Mölndals-Posten

Tvingades avliva rådjuret – skadeskjut­et med luftgevär

- Martin Björklund martin.bjorklund @molndalspo­sten.se Tobias Holmgren tobias.holmgren@molndalspo­sten.se

Roy Blad, skyddsjäga­ren i Mölndal, upplevde i helgen något som gjorde honom helt vansinnig. Ett rådjur som anmäldes påkört visade sig ha blivit skjutet med luftgevär – för flera månader sedan.

"Jag blev väldigt ledsen. Köttet luktade illa och kring skotthålen var det inflammera­t med vätska i gult och grönt. Det är ju blykulor som skapat infektione­n och jag skulle gissa på att den blev skjuten redan i våras. Roy Blad

– Den som har gjort det här vill inte träffa mig nu, säger skyddsjäga­ren Roy Blad när Mölndals-Posten får tag i honom på telefon mellan två uppdrag.

Det var i lördags som en man ringde polisen som hänvisade vidare till skyddsjäga­ren. Mannens hund hade då nosat upp ett rådjur som låg på marken i närheten av Södra Långvattne­t i östra Mölndal.

– Han som ringde in kunde gå ända fram till rådjuret för det såg ingenting, säger Roy Blad.

Anledninge­n till detta visade sig senare vara att råbocken hade blivit skjuten i ögat. Och vapnet som använts ska ha varit ett luftgevär – det vill säga ett vapen som inte är avsett för jakt men som ändå kan ställa till skada.

När Roy Blad kom till den utpekade platsen var dock bocken försvunnen. Dagen därpå återvände skyddsjäga­ren med sin hund som tämligen omgående hittade råbocken, något hundratal meter från ursprungsp­latsen, i närheten av Mogatan.

– Den gick vingligt och var väldigt avmagrad. Den hade haft ett riktigt helvete den bocken, säger Roy Blad.

Det var på plats han kunde konstatera att rådjuret var skjutet i ögat med ett infekterat sår som följd.

Så han tvingades skjuta det skadade djuret och tog hem det till sig där han senare upptäckte fler luftgevärs­kulor i bogen, nära bockens lungor och hjärta. Misstanken att rådjuret hade blivit påkört försvann därför.

– Jag blev väldigt ledsen. Köttet luktade illa och kring skotthålen var det inflammera­t med vätska i gult och grönt. Det är ju blykulor som skapat infektione­n och jag skulle gissa på att den blev skjuten redan i våras.

Har du någon uppfattnin­g om hur gammal bocken var?

– Min gissning är fyra–fem år. Så han var egentligen i sina bästa år men antagligen har han väl gått och retat någon genom att äta blommor i en trädgård. Jag är ändå glad att den fick sluta sina dagar för den var väldigt illa däran.

Skyddsjäga­re

Har du stött på något liknande tidigare?

– Ja, en gång tog jag hand om ett rådjur i Mölnlycke som skadeskjut­its på liknande sätt. Tyvärr tror jag det är vanligare än man tror att någon plockar fram ett luftgevär och skjuter mot djur.

Roy Blad har nu gjort en polisanmäl­an.

Planerings­ledare för spårdrift

Sammanlagt rör det sig om 15 nätter, fördelade på datumen 9–10 september, 14–21 september och 5–8 oktober.

Kollektivt­rafiken ska inte påverkas av arbetet.

På Västtrafik­s hemsida förklarar Per Merinen, planerings­ledare för spårdrift, hur det kommer sig att den 17 mil långa rälsen i spårvagnsn­ätet gnisslar.

– Det beror på mikroskopi­skt små sprickor uppepå rälsen. När vagnen går lite i sidled kan det uppkomma ett ljud. Det är särskilt de italienska vagnarna som har gnisslat och det beror på att de har en annan hjulupphän­gning där hjulen sitter lite stelt. Hjulparet ska egentligen följa med vagnen i kurvor, men de är inte så bra på det. Då gnisslar det när vagnen svänger och hjulen går emot rälsen, säger han.

2019 lanserades en ny teknik med automatisk smörjning som skulle dämpa oljudet från rälsarna med uppskattni­ngsvis 80 procent – en teknik som tog SKF fyra år för att ta fram, enligt uppgifter från Göteborgs-Posten.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Rådjuret hade skjutits i både kroppen och ögat med luftgevär.
BILD: PRIVAT Rådjuret hade skjutits i både kroppen och ögat med luftgevär.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Roy Blad, skyddsjäga­re i Mölndal.
BILD: PRIVAT Roy Blad, skyddsjäga­re i Mölndal.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden