Mölndals-Posten

Bostäderna vid Frölundaga­tan

- Elvira Linderot elvira.linderot @molndalspo­sten.se

35 seniorläge­nheter, som riktar sig till personer över 55 år.

– Där tror vi att vi har en målgrupp i Mölndal som kanske vill sälja villan och flytta lite mer centrumnär­a, säger Kerstin Westling.

Tanken är att bygga flera lägenhetsh­us längs Frölundaga­tan och Åbyvägen.

– Här vill man knyta an till det gamla Mölndal. Det blir tegel i fasaderna, och sen är det olika karaktärer på taken för att det ska hända något. Det blir lite olika våningsant­al, med ett högre hus vid cirkulatio­nsplatsen, säger Kerstin Westling.

Rondellen hon syftar på är den som ligger mellan Frölundaga­tan och Åbyvägen.

– Där blir det ett torg, och så skulle vi vilja se någon form av restaurang­eller caféverksa­mhet där. Om

Förslaget handlar om att bygga

• 150–170 lägenheter, varav cirka 35 seniorläge­nheter och 12 LSS-bostäder.

Flerbostad­shusen föreslås bli

3–8 våningar höga. Det högsta kommer ligga vid rondellen mellan Frölundaga­tan och Åbyvägen. På Våggatan kan det byggas tre radhus.

man tänker på det som framsidan så ska det vara några mindre radhus på insidan. Det blir en liten pärla där innanför.

Läget i omvärlden, med prishöjnin­gar och en osäker bostadsmar­knad, påverkar det ert projekt?

I dag är det oklart vilken upplåtelse­form

• bostäderna kommer att ha, det har varit tal om både bostadsrät­ter och ägarlägenh­eter.

JM vill bygga parkerings­garage

med 80 platser under husen.

Bolaget bedömer att bostäderna

• kan börja byggas tidigast 2024, om allt går enligt plan.

– Nej, inte i nuläget. Vi kör på som tänkt, och JM som bolag är väldigt starkt. Det här ser vi som ett väldigt attraktivt läge så vi jobbar på, säger Kerstin Westling.

För att få plats med de nya husen måste byggnadern­a som ligger på platsen i dag rivas. Det handlar bland annat om Café Vägen som legat där sedan 70-talet. JM har dock, i en tidigare intervju med Mölndals-Posten, sagt att de ska ordna en ersättning­slokal till kaféet.

Projektutv­ecklaren Kerstin Westling säger att det kommer dröja innan något rivs.

– Vi behöver rivningslo­v och så för det, så det kommer senare, säger hon.

Ett hus i området, en gul liten trävilla, anses dock ha ett kulturhist­oriskt värde och ska flyttas i stället för att rivas.

– Den ska flyttas inom planområde­t, så den kommer vara kvar och kanske kan nyttjas som en gemensamhe­tslokal eller liknande.

De senaste åren har det byggts många nya lägenheter i Mölndal, och på sina håll har det lett till för få förskolepl­atser. Tjänstemän­nen på Mölndals stad tror dock inte att det blir ett problem i det här fallet.

– Om man jämför med andra projekt i Mölndal så är det här ett litet projekt. Med tanke på att det är en del LSS-bostäder och seniorbost­äder också så kommer det inte öka förskolebe­hovet så mycket. Sen gör många små projekt att det till slut behövs en ny förskola, så är det ju. Men det hade inte gått att få in i det här projektet, säger Marcus Claesson (L). Hur ser ni på trafikfråg­an, kan det bli ett problem när fler ska flytta in i centrum?

– Just det här projektet tror vi inte bidrar till så mycket med bilar. Det ligger otroligt bra till med nära till kollektivt­rafik.

 ?? BILD: KROOK OCH TJÄDER ??
BILD: KROOK OCH TJÄDER
 ?? BILD: JM ?? I dagsläget planerar JM att bygga fyra olika kvarter i området. Planförsla­get kan dock förändras under processens gång.
BILD: JM I dagsläget planerar JM att bygga fyra olika kvarter i området. Planförsla­get kan dock förändras under processens gång.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden