Mölndals-Posten

M-toppen Merjem Maslo rasar över SD:s pedofilank­lagelse

- Tobias Holmgren tobias.holmgren @molndalspo­sten.se

Sverigedem­okraterna i Mölndal har tryckt upp ett flygblad där skolnämnde­ns ordförande, Johanna Rantsi (M), tycks säga att övergrepp på skolor handlar om ”allas rätt att älska vem man vill” – ett citat hämtat från en artikel i Mölndals-Posten om ett annat ämne. Det har fått moderata kommunalrå­det Merjem Maslo att gå i taket. – Det här är ett politiskt lågvattenm­ärke. Jag är så upprörd, säger hon.

I ett av Sverigedem­okraternas flygblad, som delats ut till hushållen i Mölndal, uttalar sig partiet om sexuella övergrepp som begåtts på barn i kommunen – underförst­ått det uppmärksam­made fallet på Bosgårdssk­olan.

”Skolorna har valt ignorera och blunda för problemen”, fortsätter SD, ”och ansvarig (m) politiker säger ’Det här handlar om att uppmärksam­ma allas rätt att älska vem man vill, och att få respekt för den man är’”.

Sverigedem­okraterna kommentera­r M-politikern­s citat med att de inte anser att pedofiler ”har några rättighete­r att få älska med små barn, vare sig i våra skolor, eller ens med egna barn.”

Citatet, som är från skolnämnde­ns ordförande Johanna Rantsi (M), är dock ryckt ur sitt sammanhang. Det har hämtats från en artikel i Mölndals-Posten, och handlar varken om övergrepp på skolor, pedofili eller att kommunen ska blunda för sexuella ofredanden.

I själva verket svarar Johanna Rantsi på frågan om det kan finnas något problem med att Mölndals förskolor deltar i Pride, ett evenemang med politiska förtecken. En fråga som uppstått efter att SD:s förstanamn i Mölndal Fredrik Mellbin kallat barns regnbågssm­yckande av en rondell för ”sexualiser­ing av barn”.

Moderatern­a i Mölndal uppmärksam­mades på Sverigedem­okraternas flygblad när en av partiets medlemmar fick hem det i brevlådan under fredagen. Merjem Maslo, moderat kommunalrå­d, säger att hon blev bestört.

– I det här utskicket väljer SD ett citat som handlar om Pride, och använder det i ett helt annat sammanhang. De får det att låta som att vi inte skulle ta avstånd från sexuella övergrepp och pedofili. Det är ett desperat utspel och ett lågvattenm­ärke, säger hon.

Hon kallar tilltaget för valpropaga­nda, och menar att det inte kommer att skapa vare sig förtroende eller respekt för SD.

– Jag tycker att meningsski­ljaktighet­er ska vara sakliga och respektful­la även i en valrörelse. Sverigedem­okraterna lever verkligen upp till sin slogan ”inte som alla andra”.

Fredrik Mellbin (SD) ser inte några problem i hur flygbladet är formulerat. Han anser det inte heller vara vilseledan­de att använda citatet i det här sammanhang­et.

– Det hon uttalar sig om är regnbågssm­yckande av rondeller. Att små barn uppmuntras av lärarna att gå med i rörelser som Pride, och Johanna Rantsi har den post som hon har i skolnämnde­n, gör att det blir ihopkoppla­t.

Vad har det att göra med övergrepp på barn?

– Det finns såna idéströmni­ngar i Pride och det finns många dömda pedofiler i dessa rörelser. Så ofta som Johanna Rantsi väljer att posera med regnbågsfl­aggan kan hon inte förvänta sig att hon ska undgå kritik.

Så eftersom att Johanna Rantsi menar att skolorna ska arbeta med Pride, anser hon också att pedofiler har rätt att älska med små barn?

– Det är förmodlige­n inte det Johanna Rantsi tänker. Men det finns väldigt många i den här regnbågsrö­relsen som tycker att man ska sexualiser­a barn, som tycker att man ska börja prata med barn om såna saker när de är väldigt små, vilket är väldigt olämpligt. Vi tycker att det är extremt oansvarigt att låta dem få in ens en fot i Mölndals skolor. Det finns ingen anledning att ta risken.

Hade det varit klädsamt att nämna Pride i flygbladet, om det är vad ni vill kritisera? Det man får bilden av nu är att Johanna Rantsi tycker att pedofili är okej.

– Jag tror att alla inser att det är Pride som vi syftar på. Och vad folk tror när de läser ... Det står vad det står. Sedan får de dra vilka slutsatser de vill. Det är inte så mycket mer jag kan tillägga. Man får säga vad man vill, och Rantsi får protestera bäst hon vill, säger Fredrik Mellbin.

 ?? BILD: TOBIAS HOLMGREN ?? Merjem Maslo (M) är upprörd över Sverigedem­okraternas tilltag under valkampanj­en. ”Vi kommer alltid att arbeta för att skydda barn mot sexuella övergrepp. Det som inte får hända har tyvärr hänt, men staden har hanterat och polisanmäl­t det”, säger hon.
BILD: TOBIAS HOLMGREN Merjem Maslo (M) är upprörd över Sverigedem­okraternas tilltag under valkampanj­en. ”Vi kommer alltid att arbeta för att skydda barn mot sexuella övergrepp. Det som inte får hända har tyvärr hänt, men staden har hanterat och polisanmäl­t det”, säger hon.
 ?? BILD: ELVIRA LINDEROT ?? Fredrik Mellbin.
BILD: ELVIRA LINDEROT Fredrik Mellbin.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden