Mölndals-Posten

Emelie Kullmyr tar över som polischef i Göteborg

- Sandra Diviny redaktion@molndalspo­sten.se Martin Björklund martin.bjorklund@molndalspo­sten.se

I somras slutade Erik Nord som polischef i Storgötebo­rg. Nu är det klart vem som tar över tjänsten – Hällesåker­sbon Emelie Kullmyr.

En polischef kan som högst få två förordnand­en i rad, vilket innebär att man kan ha en tjänst i maximalt åtta år.

För Erik Nord skulle tiden ha gått ut vid årsskiftet, men redan i somras gjordes det en chefsrocka­d i polishuset på Ernst Fontells plats vilket resulterad­e i att han fick lämna jobbet som chef för polisområd­e Storgötebo­rg på förtid.

I stället fick Erik Nord ta över Tobias Bergqvist tjänst som chef för regionala utrednings­enheten i Väst.

Inlednings­vis var Erik Nord tillförord­nad chef, men för drygt två veckor sedan stod det klart att han utsetts till ordinarie chef. Hans förordnand­e löper på fyra år.

– Erik är en av de mest erfarna polischefe­rna vi har. Han har lång och gedigen erfarenhet av att driva polisverks­amhet och har dessutom goda kunskaper om utrednings­verksamhet. Det känns väldigt bra att han ville ta sig an detta stora uppdrag, uttryckte då Regionpoli­schefen Klas Johansson.

När Erik Nord lämnade tjänsten som polischef i Storgötebo­rg fick Anders Börjesson hoppa in som tillförord­nad.

Men detta är inte en roll han kommer fortsätta att ha.

På måndagen presentera­de polismyndi­gheten vem som fått den ordinarie tjänsten. Detta blir Emelie Kullmyr som bor i Hällesåker.

Hon har senast varit chef för den operativa enheten i Väst.

Hur kommer det synas att du är chef?

– Jag tycker inte att det bara ska synas att jag är chef. Det handlar om att sätta fokus på det bra arbetet, och ge energi till det bra arbetet som görs. Och hjälpa till att se hur vi kan göra saker ännu bättre och framförall­t tillsamman­s med resterande del av polisregio­nen. För det är ett teamarbete. Det är inte bara Storgötebo­rg, det är utrednings­enheten, det är operativa enheten, och underrätte­lseenheten. Det är så många delar som behöver hänga ihop. Det är jättevikti­gt, säger Emelie Kullmyr och konstatera­r att hon är en helt annan typ av chef än sin föregångar­e.

– Vi är nog rätt så starka båda två, men vi är inte lika.

Hur är du som chef?

– Jag är nog en väldigt framåtluta­d chef. Jag är väldigt mycket för att man ska få till förändring­ar. För mig är problem något som ska lösas. Jag tycker om att skapa lag runt det som ska lösas. Då är det inte bara inom polisen utan samhället i stort, vad kan vi göra tillsamman­s? Min styrka är då, tycker jag, att fokusera på vad vi behöver göra och hur gör vi det på kort sikt, mellanlång sikt och lång sikt. Det ska hända något, det är det jag står för. Vad är era största utmaningar?

– Vår största utmaning är gängbrotts­ligheten. Nu har vi varit relativt förskonade, men det går upp och ner när det gäller gängskjutn­ingar. Men det är ett långsiktig­t arbete. Det handlar om återväxten, rekryterin­gen. Där kommer en sak som är oerhört viktig in och det är brott i nära relation. Den kommer vi lägga mycket kraft på.

Anders Börjesson blir polisområd­eschef i Halland.

Mölndals-Posten skrev om läkaren från Mölndal i samband med att åtalet om sexuella ofredanden kom i december förra året. Fyra kvinnor hade då, ovetande om varandra, berättat för polisen om vad mannen gjort på en mottagning i Göteborg under 2020. Bland annat tog läkaren tre av dem på brösten i samband med undersökni­ngar.

”Jag blev jätteobekv­äm men sa ingenting, jag fick allmänt en obehagskän­sla av detta men en del av mig försökte inte tänka på det då jag tänkte att det är väl en bra klinik och att han gjorde sitt jobb”, sa en av kvinnorna i samband med förhör.

En av de målsägande var under 15 år när hon vid tre olika tillfällen ska ha blivit sexuellt ofredad av läkaren. Vid två olika tillfällen smiskade han henne på rumpan och vid ett tredje tillfälle, under en ansiktsbeh­andling, knäppte han upp hennes byxor och förde sin hand innanför.

Kvinnorna har också berättat att mannen ”pratat mycket och opassande om sex” i samband med undersökni­ngar.

Läkaren har hela tiden nekat till brott.

”Det finns inte någonstans i världen en rimlig förklaring till varför jag skulle vilja närma mig någon på ett sexuellt sätt på mitt jobb”, har han sagt i förhör.

Han döms nu för sexuellt ofredande till sex månaders fängelse samt ska betala skadestånd till kvinnorna. I domen skriver Göteborgs tingsrätt: ”Sammanfatt­ningsvis ger X uppgifter inte någon förklaring till varför fyra helt skilda människor skulle anklaga honom för att ha ofredat dem sexuellt, ofta på liknande sätt.”

I maj 2021 gjorde Inspektion­en för vård och omsorg, IVO, en anmälan till Hälsooch sjukvården­s ansvarsnäm­nd, HSAN, och yrkade på att läkarens legitimati­on skulle återkallas då han stod åtalad. HSAN beslutade då att återkalla legitimati­onen till dess att ärendet prövats slutligt.

” Jag tycker inte att det bara ska synas att jag är chef. Det handlar om att sätta fokus på det bra arbetet, och ge energi till det bra arbetet som görs.

 ?? BILD: THOMAS JOHANSSON ?? Emelie Kullmyr blir ny polischef i Storgötebo­rg.
BILD: THOMAS JOHANSSON Emelie Kullmyr blir ny polischef i Storgötebo­rg.
 ?? BILD: ANDERS YLANDER ?? Erik Nord är numera chef för regionala utrednings­enheten i Väst.
BILD: ANDERS YLANDER Erik Nord är numera chef för regionala utrednings­enheten i Väst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden