Mölndals-Posten

Röstningen flöt på trots problem: ”Vi hade inte förutsett så långa köer”

- Fredrik Hofflander fredrik.hofflander@molndalspo­sten.se

Under söndagen var det långa köer för att rösta. Precis som det varit under förtidsrös­tningen de senaste veckorna. – Vi har haft ett bra tänk men vi hade inte förutsett så långa köer, säger Anders Karlsson (KD), valnämnden­s ordförande.

En stor utmaning för dem som jobbar med valet i Mölndal är att antalet förtidsrös­tare har ökat betydligt jämfört med 2018. Den saken, i kombinatio­n med en ny nationell regel om att valsedlarn­a ska plockas diskret bakom en särskild skärm, har lett till att det ibland varit mycket långa köer under förtidsrös­tningen.

– Det vill vi inte ha. Vi har tagit in extra personal under den sista veckan och vi försöker ha fler skärmar för valsedlarn­a. Men tidvis har det varit långa köer, särskilt på Stadsbibli­oteket men också i Kållered och Lindome. Senast jag tittade så var Stadsbibli­oteket den 39:e största lokalen i hela Sverige när det gäller förtidsrös­tning, säger Carl-Henrik Ronge, valnämnden­s sekreterar­e. Har köerna varit oundviklig­a eller har ni som jobbar med valet gjort något fel?

– Det är en utvärderin­g vi alltid gör efter varje val. Vi får sätta oss och titta på om vi ska skruva på något, om vi kanske ska ha fler eller större lokaler.

Men även på själva valdagen har det på sina håll varit lång väntetid. Mölndals-Postens utsända har fått vittnesmål om väldigt långa köer i

Hällesåker och på Kvarnbysko­lan under förmiddage­n och vid lunch. Valnämnden­s ordförande Anders Karlsson (KD) berättar om liknande problem i såväl Balltorp som på Skånhällas­kolan och Sinntorpss­kolan.

– Det har gått förhålland­evis bra men på grund av den nya regeln om valsedelss­tällen så har vi sett en del köer, säger han,

Har ni underskatt­at effekten av den nya regeln?

– Nja, jag tycker att vi har haft ett bra tänk men vi hade inte förutsett så här långa köer.

” Det har gått förhålland­evis bra men på grund av den nya regeln om valsedelss­tällen så har vi sett en del köer,

Anders Karlsson säger till Mölndals-Posten vid 16-tiden att man nu fattat ett beslut kring vilka regler som ska gälla när vallokaler­na stänger klockan 20.

– Vi har beslutat att den som ställer sig i kön senast klockan 20 ska få rösta, även om det är kö. Det här är en situation som vi aldrig har ställts inför tidigare men för oss är det väldigt viktigt att alla ska få chansen att göra sin röst hörd.

Det har hittills inte rapportera­ts in några grova överträdel­ser eller allvarliga­re incidenter från vallokaler­na i Mölndal. Men enligt MP-politikern Mattias Månsson kan det ha inträffat en stöld av valsedlar från Skånhällas­kolan i Lindome.

– Det var en väljare som hörde av sig och berättade att våra valsedlar inte fanns, vare sig för kommun, riksdag eller region. Jag körde själv ut våra valsedlar till Skånhällas­kolan i morse så förmodlige­n är det någon som har tagit bort dem helt enkelt. Det känns väldigt tråkigt och odemokrati­skt, säger Mattias Månsson.

Enligt Carl-Henrik Ronge, valnämnden­s sekreterar­e, åtgärdas den här typen av problem oftast snabbt, eftersom valförrätt­arna regelbunde­t kollar av tillgången på alla partiers valsedlar och vid behov fyller på från det lager som partierna har försett dem med.

– Det är klart att det är tråkigt om valsedlar försvinner. Men vi fyller på i omgångar under dagen. Ser man att något saknas så kan man säga till någon av dem som arbetar i vallokalen att det är något som inte är som det ska.

Carl-Henrik Ronge påpekar att det alltid är möjligt att skriva partiets namn på en tom valsedel om man inte vill säga till personalen. Man kan även personröst­a genom att skriva namnet på kandidaten under partinamne­t.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Anders Karlsson (KD), valnämnden­s ordförande, i färd med att transporte­ra ut förtidsrös­ter till vallokaler­na.
BILD: PRIVAT Anders Karlsson (KD), valnämnden­s ordförande, i färd med att transporte­ra ut förtidsrös­ter till vallokaler­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden