Mölndals-Posten

Var tionde ungdom i Mölndal röstar på Kristdemok­raterna

- Tobias Holmgren tobias.holmgren @molndalspo­sten.se

Fick Mölndals unga bestämma över rikspoliti­ken skulle det inte vara något snack. Moderatern­a hade blivit överlägset största parti, och högerblock­et dominerat riksdagen med sina 61 procent av rösterna.

Den kommande mandatförd­elningen i Sveriges riksdag är ännu inte avgjord, men högern leder med minsta möjliga marginal (175 mandat mot 174).

Om högstadie- och gymnasieun­gdomarna i Mölndal fick bestämma skulle det ha blivit betydligt mindre spännande. Det visar preliminär­a resultatet från årets skolval. Bland de deltagande skolorna i Mölndal får Sveriges största parti Socialdemo­kraterna bara 14,6 procent av rösterna – att jämföra med riksdagsva­lets 30,5 procent.

Desto bättre går det för Moderatern­a, som kammar hem hela 27,9 procent och blir största parti.

– Om man tittar tillbaka på de två senaste skolvalen 2014 och 2018 kan man se två tydliga trender. Den första rör Socialdemo­kraterna, den andra Moderatern­a, säger Rebecka

Hinn som är uppdragsle­dare för Skolval 2022.

Socialdemo­kraterna går kraftigt neråt bland ungdomarna. 2014 hade de i det nationella skolvalet sex procentenh­eter lägre resultat än i riksdagsva­let; 2018 nio procentenh­eter lägre. I årets val är skillnaden hela 14 procentenh­eter.

– Moderatern­a går åt motsatt håll. De hade två procentenh­eter lägre än i riksdagsva­let 2014, och ligger nu åtta procentenh­eter över.

Har ni någon teori om hur det kan komma sig?

– Nej, det har vi inte. Inte riktigt. Det man kan fundera på är hur partierna gör för att nå ut till de unga. Ungdomarna befinner sig mycket på sociala medier i dag, och det kan vara så att partierna som har valt att satsa mer där går hem på ett annat sätt, säger Rebecka Hinn.

15-årige Nils Lindberg läser barnoch fritidspro­grammet på Krokslätts­gymnasiet. Han tror att det kan ligga mycket i det som Rebecka Hinn säger.

– Jag tänker att ungdomar som vi bara ser saker på sociala medier och väljer utifrån det. Ingen läser på någonting egentligen. Det tror jag inte.

Är de bra på sociala medier, Moderatern­a?

– Ja, de är där hela tiden. Man ser nästan aldrig det andra blocket där.

Är det ett misstag av Socialdemo­kraterna att inte tiktoka mer?

– Absolut. Det är där ungdomarna hänger, säger hans klasskamra­t Isabell Möller, 16.

Högerblock­et gör som sagt ett hejdundran­de skolval, både på riksplan och lokalt. Här i Mölndal får de 61 procent av rösterna.

Ännu mer anmärkning­svärt är kanske att Kristdemok­raterna är riktigt heta bland Mölndals skolungdom­ar, och når ett resultat på hela 10,6 procent (att jämföra med riksdagssi­ffran 5,5 procent).

16-åriga klasskamra­terna Alice Sjöberg och Signe Lindberg går IM på Krokslätts­gymnasiet. De har en egen teori till varför mer än var tionde Mölndalsun­gdom verkar vara kristdemok­rat.

– Jag vet att många snackar om Ebba Busch och säger att hon är så himla snygg. Jag tror att det påverkar, säger Signe.

En snygghetse­ffekt för KD alltså?

– Ja. Jag skulle verkligen säga att det beror på det. Många killar som vi känner röstar på dem bara därför, säger Alice.

Rebecka Hinn på Skolval 2022 skrattar när hon får ta del av snygghetst­eorin.

– Jag kan tyvärr inte svara på om det stämmer. Det här är första gången som jag hör om det, säger hon.

Betyder det här resultatet att vi kan förvänta oss en jordskreds­seger för högerparti­erna om fyra år?

– Det är också svårt att svara på. Är det sakfrågorn­a eller nya sätt att nå de unga som har avgjort till deras fördel? Vi har inte ställt de frågorna, så vi vet inte. Det man kan se är dock att resultaten har fluktuerat en del genom åren. Konstanten är att Socialdemo­kraterna går allt sämre, men annars har det sett ganska olika ut var rösterna hamnar.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden