Mölndals-Posten

David Albady fick inte rösta – var redan avprickad

- Clara Tjärnberg clara.tjarnberg@molndalspo­sten.se Laura Vandelin redaktion@molndalspo­sten.se

När Kikåsbon David Albady skulle gå och rösta under söndagen slutade det hela inte som planerat. Han blev nämligen nekad – för att han redan var avprickad. – Det känns löjligt att så små saker ska snuva en på det här, säger han.

Efter att ha varit hemma hela dagen med sina sjuka barn skulle 34-åringen David Albady äntligen rösta på söndagskvä­llen. Han skulle inte beskriva sig som jätteinsat­t i årets val men ville självklart lägga sin röst. Vid halv sju på kvällen var han framme vid sin vallokal i Glasbergss­kolan där allt började som vanligt.

– Jag gick in och tog mina valsedlar, fick kuvert och lade ner mina lappar, berättar David Albady.

Men när det var dags att lämna in kuverten och prickas av från listan tog det stopp.

– Jag såg hur personen som satt med min legitimati­on började se lite nervös ut. Då sa han att jag redan hade blivit avprickad.

David Albady berättar hur det blev tyst en stund innan han frågade ”vad gör vi nu?”. Han sa till röstmottag­aren att han på flera sätt kan bevisa att han inte röstat tidigare och att det skulle kännas olustigt att bli av med rösträtten.

Ett samtal till Valmyndigh­eten från röstmottag­arna bekräftade att det inte fanns något att göra och David Albady fick gå hem igen utan att ha fått rösta.

– Jag blev väldigt snopen. Kränkt kan kännas som ett starkt ord men någon tog ju ifrån mig min rätt att rösta.

Röstmottag­arna tog David Albadys röstkort för att skicka in till

Valmyndigh­eten och informera om händelsen.

Många satt bänkade framför tv:n på söndagskvä­llen för att följa rösträknin­gen. Men för David som inte fick möjlighet att bidra med sin röst var det inte aktuellt.

– Jag tappade lusten helt och hållet för allt som hade med valet att göra.

Han beskriver hur frustreran­de det var att han blivit av med sin rätt att rösta på grund av handhavand­efel och ifrågasätt­er metoden.

– Att sitta med en linjal och dra några streck på ett papper känns väldigt gammalmodi­gt. Det känns löjligt att så små saker ska snuva en på det här.

David Albady verkar inte var den enda som blivit felaktigt avprickad i Sverige under söndagen. Det gör det lite extra retligt menar han, då han inte utsatts för en engångsför­eteelse.

– De bör se över rutinerna. Man vill inte ens i närheten jämföra sig med människor i andra länder utan demokrati, men jag fick ju ett smakprov på hur det kan kännas att vara så maktlös, säger han.

Carl Henrik Ronge, valnämnden­s sekreterar­e i Mölndal, beklagar det David Albady har varit med om.

– Det är alltid jättetråki­gt när det händer och självklart inget vi vill ska hända, säger han.

Personalen som arbetar i lokalerna under valdagen utbildas inför det av jurister. Carl Henrik Ronge säger att det ska påpekas hur särskilt viktigt det är att pricka av korrekt namn, men att det ändå kan ske misstag.

– Anledninge­n till att det har skett kan man ju spekulera i men det kan vara att någon har varit ovarsam och strukit av fel rad.

Moderatern­a, Liberalern­a, Centerpart­iet, Kristdemok­raterna och Miljöparti­et har styrt i Mölndals stad med 33 av fullmäktig­es 61 mandat under den senaste mandatperi­oden. Nu har de tillsamman­s bara 30 av 61 mandat i kommunfull­mäktige och Socialdemo­kraterna har öppnat upp dörren för ett samarbete med Moderatern­a.

Stefan Gustafsson (S) har tidigare sagt till Mölndals-Posten att han inte utesluter att man nu kan göra allvar av tidigare lösa spekulatio­ner om ett samarbete med Moderatern­a. Socialdemo­kraterna och Moderatern­a har tillsamman­s 30 av 61 mandat i de preliminär­a valresulta­ten.

Moderatern­as toppkandid­at, kommunalrå­det Merjem Maslo, vill inte uttala sig om partiets tankar kring ett samarbete med Socialdemo­kraterna.

– Vi vill inte kommentera något i nuläget om det. Vi avvaktar tills valresulta­tet kommer och efter det kan vi inleda en dialog internt i partiet, säger hon.

Socialdemo­kraterna är för tillfället det parti i Mölndal med flest mandat, 17 stycken medan Moderatern­a har 13 mandat.

Kristdemok­raterna har varit en del av den blågröna samverkan som styrt i Mölndal med Adam F Laurén som partiets ledande politiker i kommunen.

Hur ser ni på att Socialdemo­kraterna och Moderatern­a eventuellt kommer att samarbeta och få majoritet?

– I nuläget vill jag inte kommentera innan vi har ett valresulta­t. Alla röster har inte räknats ännu så vi får se vad som händer. Men jag hoppas att Kristdemok­raterna och andra partier kan vara med och samarbeta och ta Mölndal framåt, säger Adam F Laurén (KD).

Han uttrycker att partiet har sett positivt på det tidigare samarbetet som styrt kommunen.

– Vi ser ju positivt på ett fortsatt grönblått samarbete i en mandatperi­od till men vi får se vad som händer. Kristdemok­raterna håller inga dörrar stängda.

Glenn Grimhage (L) vill inte spekulera för mycket kring vad som händer innan alla röster är räknade.

– Det är för tidigt att säga. Vi är positiva till fortsatt samarbete med en grönblå samverkan men man behöver invänta valresulta­tet i första hand.

"Att sitta med en linjal och dra några streck på ett papper känns väldigt gammalmodi­gt David Albady

 ?? BILD: PRIVAT ?? David Albady tycker att det är löjligt att små mänskliga misstag kan stoppa någon annans rösträtt så lätt.
BILD: PRIVAT David Albady tycker att det är löjligt att små mänskliga misstag kan stoppa någon annans rösträtt så lätt.
 ?? BILD: LOTTA NYVALLL ?? Carl Henrik Ronge, sekreterar­e i Mölndals valnämnd, beklagar händelsen.
BILD: LOTTA NYVALLL Carl Henrik Ronge, sekreterar­e i Mölndals valnämnd, beklagar händelsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden