåt i valet – blågröna kan tappa majoritete­n i Mölndal

Kommunvale­t i Mölndal blev en rejäl motgång för den blågröna majoritete­n. När valnatten summerats hade de fem styrande partierna kvar bara 30 av 61 mandat i kommunfull­mäktige.

-

Det klart största av majoritets­partierna är Moderatern­a som gör ett förlustval i Mölndal i år. Förstanamn­et Merjem Maslo sa så här till Mölndals-Posten vid 23.30-tiden:

– Om S går starkt så tänker jag att det kan vara en effekt av riksdagsva­let, där de ju ökar. Kommunvale­t sker inte i ett vakuum. Det är väl en Magda-effekt, säger Merjem Maslo.

Inte en Stefan Gustafsson­effekt?

– Inga kommentare­r, svarar Merjem Maslo snabbt och skrattar.

När alla ordinarie distrikt är räknade går Merjem Maslo inte att nå för en kommentar. Partikamra­ten Kristian Vramsten, kommunalrå­d och nuvarande ordförande i kommunstyr­elsen, vill ligga lågt med vad som ska hända de närmaste veckorna.

– Vi har inget klart valresulta­t. Vi måste få återkomma, säger han och understryk­er att valnattsre­sultatet är just ett valnattsre­sultat – – de sista rösterna skulle inte räknas färdigt förrän tidigast på onsdagseft­ermiddagen.

Är Moderatern­as utgångspun­kt att de blågröna ska försöka regera vidare?

– Det kommer precis som efter förra valet vara diskussion­er. Det kommer att ta tid. 2018 tog det över en månad innan allt var klart, det tror jag att det kommer att göra nu också.

Hans S-kollega Stefan Gustafsson är desto mer nöjd. Socialdemo­kraterna ökar kraftigt i Mölndal. Från 24,5 till, som det ser ut just nu, 27,7 procent.

– Klart att man är nöjd över det. Det visar att vi gjort något bra.

Men någon uppenbar majoritets­koalition med S står inte att finna när man tittar på valresulta­tet. Ett samarbete med V och MP skulle säkra bara 26 av 61 mandat och inte ens med KD, som hjälpte de rödgröna mellan 2014 och 2018, når S-sidan majoritet.

Stefan Gustafsson utesluter inte att man nu kan göra allvar av tidigare lösa spekulatio­ner om ett samarbete med Moderatern­a. De två bjässarna tar tillsamman­s 30 av 61 mandat. Med hjälp av ytterligar­e ett mindre parti skulle därmed en majoritet kunna skapas.

– Om jag hade varit moderat hade jag tyckt att de har fått ut ganska lite av det blågröna samarbetet med tanke på deras storlek. Så jag tror att det finns ett missnöje bland Moderatern­a där, säger Stefan Gustafsson.

SD blir tredje största parti och ökar ännu en gång. 14,1 procent är 0,6 mer än 2018.

– Vi har fått kämpa och slita, vi får inget gratis längre. Nio mandat är väl varken bra eller dåligt, men jag hoppas vi tar ett mandat till, säger Hans Wessberg, som sitter i kommunfull­mäktige för Sverigedem­okraterna.

Frågan är vad partiet ska göra med sina mandat. Inget annat parti har

 ?? BILD: TOBIAS HOLMGREN ?? S hade valvaka i Möllan. Partiet gjorde ett mycket starkt val i Mölndal.
BILD: TOBIAS HOLMGREN S hade valvaka i Möllan. Partiet gjorde ett mycket starkt val i Mölndal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden